0

Б ос на всички босове, последният кръстник, Диаболик, шефът на Коза ностра. Така наричат дори и след смъртта му Матео Месина Денаро. Най-страховитият мафиот издъхна в понеделник от рак на дебелото черво. Няколко дни по-късно сицилианците са в ужас, че дори от гроба той разпалва нова гангстерска война.

Според авторитетния „Таймс“ титаничният сблъсък ще бъде вътрешен за Коза ностра за това кой ще наследи боса. Анализатори обаче смятат, че никой няма да може да се мери с Денаро. Той е бил десетилетия топлата връзка между мафия и държава, поддържал е контакти с Ндрангета и високопоставени политици, полицаи, прокурори и бизнесмени. Не се изключват и контакти на вече покойния Диаболик с терористични организации.

Рози

Всичко около Месина Денаро е загадъчно до степен на мистичност. Във всяко действие приживе е имало закодирани знаци от кодекса на честта на сицилианската мафия, които обаче самият Диаболик нарушава неведнъж. Вероятно тази знаковост е традиция във фамилията му, посочиха медиите в Италия. На погребението в семейната гробница Денаро беше изпратен само от няколко свои роднини – две сестри, брат и дъщеря. Една от сестрите сложила на затворения ковчег букет жълти рози.

Първото и най-брутално нарушение на мафиотския кодекс Диаболик прави в началото на процеса за убийството на прокурор Джовани Фалконе. Един от членовете на Коза ностра се съгласява да свидетелства, а за отмъщение е отвлечен 13-годишният му син Джyзепе Диматео. Посягането на деца до онзи момент е напълно забранено на клановете, но Денаро пренебрегва. Детето е държано в плен 779 дни, измъчвано е, а накрая удушено. Тялото му е разтворено в киселина, за да няма доказателства.

Жестокост

Едно от най-страховитите признания на Диаболик е: “Напълних гробище съвсем сам“. След като издъхва, кметът на град Л'Акуила Пиерлуиджи Бионди признава: "Смъртта му слага края на една история за насилие и кръв. Това беше епилогът на едно съществуване, изживяно без угризения или покаяние, болезнена глава от най-новата история на нашата нация“.
Босът на Коза ностра беше издирван повече от 30 години. Арестуваха го в началото на годината в клиника в Палермо, където се лекува под фалшивото име Андреа Бонафеде. В акцията участвали над 100 полицаи и прокурори. На 8 август го преместиха от затвора с максимална сигурност в Л'Акуила в градската болница Сан Салваторе. Там изпадна в кома, а на 25 септември издъхна. „Това, което каза, се сбъдна – той се предаде само на болестта. Ако нямаше рак, щеше да е трудно да бъде арестуван“, сподели пред медиите братът на Паоло Борселино - Салваторе.

Доживотни

Диаболик има 6 доживотни присъди, издадени задочно. Смята се, че той е знаел в подробности как е замислено и извършено убийството на прокурор Фалконе, съпругата му Франческа и тримата им полицаи охранители на 23 май 1992 г. Тогава под колата им е детонирана бомба с 1 тон тротилов еквивалент. По-късно е убит и приятелят на обвинителя и също магистрат – Паоло Борселино. Денаро получава доживотна и за бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г. След тях босът на босовете изчезва. Интересното е, че през годините са арестувани много хора, които били бъркани с мафиота. Според полицията той е прекарал голяма част от 2022 г., укривайки се в Кампобело ди Мазара, град с около 11 000 души население на кратко разстояние с кола от къщата на майка му в Западна Сицилия. Той комуникирал с други мафиоти чрез "пицини“, малки парчета хартия, понякога написани с код, разнасяни от вестоносци.

След като Диаболик умря, кметът на родното му градче Кастелветрано Енцо Алфано заяви: „Човек, който е причинил толкова много злини на земята си, почина. Ще минат още десетилетия, преди културно да сложим край на един манталитет, една култура – понякога широко разпространена – на незаконност, безнаказаност, която той, неговите помощници и други преди са култивирали твърде дълго“.

Произход

Месина Денаро неслучайно става мафиот №1 в Италия. Той е син на боса от Кастелветрано Чичо. Таткото е исторически съюзник на клана Корлеоне на Тото Риина. След смъртта на Тото Денаро взима властта и започва да властва над клана. Смята се, че именно Месина е прототипът на „Кръстникът“ на Марио Пузо. По време на един от обиските в неговия дом са открити десетки предмети, свързани с хитовия едноименен филм на Копола, включително плакат с Ал Пачино в главната роля. На стената се мъдрели още плакати на Жокера, а на хладилника – магнитчета на Маша и Мечока. В жилището имало и литература, както и книги за живота на Путин и Хитлер.

Укриваше се 30 г.: Казал първо на любимата си, че ще изчезне

Месина Денаро бяга през 1993 г. Първият човек, на когото казва, е приятелката му Анджела, която обичал лудо. Той й написал писмо, в което заявява: "Ще чуете за мен, ще ме направят да изглеждам като дявол, но всичко това са лъжи". Не е ясно какво се случва с дамата след атентатите в Рим, Флоренция и Миланов. Интересна подробност, което разкриват италианките медии, е, че Диаболик бил луд по слънчевите очила с марка „Рей Бан“ и часовниците „Ролекс“. Палил си цигарите с едри банкноти и давал милостиня на просячетата в Сицилия.