0

Б изнесменът Васил Божков изненадващо се върна от изгнанието си в Дубай и логично предизвика сериозни катаклизми в държавата. Очакванията, че се е договорил с някого, за да си дойде, донякъде остават. Но фактите, които ще изложи пред следствените органи, могат да потопят не една, а няколко значими фигури от бизнеса и политиката у нас. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

Безспорно обаче Васил Божков не е човек за подценяване, а завръщането му на родна земя със сигурност не е никак случайно. Това потвърждават и хора от близкото му обкръжение, сама по себе си говори и биографията му. Изяснява се и въпросът дали бизнесменът доброволно си е пристигнал или както сочат последните информации, е бил екстрадиран от властите в Обединените арабски емирства. Допреди малко над 3 години Божков бе бизнесмен, държащ множество компании, ключов играч в хaзарта, а медийният му образ го определяше като най-успешния български предприемач след демократичните промени.

Интелект

За разлика от много други личности от годините на прехода Божков е образован човек, произхождащ от уважаван род във Велинград. Роден е на 29 юли 1956 година. Родителите му са учители – майка му по руски език, а баща му по математика. Наследява математическите умения именно от него. Завършва с отличие основното си образование в родния си град, а след това постига отлични резултати в математическата гимназия в София. Дипломира се в специалността „Приложна математика“ в Софийския университет, завършва и „Икономика на труда“ в УНСС. Описват го като изключително умен и комбинативен, находчив и изобретателен. Прякорът му Черепа идва от периода на младежките му години в столицата и е заради интелекта, който се крие под черепната кутия, твърдят запознати. През годините на забогатяването му и покрай падането му от медийния комфорт обаче за Божков се заговори в негативен план. Стана познат като човек, който си пада по тънката част и по купони с красиви жени. Мъж, който не търпи отказ и има всяка, която той пожелае. Връх в тези твърдения бе и появата на рекламен клип от френския курорт Куршавел, където Божков е с неизменната си пура в уста, облечен с тениска, на която има нарисуван череп, а компания му правят цяла плеяда красиви манекенки.

Интереси

Още като студент Божков се подвизава в района на сладкарница „Магура“ в София, където е известно, че се обменя валута и откъдето тръгват мнозина бъдещи бизнесмени впоследствие. Той е един от най-находчивите сред тях и е от първите, които отварят чейнджбюра. От този период е и страстта му към културно-историческите ценности. Близки до него твърдят, че освен математиката винаги са го вълнували историята и археологията. През годините успява да натрупа огромна колекция от антични премети, която е оценявана от мнозина специалисти, но според голяма част от експертите тя е безценна. Основната част от нея бе конфискувана от прокуратурата през 2020 година и сега се съхранява в мазетата на НИМ. Става дума за общо 212 предмета, регистрирани по законовия ред, нерегистрираните са много повече.

Късмет

До 2020 г. Божков бе основният играч в хaзартния бизнес у нас и държеше голяма част от игрите на късмета. Изненадващо за мнозина бизнесменът стана обект на разследване от страна на прокуратурата. Към момента той продължава да е обвиняем по 3 досъдебни производства, общо с 18 обвинения. Имаше и 19 за престъпления срещу държавата, което обаче отпадна. Основното му обвинение е, че е ощетил хазната с над 700 млн. лева от незаплащане на данъци от хaзарт. Но и другите му обвинения са много сериозни, а те са свързани с широк спектър престъпления от Наказателния кодекс. Сред тях поръчки на убийства на хора от ранга на Манол Велев и Алексей Петров, рекет, изнасилвания и за незаконно държане на културно-исторически ценности. След внезапното завръщане на Божков у нас миналата седмица прокуратурата обяви, че той ще бъде разпитан и като свидетел. Междувременно обаче бе арестувани и като обвиняем.

Според твърденията на Божков отпреди три години той е плащал 20% такса, за да не бъде закачан хaзартният му бизнес. Той говореше за обща сума от около 60 млн. лв.

Обиски

При проведена акция на прокуратурата в офисите на Божков на ул. „Московска“ в София освен културно-исторически предмети откриха снимки и лични данни на прокурори. По данни на прокуратурата профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Божков, съдържат както техни лични данни, така и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство.

През 2006 г. полското списание „Впрост”, което прави класации на най-богатите бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на 1 милиард долара. Според други публикации то е 3 млрд. лв. След три години изгнание в Дубай Божков изненадващо се появи с полет на нискотарифна компания на летището в София. Защо се върна, този въпрос все още не е напълно ясен. В четвъртък даде показания като свидетел, а истинността на твърденията му тепърва ще се проверява от следствените органи.

Притежава най-богатата колекция в света

Колекцията на Васил Божков от старинни предмети е уникална не само за България, а и за света. В нея се съдържат изключително ценни предмети от Римската епоха и късната античност, събирани много време и от различни източници. Има предмети, за които са дадени повече пари дори от Ермитажа. Сред ценностите са гръцки вази, тракийски ритони, няколко забележителни скулптури, бронзови статуи и паметници, загубени още от древността. Много голяма част от тях са били гръцки предмети и голяма част от колекцията не е закупена в България, а на аукциони в чужбина, твърдят от неговата фондация по време на обиските на прокуратурата. Сред най-ценните и уникални са чаша - ритон с глава на овен. Предметът е уникален за световното изкуство и няма друга подобна чаша, която да е намерена - очите на овена са инкрустирани, реставрирана и е от края на класическата епоха, изработена в древна Тракия.