0

П ътешествието до Кападокия ще ви превърне в мечтател, дори и никога да не сте били такъв.

Това пътуване се върти в главата ми от няколко години, но все го отлагах по някакви причини. Ето че тази година дойде времето и аз да полетя с балон и ви препоръчам горещо този приказен маршрут.

Кападокия - земя на дивите коне, дервиши, древни християни и балони, е едно от чудесата на Турция, което изумява посетителите от години. Тук пайзажите са все едно от друга планета - скални комини, каменни стълбове, лабиринти от пещери и пясъчни дюни.

Има много екскурзии, които предлагат различни възможности за пътешествие до това приказно място. Сезонът в Кападокия започва през май, а от юни вече са най-силните месеци и така е до септември. Аз избрах да пътувам с директен полет до Невшехир, стори ми се най-удобно, иначе има и вариант с прекачване в Истанбул. Полетът е кратък и с едно затваряне на очите се телепортирате в приказка от „1001 нощ“.

Основните градове със забележителности, хотели и ресторанти са Гьореме, Юргюп, Аванос, Ючхисар и Ортахисар. Гьореме например се намира на около 40 минути с кола от летището. На място може да намерите много варианти за превоз до хотела - такси, бусове и др., освен ако не сте с организирана група и транспортът до хотела не е включен. Пътищата са прашни, но за сметка на това пред очите ви непрекъснато ще се сменят спиращи дъха гледки.

Пещерен хотел

Вариантите за настаняване също са много, аз лично избрах да бъда в т.нар пещерни хотели. Градовете на Кападокия изобилстват от древни пещерни жилища, някои от които са превърнати в апартаменти и стаи за почивка. От истински лукс до селски чар, всеки хотел предлага различен интериор и уникална атмосфера. Цените варират, предимствата на хотелите в пещери са няколко, по-прохладно е и, разбира се, автентично.

Хотелите в Гьореме могат да се похвалят с приказната гледка на летящите балони. Ако предпочитате повече спокойствие обаче, не ви го препоръчвам. Значението на името на града е „Никой да не ни види“ - в продължение на столетия хората по този край на света са се криели в скалните пещери, гонени от религиозните си врагове. Тук се намира и Музеят на открито Гюреме с т.нар. скални църкви. Кападокия е древна земя, ранните християни се заселват тук още през II-III век и започват да дълбаят прословутите скални манастири и подземи градове, там се криели от гоненията на римляните. След тях пристигат мюсюлманите, които се заселват в скалите, осигуряващи чудесни условия. Ако ви е любопитно да се докоснете до древната религия, препоръчвам ви да го посетите. Входната такса е 25 турски лири и е отворен всеки ден от 8-19 ч. В комплекса са разположени 30 църкви със запазени фрески по стените, които датират от периода между IХ и ХI век. Веднага щом прекрачите прага, ще видите удивителния обект, известен като Метоха - част от семинария. От Метоха пътеката ще ви отведе към поредица издълбани в камъка манастирски обекти, от които само част са отворени за посещения. Най- известни са трите църкви с колони - Църквата на ябълката , Тъмната църква и Църквата на сандалите. Горещо ви препоръчвам да не пропускате една църква, която се намира извън парка, но е по пътя към него. Църквата на катарамите -

Невшехир, няма да ви впечатли с кой знае какво, но е важен център и един от основните градове. Над града се намира византийска крепост, която по времето на Османската империя е преустроена на петоъгълна крепост с 4 цилиндрични кули, 2 входа и с назъбена стена. Под укреплението се намира Оловната джамия на Ибрахим паша от VIII в.

Град Юргюп е бил патриаршеският център на Кападокия. Тук можете не само да разгледате съхранените религиозни храмове, да опитате вкусното вино в местните изби, а и да видите как ръчно изработват килими. В скалите дори има дискотеки и барове, при това в абсолютно автентичната атмосфера.

Наричат Аванос Глинения град, защото тук производството на глинени съдове е съхранено още от времето на Древен Египет и местния му голям съперник хетите. При това можете да разгледате произведения от различни епохи, намерени при разкопки. А можете и сами да направите глинено изделие в някоя местна работилница.

Най-забележителен в град Учхисар е Скалният замък, от върха на който се разкрива прекрасна панорамна гледка. Той е разположен на най-високата точка в града, а стаите, стъпалата, тунелите и галериите във вътрешността му са свързани помежду си. На входовете на стаите има плъзгащи се камъни, които са били използвани за контролиране на влизащите и излизащите. На покрива и в крайните крила на замъка ще забележите безброй малки дупки - там са били отглеждани гълъбите, използвани за комуникация с другите населени райони.

Не пропускайте да посетите и Каймаклъ, или така наречения Подземен град. Открит е през 1938 г., но работи като туристическа атракция от 1964 г. Тук има всичко - стопански постройки, помещения за живеене, църкви, работилници, складове, вентилация и канализация. Те са разположени на 8 етажа (за туристи са отворени 4) по протежението на близо 100 тесни и наклонени тунела.

По въздух

Най-комерсиалната част от екскурзиите в Кападокия е прословутият полет с балон. И както се казва, на снимка нещата изглеждат по един начин, на живо не е толкова романтично. За да летите с балон, е добре да се запишете предварително, много често на място, особено в натоварен сезон местата са изчерпани. Трябва да знаете, че на борда на балона се допускат само деца над 6 години. Цената на полет е около 150-180 евро на човек. Нещо, което не казват предварително, е, че за да полетите над прекрасните кападокийски долини, трябва да станете в 4:00 сутринта. Полетите се осъществяват около 5 ч. сутринта. Облечете се добре, яке и шал няма да са излишни, защото преди изгрев-слънце студът е голям. В един балон се возят около 26 човека, кошниците са наистина големи. И наистина в момента, в който полетите, гледката така ви грабва, че забравяте и ранното ставане, студа, блъсканицата, и всичко останало. Неземна красота и определено нещо, което трябва да видите, макар и един път в живота, казвам един път, защото аз лично не бих летяла втори. Балонът се движи бавно и монотонно, полетът продължава 40 минути.

Залез в Долината на любовта

Горещо ви препоръчвам да гледате залеза в Долината на любовта.

Под наем за около 60 евро на час може да вземете автентична ретро кола, с която да се насладите на приказния залез и на чаша турско вино в Долината на любовта. Самата долина е забележителна с каменните фигури, който приличат на големи гъби, образували се след вулканични изригвания преди векове, а странните си форми са получили след милиони години на ерозия. Някои виждат в тези камъни сравнения с мъжката анатомия и оттам идва името на долината.