0

79-годишният китарист на „Ролинг Стоунс“ (The Rolling Stones) Кийт Ричардс призна, че артритът, от който страда, е променил начина му на свирене.

Легендарният музикант коментира пред програмата Today на BBC Radio 4, че болестта му е повлияла и пръстите му вече не са това, което са били преди. Той обаче няма намерение да спира турнето, особено след като групата издава първия си студиен албум от 18 години.

"...Нямам никаква болка: това е нещо като лека версия - каза Кийт Ричардс.- Мисля, че ако съм се забавил малко, това вероятно се дължи на възрастта."

„...Когато чувствам, че не мога да го правя както преди, китарата ми показва, че има и друг начин да свиря“, сподели Ричардс. „И се отваря съвсем нова врата“, допълни той.

Когато Мик Джагър предложи да се върне в студиото в края на последното турне по случай 60-годишнината на The Rolling Stones, Кийт Ричардс каза, че решението е било единодушно.

„Мик пише текстовете“, каза Ричардс. „Ако има песен, която не го интересува, Мик наистина може да я съсипе. И това вероятно е една от причините да отнеме 18 години, защото вълните на вдъхновение на Мик идват и си отиват."

Според Ричардс, те са се опитали да запазят албума възможно най-прост: „И ние превърнахме записа във винилова плоча с обложка, която изваждате и поставяте в плейъра.“

Гост изпълнителите в албума включват Лейди Гага и Стиви Уондър. „Лейди Гага е произведение на изкуството“, каза Ричардс. И добави: „Обичам да работя с нея, защото тя има страхотно отношение и страхотен глас и винаги съм искал да я видя с Мик.“

Запитан дали „Ролинг Стоунс“ някога ще спрат турнето си, Ричардс се засмя: „Моят отговор е: Аз не съм Нострадамус. Разбира се, все някога ще свърши, но всички са в добро настроение. Няма особено бързане. Изпитваме голямо удоволствие от това, което правим."