0

В Петърч всяка година се провежда празникът на прясното зеле. Градът е известен с това, че дава прекрасен продукт и се смята за балканската столица на зелето. Ето няколко идеи какво да се направи с прясно зеле, забелязани в 1001recepti.com.

Птичи гнезда

Необходими продукти:

  • 1 зелка
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 2 картофа
  • 200 г пилешко месо
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка зелен лук
  • 1/2 връзка копър
  • сол
  • черен пипер
  • 100 г топено пушено сирене

Начин на приготвяне:

Зелето се разрязва на две през средата и половинките й се издълбават, след което се бланшират във вряща подсолена вода, за да поомекнат. Щом изстинат, половинките се напълват с нарязаните зеленчуци и топено-пушено сирене. Разбира се, тази смес трябва предварително да се овкуси с посочените подправки и малко олио. Пълнените зелеви половинки се увиват във фолио и се пекат на среден огън до пълна готовност. След това фолиото отгоре се развива и те се допичат в гореща фурна до получаването на златиста коричка отгоре. Птичите гнезда се гарнират с настъргани моркови на едрото ренде.

С печен свински джолан

Необходими продукти:

  • 1 кг свински джолан
  • 1 зелка
  • 2 домата
  • 2 печени червени чушки
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 100 мл олио
  • 2 домата

Начин на приготвяне:

Свинският джолан се запържва от всички страни за кратко и се поставя в тава. На негово място се слагат нарязаните лук, моркови и чушки и се задушават за няколко минути. Към тях се добавя нарязаното на ситно зеле и малко вода и се задушава до омекване. Щом обемът спадне се добавят сол, черен пипер, кимион и настърганите домати. Разбърква се и сместа се добавя в тавата при месото. Залива се с гореща вода и олиото. Пече се под фолио на 200 градуса за 1 час. След това фолиото се отстранява и се пече още 20 минути.

Задушено с наденица

Необходими продукти:

  • 1 зелка
  • 400 г наденица
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 дафинов лист
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Наденицата се нарязва на дребни парчета. Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът се нарязва на ситни кубчета, а морковът се настъргва на едрото ренде. Задушават се под капак до омекване заедно с наденицата. Щом се задушат, се добавя червеният пипер, разбърква се и се прибавя нарязаното и претрито със сол зеле. Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето. Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати. Ястието се оставя да покъкри още десетина минути, след което се отстранява от котлона.

Със свинско, лук и моркови

Необходими продукти:

  • 800 г свинско месо
  • 1 глава зеле
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 домата
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол
  • олио
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Месото се измива и нарязва на парчета. Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът и морковът се нарязват на ситни кубчета. Месото се запържва в дълбока тенджера с малко олио, така че да промени цвета си от всички страни. След това към него се добавят лукът и морковът и продуктите се задушават под капак до омекване. Щом се задушат, се добавя червеният пипер, разбърква се и се прибавя нарязаното и претрито със сол зеле. Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето. Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати. Ястието се оставя да покъкри още десетина минути, след което се отстранява от котлона.