0

И зложба под надслов “Поздрави от Социалистическа република Румъния - Образи от комунистическото ни минало” бе открита в Букурещ.

Тя включва 3000 пощенски картички от 1950 до 1989, събирани в продължение на 30 години от Андрей Щомф - адвокат, поет и колекционер на произведения на изкуството. Те обхващат различни аспекти от румънското всекидневие, природни пейзажи, исторически паметници, туристически и балнеоклиматични курорти, градове, хижи и хотели.

Промени

Чрез тази своеобразна машина на времето посетителите могат да проследят как се е променяла страната през годините. Изображенията пренасят в хотел “Перла” в Мамая, на булевард “Независимост” в Браила, пред крепостта Нямц, в къмпинг в Констинещ, в манастира Куртя де Арджеш. В допълнение към градоустройствената и архитектурна еволюция на пейзажите могат да се наблюдават промени в тона и съдържанието на съобщенията на изпращачите.

Профсъюзи

“През 50-те години на миналия век съобщенията бяха насочени главно към началниците на работното място, към профсъюзите или дори към Комунистическата партия. Чрез тях хората благодаряха за разрешението да отидат на почивка или на ваканция с лечебна цел. През 70-те и 80-те години на миналия век съобщенията вече са насочени към семейството и приятелите, предавайки поздрави и добри пожелания по най-различни поводи. Не липсват любовни послания”, разказва за БТА Роксана Зидару, един от организаторите на изложбата.

Копие

Тя може да бъде разгледана в 200-годишната къща на Търговец (Casa de Tаrgoveț), където се намира Центъра за информация и популяризиране на културното наследство. Всеки посетител получава копие на някоя от картичките за спомен, за да изпрати хубава мисъл на любим човек.

Автор: Мартина Ганчева