0

И мат ли влияние планетите върху живота ни. Тази мистерия става все по-актуална, особено в периодите на ретрограден Меркурий. Така се нарича времето, в което първата планета от Слънчевата система тръгва на обратно по хоризонта. Тогава чисто статистически стават повече или по-зрелищни скандали, катастрофи, престъпления и технически сривове.

Сега периодът обхваща дните между 23 август и 15 септември. Около десет дни преди това обаче се наблюдава астроявление, известно като Примката (Сянката) на Меркурий. При него планетата забавя своя ход на видимото си движение, скоро замръзва в една точка, за да тръгне на обратно. Всичко това е една зрителна илюзия, свързана с орбитата на Меркурий. Според астрологията обаче този процес ретранслира към планетата ни невидими импулси, защото действал законът „Каквото на небето, това и на земята“.

Именно Меркуриевата сянка се счита за отговорна (създавала добра почва) за успешни атентати и покушенията. У нас тази теория получи потвърждение с покушението срещу бизнесмена Алексей Петров на 16 август.

Чисто статистически у нас доста от събитията, творящи хаос в последните поне 10 г. - показни разстрели, технически сривове, банкови и инкасо обири, също се случват в такава звездна конюнктура, която сякаш закриля всяка незаконна дейност. Връщайки лентата назад, не можем да не отбележим, че атентатът на летище Сарафово през 2012 година настъпи именно в навечерието на ретрограден Меркурий. През лятото на 2013 година той пак тръгна на обратно, а у нас бе инспирирана атака срещу финансовия сектор, довела до срива на считаната за най-стабилна банка КТБ. В средата на юли 2019 г. стана ясно, че от масивите на НАП са задигнати личните данни на над 6 милиона физически лица. А тогава целият месец Меркурий бе ретрограден. Въобще примерите са безчет. Другият неприятен ефект на ретроградния Меркурий е хаос, задръствания, стачки, раздори в лични и работни отношения и повече инциденти с транспортни средства. Не на последно място и децата стават по-уязвими от инциденти и забъркване в житейски каши.

Сега първата планета плува в астрологичния знак Дева. Според астролозите това влошава партньорствата и активира онази част от зодиакалния кръг, където се проектира здравето и работата, на много места ще изплуват стари проблеми.

Според западната астрология планетата дирижира всички човешки дейности, изискващи бърз обмен на информация, аналитичност, правилна преценка. Всичко това в един миг става нестабилно, щом планетата мине ретроградна фаза.

Митология

В древността този планетарен фактор е бил олицетворен с бога с летящите сандали Хермес.

Той се е смятал за посредник между света на боговете Олимп и света на хората. Според митологията летящият свръхчовек закрилял търговците, но и всяка незаконна дейност, в случая крадците.

Тези дни Хермес може да ни извади от зоната на комфорт и равновесие, а начините са наистина много. Дежурно най-потърпевшите зодии са онези, управлявани от първата планета - Близнаци и Дева.

Ползи

Ретроградният Меркурий обаче си има и добра страна – може да върне стара любов в живота ни или приятели и съученици, които не сме виждали от години. Другото голямо предимство е, че създава благоприятни условия за ревизии (житейски и фирмени), ремонти и рефинансиране на кредити, при това успешно за потребителя. В работата старите проекти ще дават повече резултат от новите.

Иначе по правило до първия учебен ден през септември не се предприема нищо ново, не се подписват договори и не се правят много скъпи покупки на нови имоти, техника и превозни средства.