0

М ного от родните звезди станаха жертва на изкуствения интелект и недоброжелатели в социалните мрежи. Последната „опарена“ от измамници бе певицата Мария Илиева, която се ожали в социалните мрежи, че подаряват от нейно име 100 000 евро. „Хайде пак... някакви нови глупости“, каза изпълнителката.

Киберпрестъпления

Колежката й от попфолка Деси Слава сподели, че от известно време се върти видеоклип на нея с рекламна цел, който всъщност не е истински. „Скъпи приятели, в Интернет се разпространява мое интервю, създадено с изкуствен интелект, с цел реклама на продукти за отслабване. Получих много запитвания от вас дали тази реклама е достоверна. Отговорът е - не. Актуална информация за мен може да намерите единствено от моите официални акаунти в Инстаграм и Фейсбук“, отсече певицата. Тя получи стотици коментари от почитателите си, които бяха истински възмутени от случващото се, а част от тях й дадоха съвети как да подходи. „Не сте само вие. Видях такъв клип с Мария Илиева и Хилда Казасян. Плашещо е“, гласи едно от посланията на нейна фенка. Преди няколко години попфолк певицата Преслава също бе замесена в такава ситуация. През 2019 година в поредица от фалшиви рекламни послания, свързани с употребата на препарати за отслабване, бе замесено името на фолкзвездата. Тогава тя заяви категорично, че всички тези твърдения не са верни. Заедно с нея е забъркана и фитнес инструкторката Руми Илиева. „Приятели, от известно време насам в интернет се разпространява невярна информация, засягаща мен и Руми Илиева. Фалшиви сайтове, неправомерно използващи наши снимки и видеа, разпространяват невярна информация за това, че ползваме и препоръчваме продукти за отслабване. Моля ви, имайте предвид, че това е измама“, пише Илиева и допълва: „Обърнали сме се за съдействие към юристи, подали сме сигнали към Фейсбук и към отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП и очакваме съдействие от тяхна страна“.

Ирония

Актьорът Бойко Кръстанов сподели, че в интернет е създаден фалшив негов профил, който го представя за маникюрист. Усмихнатият мъж, разбира се, погледна с насмешка на неприятната ситуация и сподели акаунта, за да предупреди почитателите си. На кадъра, който Кръстанов качи, няма профилна снимка, а само синьо тикче, с което се подвизава въпросната страница. „Е, бива, бива, ама...“ с чувство за хумор коментира ситуацията Бойко.

Участничката в звездния отбор на риалити предаването на NOVA Hell's Kitchen Виктория Капитонова също е една от жертвите на изкуствения интелект, но и тя гледа комично на всичко това. В приложението Telegram се въртят нейни голи снимки, направени отново чрез различни програми. Това я осведомиха нейни почитатели. „Намерих ти голи снимки в Телеграм. Направени са почти неразпознаваемо от истински, но се занимавам с AТ и заради това забелязах някои тънкости, че са фалшиви. Но много от хората в групата си мислят, че наистина си ти“, гласи съобщението на мъжа. Капитонова не остана длъжна и отсече, че за нея това не е мъжко и това е равносилно да си играят с надуваема кукла с нейна залепена снимка на главата й. А след това обърна неприятната ситуация в комична и се пошегува с фотошопираните кадри, които качи на стори, но закрити с емотикони. „Изкуственият интелект мисли, че имам чашка С“, написа инфлуенсърката иронично.

Лекарства

Онлайн измама с продажба на лекарства замеси и лице на NOVA. Става дума за хранителна добавка за хора с диабет, „рекламирана“ от водещата на новините Лилия Мустакова. Измамниците използват така наречената deep fake технология, която преправя гласа на човек с помощта на изкуствен интелект. На практика чрез deep fake или в превод "дълбока измама" могат да се направят аудиозаписи или видеа на реален човек, който да изрича думи, които никога не е казвал, въпреки че гласът е неговият. Колкото повече снимков и видеоматериал има за дадения човек в интернет пространството, толкова по-качествено може да стане напасването на говора върху лицето. А така и самата измама изглежда по-реалистична. Рекламата пресъздава фалшиво интервю, което водещата взима от ендокринолога проф. Цветeлина Танкова. „Първата ми реакция буквално беше: "Аз кога съм го казала това?", защото не си го спомням. Когато се загледах, видях, че устните ми не се движат правилно и че всичко е монтаж”, каза тогава Мустакова.

Класация

Обичаният роден актьор Юлиан Вергов се оказа жертва на сериозна машинация в онлайн пространството, като лицето му е употребявано за реклама на биткойн, без той въобще да подозира за това. Репортер на „Телеграф“ тогава се свърза с Вергов, които съобщи: „Измама е. Правихме някакви действия със Сашо Кадиев. Опитвахме всевъзможни разновидности, само че не може по никакъв метод да го спрем това нещо“. Въпросните мошеници употребяват сървъри от разнообразни точки на света и не могат да бъдат открити. „Това е грандиозна машинация, от която аз доста пострадвам. Защото ми пишат хора, питат ме къде да влагат и аз какво да им кажа?! Отговарям им, несъмнено, изяснявам им, че нямам нищо общо. За съжаление това е ситуацията“. Той е безапелационен, че никой в никакъв случай не го е търсил за единодушие. „Не, парадокс. Аз не бих се навил на такова нещо“, приключи темата Вергов.

Няколко месеца след Вергов и фолкпевецът Илиян стана поредна жертва на сериозна машинация в онлайн пространството. Лицето му също бе използвано за реклама на биткойн, без той въобще да подозира за това, като дори е измислено фалшиво интервю, което певецът уж е дал, за да привлече вниманието на феновете си. „Това, което прочетох, е абсолютна лъжа. Не съм давал никога подобно интервю. Моя фенка ми изпрати въпросната реклама и останах силно изненадан. Благодаря на момичето, иначе нямаше и да разбера. Стана ми много кофти, че замесват името ми с това да насърчават хора да влагат парите си в биткойни“, категоричен е той.
Преди няколко месеца Юлиан Вергов поведе и класацията с най-много фалшиви профили. Недоброжелатели му направиха 7 фалшиви профила в социалната мрежа Фейсбук. „Нямам нищо общо с тези лъжци“, отсече тогава самият той и сподели акаунтите. Актьорът получи над 200 коментара под статуса си от приятели и фенове. Една от дамите сподели, че тъкмо се е зарадвала, че я кани на среща, но уви. Много от тях се пошегуваха със ситуацията, други му дадоха съвет как е най-правилно да се постъпи в случая. Вергов се опита да отговори на почти всеки, като на някои разкри, че са успели да го разсмеят.

*Автор: Лина Димитрова