0

К расотата на цветята е вдъхновяваща за хората с артистични наклонности и талант. Само си представете килим от свежи цветя с дължината на 16 футболни игрища или гигантски слънчоглед с размерите на петима възрастни мъже. В този материал ще говорим за най-впечатляващите и красиви творения, създадени с помощта на цветя.

Горчиво

Несъмнено тук има много, ама много романтика. Това е най-големият сватбен букет с дължина над 60 метра. Състои се от 1500 цветя: 500 рози, 400 карамфила, 60 лилии, 200 маргаритки и 340 гипсофили. Булката, която ще го хвърли през рамо, трябва да е доста яка – букетът тежи 92 кг. И ще убие на място ентусиастката, която напира да го хване, но това вече излиза извън рамките на романтиката, която ни завладя. Още нещо любопитно: преди да скрепят брака си с целувка на фона на възгласите „Горчиво”, младоженците в Мисисага, Канада, са се нуждаели от помощта на 79 приятелки на булката и 47 приятели на младоженеца, за да добутат букета до олтара.

Дубай

Най-забележителната градина в света е в Дубай

 Най-забележителната градина в света е в Дубай
Архив/YouTube/Книга на рекордите на Гинес

Dubai Miracle Garden е най-голямата цветна градина в света, разположена в югоизточната част на града. Площта й е 72 000 м2, където са засадени общо около 150 милиона цветя. Но основната му отличителна черта е Airbus A380 в естествен размер. Над създаването на този модел самолет са работили 200 души за около 5 месеца. Само че никой не очаква този самолет да хвръкне наистина - вместо метална обшивка тялото му е обвито около 500 000 петунии, невен и колеус.

В допълнение към самолета тук можете да намерите точни копия на разпознаваеми сгради, макар и не толкова големи, "сърцевидни" алеи, а под отделен купол - местообитанието на 50 вида пеперуди. Според официалната информация в парка живеят около 15 000 растения.

Най-големият в света търг и пазар за цветя в Холандия пък е мястото за цветарите и любителите на цветята. Всеки делничен ден те продават над 20 милиона цветя и растения. Тази гигантска сграда обхваща площ от 10 милиона квадратни метра.

Килим

Световният рекорд за най-дълъг цветен килим е поставен в Кайфън, Китай. Цветният ароматен килим достига 2011 м дължина, счупвайки уверено предишния рекорд (1916 м), поставен в Мексико през 2010 г.

Най-високата цветна композиция е построена на 10 май 2014 г. в Мексико за Деня на майката. Тя е висока 27 метра и се състои от 65 000 цветя в нюанси на жълто, зелено и бяло.

Първото биолуминесцентно цвете в света е създадено през декември 1999 г. от професор Чиа тет Дзъ. Цветето е създадено с помощта на щам на бяла орхидея Dendrobium и луциферазен ген от светулка. Резултатът е орхидея, която излъчва зеленикаво-бели светлини от своите венчелистчета, корени, стъбла и листа.

Всеки обича розите, но вероятно не толкова, колкото американският градинар Робърт Бендел. През 2009 г. той отглежда най-високия розов храст в света, висок 5 метра, в дома си в Мористаун, Ню Джърси, САЩ.

Високо

Германският слънчогледов рекорд

 Германският слънчогледов рекорд
Архив/YouTube/Книга на рекордите на Гинес

Германският градинар Ханс-Петер Шифър преди няколко години постави нов рекорд на Гинес, като отгледа най-високия слънчоглед на планетата. Според уебсайта на Книгата на рекордите на Гинес растението му е било 9,17 метра. Мъжът е опитен градинар и три пъти е подобрявал собствения си рекорд - през 2009 г. (8,03 м), 2012 г. (8,23 м) и 2013 г. (8,75 м).

Сред рекордите са още манго с размер на човешка глава, отгледано от Колин Портър. Плодът е 2.46 кг и е от сорта Кейт (Keitt), който обикновено не надвишава 1,3 кг.

Манго с размер на човешка глава

 Манго с размер на човешка глава
Архив/YouTube/Книга на рекордите на Гинес

Стандартните моркови, закупени в магазина или отгледани в градината, тежат около 70–160 г и са с дължина 10–15 см. Някои градинари обаче успяват да отгледат кореноплодни култури с впечатляващи размери, които попадат в Книгата на рекордите на Гинес.

Най-големият морков в света тежи 10,18 кг. Той е отгледан от американския фермер Кристофър Куали през 2017 г. Това е с 1 кг повече от предишния рекорд на Питър Глейзбрук, записан 3 години по-рано.

Най-дългият морков в света пък е с дължина 6,2 м. Отгледан е от британеца Джо Атертън през 2016 г. Мъжът счупи собствения си предишен рекорд. Любопитна подробност: този резултат е постигнат благодарение на специална техника, при която семената се засаждат в дълги тръби с компост.

Най-голямата тиквичка в света е отгледана от австралиец от Норфолкските острови. Двама души били необходими, за да вдигнат 65-килограмовата тиквичка.

65-килограмова тиквичка за чудо и приказ

 65-килограмова тиквичка за чудо и приказ
Архив/YouTube/Книга на рекордите на Гинес

Картоф с нереални размери

 Картоф с нереални размери
Архив/YouTube/Книга на рекордите на Гинес