0

П рочулият се в медиите като касапина от Нова Загора Диньо Динев – Дюран, дерял гърло, пеейки мъртвопиян гръцкия фолкхит Se Perno Gia Na Sou Po на Триандафилос във варианта му „По, по, по“, който е популярен в ромските махали. Това разкриха за „Телеграф“ очевидци на инцидента, които са свидетели срещу Дюран.

Дюран стоял с бутилка водка в ръка пред нонстоп магазина в района на общинския пазар в Нова Загора, когато покрай него минали съдия Галина Златева, съпругът й Боян и дъщеря им. Семейството се прибирало от събиране за Димитровден. Боян искал да си купи нещо от денонощния, а пеещият отпред Дюран го изнервил. Затова мъжът му направил забележка да не вдига шум. Тогава, без да се замисля, 44-годишният жител на квартал „Шести“ извадил нож и започнал да го мушка зверски.

Страх

Нападателят е тестван в полицията след задържането му и дрегерът е отчел 2 промила алкохол в кръвта му. Тест за наркотици не е правен, независимо че има такива съмнения, тъй като из града се говори, че Дюран е редовен употребител на забранени вещества. В Окръжния съд в Сливен се потвърди информацията, която „Телеграф“ пръв съобщи, че Дюран е нападнал с нож 24-годишен младеж седмица по-рано, но от полицията са го освободили. Дори случаят не е докладван в прокуратурата, за което в момента се извършва проверка.

Самият жител на квартал „Шести“ лансирал във времето версията, че е с психични отклонения и много от хората смятали, че му се разминава просто защото е луд. Дори в махалата, където живеел, местните имали страх от него. Мъжът обичал автомобили от марката БМВ и често правел характерното за любителите на тази марка въртене на гуми по улиците. Това допълнително предизвиквало респект и страхопочитание сред съкварталците му.

Опасно

Защитната версия на Дюран е, че не той е нападнал мъжа на съдийката, а Боян Златев му е налетял да го бие. По тази причина нападателят и служебният му защитник поискаха домашен арест с аргумента, че Динев извършил убийството при неизбежна самоотбрана. Съдът в Сливен обаче не прие аргументите им. Дюран уби Боян Златев в петък, а погребението му бе в неделя. В понеделник Окръжният съд в Сливен го остави за постоянно в ареста. Според магистратите той може да извърши ново престъпление или да се укрие. За обвинението в убийство го грозят от 10 до 20 г. затвор. Нападението стана малко след 1 ч. през нощта на 26 октомври. Според очевидци съдийката и дъщеря й вървели напред, а Боян изостанал. В този момент Дюран подвикнал нещо по адрес на жените и тогава Боян му отвърнал. Други пък твърдят, че се скарали заради гърленото пеене пред магазина. Безспорен към момента факт е, че Дюран е видян да вади ножа и да го забива неколкократно в гърдите на Боян.

Условно

Съдия Галина Златева е разказала пред разследващите, че чула шум и се обърнала. Не разбрала какво точно са си казали двамата мъже, но ги видяла вече в схватка. В един момент нападателят се изправил, а съпругът й останал да лежи – той починал почти веднага след атаката с ножа. Убийството няма връзка с работата на съдийката. Нито пък има общо с работата на мъжа й. Той е служител на „Марица-изток“, а преди това работел в местна кабеларка. Освен дъщеря тийнейджърка имат син, който е студент в друг град.

Фаталната среща с Дюран била напълно случайна и непредвидима. Нападателят е жител на ромския квартал „Шести“ в Нова Загора. Бил агресивен и често пиел алкохол. Всички знаели, че ходи с нож. Учил е само до втори клас, безработен е. В съда стана ясно, че е стар познайник на Темида. Досега е бил осъждан 7 пъти, най-вече за кражби. През 2020 г. е осъден условно, след като е хванат пиян да шофира. След това получил пробация за нанесена лека телесна повреда. Адресно регистриран, но няма постоянен или настоящ адрес, който да се води, че обитава.

Местните искат оставки в полицията

Напрежението в Нова Загора ескалира веднага след Димитровден заради убийството на съпруга на съдия Галина Златева. Хората настръхнаха още повече щом научиха, че седмица по-рано същият извършител с прякор Дюран е клал момче и полицията го е освободила. От прокуратурата потвърдиха, че от МВР такъв случай не им е докладван и образуваха проверка. Хората излизаха няколко дни на протести, дори опитаха да нахлуят в полицейското управление, замеряха и с яйца. Те настояват за сигурност в населеното място, по думите им такава липсва.

Протестиращите поискаха оставката на шефа на полицията, който засега не се поддава на уличния натиск.