В Петърч всяка година се провежда празникът на прясното зеле. Градът е известен с това, че дава прекрасен продукт и се смята за балканската столица на зелето. Ето няколко идеи какво да се направи с прясно зеле, забелязани в 1001recepti.com.
Птичи гнезда
Необходими продукти:
- 1 зелка
- 1 морков
- 1 тиквичка
- 2 картофа
- 200 г пилешко месо
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка зелен лук
- 1/2 връзка копър
- сол
- черен пипер
- 100 г топено пушено сирене
Начин на приготвяне:
Зелето се разрязва на две през средата и половинките й се издълбават, след което се бланшират във вряща подсолена вода, за да поомекнат. Щом изстинат, половинките се напълват с нарязаните зеленчуци и топено-пушено сирене. Разбира се, тази смес трябва предварително да се овкуси с посочените подправки и малко олио. Пълнените зелеви половинки се увиват във фолио и се пекат на среден огън до пълна готовност. След това фолиото отгоре се развива и те се допичат в гореща фурна до получаването на златиста коричка отгоре. Птичите гнезда се гарнират с настъргани моркови на едрото ренде.
С печен свински джолан
Необходими продукти:
- 1 кг свински джолан
- 1 зелка
- 2 домата
- 2 печени червени чушки
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 ч.л. кимион
- 2 ч.л. червен пипер
- 100 мл олио
- 2 домата
Начин на приготвяне:
Свинският джолан се запържва от всички страни за кратко и се поставя в тава. На негово място се слагат нарязаните лук, моркови и чушки и се задушават за няколко минути. Към тях се добавя нарязаното на ситно зеле и малко вода и се задушава до омекване. Щом обемът спадне се добавят сол, черен пипер, кимион и настърганите домати. Разбърква се и сместа се добавя в тавата при месото. Залива се с гореща вода и олиото. Пече се под фолио на 200 градуса за 1 час. След това фолиото се отстранява и се пече още 20 минути.
Задушено с наденица
Необходими продукти:
- 1 зелка
- 400 г наденица
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 домата
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 2 дафинов лист
- 4 с.л. олио
- 1 ч.ч. вода
- сол
Начин на приготвяне:
Наденицата се нарязва на дребни парчета. Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът се нарязва на ситни кубчета, а морковът се настъргва на едрото ренде. Задушават се под капак до омекване заедно с наденицата. Щом се задушат, се добавя червеният пипер, разбърква се и се прибавя нарязаното и претрито със сол зеле. Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето. Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати. Ястието се оставя да покъкри още десетина минути, след което се отстранява от котлона.
Със свинско, лук и моркови
Необходими продукти:
- 800 г свинско месо
- 1 глава зеле
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 домата
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- сол
- олио
- 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Месото се измива и нарязва на парчета. Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът и морковът се нарязват на ситни кубчета. Месото се запържва в дълбока тенджера с малко олио, така че да промени цвета си от всички страни. След това към него се добавят лукът и морковът и продуктите се задушават под капак до омекване. Щом се задушат, се добавя червеният пипер, разбърква се и се прибавя нарязаното и претрито със сол зеле. Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето. Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати. Ястието се оставя да покъкри още десетина минути, след което се отстранява от котлона.