0

Б ъдещият пазител на българската царска корона княз Борис Търновски навърши 26 години. Дошъл на бял свят на 12 октомври, националния празник на Испания, като дете Борис винаги мислел, че парадът и самолетите в небето са в негова чест. Малкият Борис бил най-близък с прабаба си царица Йоана, която и първа поздравила младите родители при раждането му.

Драма

Той наследи титлата, след като неговият баща - княз Кардам - почина през 2015 г., след като прекара близо 7 години в кома след тежка автомобилна катастрофа. Съпругата му Мириам Унгрия остана с двете си деца Борис и Белтран. Тя не е сключила друг брак. Възхищава се на зрелостта на първородния си син, който от самото начало, когато е едва на 11 години, знае за тежкото състояние на баща си след катастрофата и израства с този кошмар.

Кариера

Заедно с брат си Белтран Борис първо учи в Европейския лицей в Мадрид, а след това избира интерната Сент Гален в Австрия. Там се запознава с Александра - дъщеря на бизнесмена от Свети Влас Динко Динев. Известно бе, че двамата дълго време имаха връзка. След това следва изкуства в Лондон, където се дипломира през 2019 г. Луд фен на Реал Мадрид, княз Търновски се отдава на монументалната авангардна скулптура, от която днес си изкарва хляба. Днес той вече е известен сред артистичния елит на Испания.

Братовчеди

Брат му Белтран вече се е превърнал в любимец на Испания в средите на кралските особи. Той е с прозвище Красив ум, защото е изключително надарен физик. Борис, Белтран и Мириам бяха сред най-обсъжданите гости през миналата година на сватбата на братовчедка им Мафалда, дъщеря на княз Кирил Преславски и Росарио Надал. Мафалда вече е известна в Испания с музикалната си кариера под артистичното име Она Мафалда и издаде неотдавна и първия си албум - „Она“. Тя е много близка с братовчедите си Борис и Белтран и често празнуват заедно по различни поводи.

На 24 септември 2021 г. заедно с майка си кумува на сватбата на руския престолонаследник Георги Михайлович Романов, а тази пролет бе почетен гост на коронацията на крал Чарлз III.

Хладилник

Любимата му българска песен е "Сватба", която е слушал в Лондон в изпълнение на български хор. А любимата му българска дума е хладилник. Докато учих български, това беше думата, която не можех да науча и се превърна в шега в семейството, твърди той. А от традиционните български храни обича баница и луканка. И твърди, че иска един ден да живее в България.

*По темата работиха: Михайлина Димитрова и Константин Събчев