0

З имата чука на вратата, а идеята за домашен уют, топлина и споделено щастие се е настанила трайно у всеки. Кашмиреното одеяло, меките пантофи и ароматният чай са детайли от приказната картина, в която винаги присъства живият огън! Пукащите дърва, връщащи ни назад във времето, днес са рамкирани от стилни камини, част от наложилия се луксозен интериор. Ако сте от късметлиите, имащи терен за действие, както и спестени пари - не губете време и си подарете мечтания облик на всекидневната. Стартирайки сега, то по време на най-дългоочакваните дни в календара ще се насладите на незабравима атмосфера.

Вид

Най-търсени и разпространени са камините на дърва. Обикновено това е изборът на онези домакини, които се стремят към уютна визия, съчетаваща традиционни и модерни елементи. Разбира се, този вид е невъзможна опция, ако сте собственик на апартамент. Ако имате къща обаче, то усещането за приветлива и топла атмосфера е на една ръка разстояние. Според едни недостиг, а според други - плюс, са задължителните в списъка пособия като кошница или държач за дърва, кофичка и четка, щипка, кука и т.н. Ако имате усещане към детайлите, то бихте могли да обедините функционалността и декоративната им роля. Следващите популярни видове са камините на газ и електрическите модели. Според мнозина първите не изискват сложна поддръжка, а огромното им предимство е, че се захранват от локална мрежа или газова бутилка. Лесни са за монтаж и се предлагат на приемлива цена. Вторите от своя страна са идеален вариант за жилище, част от затворен комплекс. Електрическите камини са не само практични, те са изключително привлекателни на външен вид и пасват с лекота в повечето интериорни стилове. Инсталирането отнема няколко минути. Любопитна подробност е, че през последните години се предлагат модели, които могат да се монтират плътно към стената или на известна височина, имитиращи картини с движещи се пламъци. “Веднъж запалена, електрическата камина създава много реалистичен образ на хипнотизиращия танц на пламъците с помощта на светодиоди. Освен това излъчва топлина и може да отоплява хола почти толкова ефективно, колкото и камината на дърва”, смятат и специалистите в областта.

Бихте могли да закупите газовите камини на биоетанол, топлината е реална, а изгарянето не е токсично, тъй като се отделят водни пари и минимално количество въглероден диоксид.

Уют

Независимо с какво е облицована вашата камина, дали е конкретен модел без опция за допълнително освежаване, или пък е закупена в целия си блясък, то декорът наоколо е важен елемент, тъй като допринася за наближаващата декемврийска магия. Трябва обаче да се съобразите с основата - тухли, камък, метал, както и с линиите на топли нюанси или бяло-сивата гама. Около камината наредете аксесоарите, в близост може да поставите свещи, семейни снимки, статуетки и още. Целта е да създадете уют, който да събира цялото семейство на едно място!