0

Т енисът на корт е един от спортовете, в които има най-много братя и сестри, състезаващи се на най-високо професионално ниво.

Една от причините за този феномен е, че в много от случаите треньори на състезателите са техните бащи и майки, които изгарят от болезнени амбиции да видят своите отрочета световни и олимпийски шампиони. Или просто да ги използват като ходещи банкови сметки. Ето защо и след като успеят да се достигнат до световния връх, немалко от спортистите зарязват своите амбициозни родители и си наемат други треньори или пък се отказват завинаги от големия спорт. Днес ще представим част от братоците и сестрите в историята на световния професионален тенис на корт.

Деца

При дамите може би най-известната дамска двойка са сестрите Серена и Винъс Уилямс. Двете са част от едно доста многолюдно семейство, като имат още пет братя и сестри. По-голямата е Винъс Ибъни с цели 15 месеца, но пък по-титулуваната е Серина Джамека. Те започват да се занимават с тенис на корт още като деца под ръководството на родителите си Ричард Уилямс и Орасин Прайс. В кариерата си сестрите имат общо впечатляващите 152 шампионски титли от различни шампионати и олимпиади. Бащата на шампионките споделя, че още преди да се появят на бял свят, той вече е правил планове да ги направи № 1 в света.

Сестрите Уилямс

 Сестрите Уилямс
Архив/Телеграф

„През 1979 г. със съпругата ми гледахме по телевизията тенис и там даваха как румънката Вирджиния Рузичи спечели само от една среща на корта 40 хил. долара. Това беше четири пъти повече от моята годишна заплата. Тогава предложих на съпругата ми да си направим две момичета и да ги тренираме самите ние така, че те да станат шампионки. Тогава аз бях на 37 години и не знаех нищо за правилата на тениса на корт, но си казах: що пък да не се опитам да стана треньор. Едва ли ще е толкова сложно“, спомня си 25 години по-късно бащата Ричард Уилямс. Самите сестри, вече на върха на кариерата, споделят, че в началото им е било трудно да свикнат с появата на корта. Причината е, че по-голяма част от публиката се състояла от зрители с бял цвят на кожата, а техният мургав цвят на кожата ги смущавал.

Расизъм

В автобиографията си Серина признава, че неведнъж е чувала по свой адрес расистки обиди и подмятания. Затова и в продължение на 15 години тя бойкотира турнира „Индиън Уелс“. „Отначало се връзвах на всяка изречена обида. След това претръпнах и не чувах нищо. Просто се стремях да си играя играта“, споделя Серина. Славата на сестрите обаче е съпътствана и от жестокия режим, който са принудени да спазват в продължение на години. „Още от малки всичко, което правим, е да работим. Никога не сме били и за ден изцяло свободни. Животът ни беше разграфен по дни, часове и минути“, признава Винъс.

Днес, след като с много труд и пот на челото успяват да се измъкнат от гетото и имената им се знаят от стотици милиони техни почитатели, сестрите най-после имат възможността да се насладят на плодовете на своя труд. След като през 2022 г. се оттегли от състезателна дейност, през май 2023 г. Серина обяви, че е бременна и очаква второто си дете. Сестра й Винъс, макар и да е вече на 43 години, все още продължава да се състезава. През юни т.г. в драматичен тричасов тенис екшън тя успя да пречупи Камила Джордж, която е с цели 12 години по-млада от нея. След победата Винъс не издържа на напрежението и се разплака на корта. Докога ще продължи тя да се състезава, едва ли някой може да каже.

Отново от света на тениса е и още една сестринска двойка - Агниешка и Урсула Радвански от Полша. Приликата с историята на колежките им Уилямс е доста голяма. И тук една от сестрите, в случая Агниешка, доминира. И тук треньор на сестрите е техният баща Роберт, който успява да ги изведе от неизвестността и да ги направи световни величини. След 17 години обаче двете сестри решават да се откажат от треньорските услуги на своя баща и треньор. „Трудно е в един момент да се разграничат ролите на баща и на треньор. Роберт продължава да бъде мой баща, но често пренасяме тениса и извън корта, в семейството. А това вече не е добре. Затова е време да си починем един от друг за известно време. Пък после ще видим“, споделя причината за раздялата си с треньора баща Агниешка. Самият Роберт Радвавнски определи решението на дъщерите си като резултат от психологически проблеми.

Титли

Рекордът за най-много сестри в света на тениса на корт обаче е български и се държи от Мануела, Катерина и Магдалена Малееви. Техен треньор е майка им Юлия Берберян, която през 60-те години на миналия век е най-успешната тенисистка на България. И трите й дъщери са били в топ 6 в света. С най-високо класиране е Мануела - №3 през 1985 г. Заедно трите сестри имат 39 титли на сингъл и 11 на двойки. Сестрите Малееви заемат 10-о място по брой на приходи сред тенисистите братя и сестри в света.

Сестрите Малееви

 Сестрите Малееви
Архив/Телеграф

Тенисът се оказва семеен спорт и при мъжете. Достатъчно е да отбележим Джон и Питър Макенроу, Анди и Джейми Мъри, както и братята Новак, Марко и Джордже Джокович. А какво да кажем за фамилията братя и сестри Санчез: Хавиер, Мариса, Аранча и Емилио. И тук, както и при други многолюдни семейства, през 2012 г. възникна скандал, след като Аранча обвини официално родителите и братята и сестрите си, че са я довели до финансов фалит.

Джон и Питър Макенроу

 Джон и Питър Макенроу
Архив/Телеграф

В света на тениса има и един случай на брат и сестра, които не само че поотделно са сред световните звезди, но и заедно са били №1 в света на двойки. И това са Марат и Динара Сафини. Общото между двамата е тяхната психическа нестабилност и невъзможността да се задържат по време на важни световни финали. Заради многото си избухвания Марат не успя да спечели повече от две световни титли, а Динара не успява да спечели нито една, макар да участва на три финала. Марат Сафин вече е приключил състезателна кариера, а сестра му все още продължава да участва спорадично и не е решила дали да спре, или пък да продължи да излиза на корта.

Марат и Динара Сафини

 Марат и Динара Сафини
Архив/Телеграф

Гореща любов пламва на корта

Не една и две любовни връзки са започнали именно на тенис корта. Някои от тях са между истински легенди в света на този спорт. Сред тях са тези на Роджър и Мирка Федерер, Щефи Граф и Андре Агаси, Клим Клайстерс и Лейтън Хюит, Джими Конърс и Крис Евърт. Някои от тези връзки завършват с брак, а други не. Като цяло обаче трябва да се отбележи, че подобни професионални връзки между колеги в света на професионалния спорт изобщо не са дълготрайни. Причината за това е непрекъснатата заетост на двамата партньори и невъзможността да се отдадат за дълго на семейното щастие.

Мачкай, Гришо!

Българският тенисист Григор Димитров е част от съвременната история на световния тенис. И подобно на останалите свои колеги, името му също често е замесвано в различни скандали по страниците на жълтите медии. Гришо обаче не обръща сериозно внимание върху скандалните публикации за личния му живот. Според една от тези публикации нашето момче е имало връзка със Серена Уилямс. Доказателства за това няма. Но пък има такива за връзката на Гришо с рускинята Мария Шарапова. Това обаче отдавна е минало. Според последната информация Гришо захванал нова връзка с румънската актриса и модел Мадалиня Геня, която беше изловена в ложата на Гришо да наблюдава негов мач. Покрай нея Григор май е на път да се превърне в баджанак със самия актьор Леонардо ди Каприо, за когото се пише, че също е имал възможността да се наслади на румънката.