0

С аромат на греяно вино, мирис на канела и джинджифилови сладки ни посреща Виена през декември. Коледните базари изобилстват в австрийската столица, а на най-големия Wiener Christkindlmarkt се тълпят туристи от цял свят. Тази година за пръв път след пандемията няма никакви ограничения, а традиционното Glühwein, което буквално се превежда като светещо вино, допълнително топли и сближава хората.

Коледните базари във Виена са едни от най-големите и красивите в Европа, затова не случайно са любимо място за посещение на туристите в навечерието на празника през декември. Най-големият коледен базар, който се намира пред кметството, е изцяло с финанси от общината. Тук е и най-голямата ледена пързалка в Европа (виж карето).

Туризъм

Екип на „Телеграф“ установи, че тази година туристите са пристигнали специално за базарите, а Виена е водеща дестинация в дните около Коледа. По площади и паркове из целия град са разположени китни дървени къщичка, пищно украсени и светещи с разноцветни светлини. Освен горещи напитки и сладкиши, в тези къщички се предлагат още чудно вкусни наденички и други местни кулинарни специалитети, сред които супа в хляб, пълнен картоф, чипс, царевични питки, намазани с чесън, или пък огромни филии домашен хляб с различни видове виенски пастети. Освен храните и напитките в десетките къщички се продават различни видове сувенири, коледни украси, топки за елха, бижута и дървени играчки, свещи от пчелен мед, статуетки на Дева Мария и Христос, приказни герои. Разбира се, няма как да минем без Моцарт, Щраус, миниатюрни цигулки и какви ли още не красиви изработки на виенските майстори. Тази година определено Виена е фаворит в класацията за най-красивите базари. Челните позиции традиционно се заемат от базарите в градовете в Австрия, Германия, Швейцария, Франция и Италия.

Дворец

Един от най-красивите коледни базари е сред кралската обстановка на двореца Шьонбрун, където трудно се устоява на аромата на карамелизираните ядки, на вкусните десерти или на печените кестени. И тук, и на другите базари цените не са така повлияни от инфлацията, както е у нас. Дори някои от предлаганите изделия са по-евтини, отколкото на коледните базари в София. Греяното вино и различните видове пунш са на цени между 3.50 и 5.50 евро, като задължително се дава в порцеланова чаша, изрисувана със символ на Виена. За нея се плаща депозит от 5 евро. Може да си запазите чашката за спомен, а може да я върнете и ще ви възстановят сумата. Хот-догът и различните сандвичи с наденички също са около 5 евро. По-малко от 3 евро е цената на карамелизираните ядки, картофените крокети, чипса и царевичните питки с чесън. В Шьонбрун освен големия коледен базар може да посетите самия дворец, както и зоопарка. Той е най-старият зоопарк в Европа и изобилства от животни, каквито в София липсват – жирафи, панди, пингвини, огромни тюлени и много други. На територията на зоопарка има множество атрактивни детски площадки, както и разнообразни места за хранене, където ще може да се насладите на австрийската кухня и да се разхладите с изпотена чаша бира или хубаво вино.

Украса

Коледа е най-важният семеен празник в Австрия, като в началото на декември всички външни врати се украсяват с коледни венци. Официално приготовленията и купуването на подаръци започват от 6 декември, когато у нас се празнува денят на свети Никола. Не случаен факт е, че в Австрия за пръв път е изпята най-известната песен, превърнала се в коледен химн по цял свят – „Тиха нощ, свята нощ”, през 1818 г. в Оберндорф. Откриване на най-големия коледен базар тази година бе лично от кмета Михаел Лудвиг, който запали светлините на коледната елха и приветства местните жители и гостите на австрийската столица.

Влюбени

Тази година има и специална атракция за влюбените двойки, която е дървото на сърцата. Представлява огромно дърво в градината пред кметството Ратхаус, украсено с големи светещи сърца. Между него и голямата елха пък периодично „прелита“ голямо червено сърце. На мястото изобилстват всякакви чудновати изкушения за млади и стари. Детският свят предлага триетажна въртележка и влакче с елени. Целият парк е осветен от прекрасни светлинни инсталации. А над 100-те щанда за продажба на традиционния коледен пазар предлагат разнообразни подаръци кулинарни изкушения и сгряващи напитки.

Музика

За любителите на по-модерните изживявания пък е коледният базар в парка Пратера. Освен символа на града – виенското колело, тук младите туристи са привлечени от многобройните поп и рок концерти. Сред вкусни блюда и традиционни греяни напитки любителите на музиката се наслаждават на участията на изпълнители и банди от цяла Европа, които гостуват през декември във Виена. Ако сте любители на фермерските пазари, то за вас са къщичките зад катедралата „Свети Стефан“ на Щефанплатц. Тук се предлагат продукти изцяло от австрийски производители. Различни видове сирена, салами и др. Любителите на съвременния дизайн не бива да пропускат да посетят базара в двора на музейния комплекс „Музеумсквартир”. Доста богат е и базарът в двореца Белведере, където пък се предлагат изключително много по вид и вкус наденички, както и комбинация от плодови и алкохолни коктейли. Виена определено е градът, където човек може да усети духа на Коледа и да се зареди с положителна енергия за Рождество и настъпващата Нова година.

Фантастично удоволствие на лед

Близо 3000 кв.м чист, огледално гладък лед в сърцето на Виена привлича любителите на кънките от цял свят. Заобиколени от коледната атмосфера наоколо, буквално пързалящите се с кънки по ледените пътеки изпълват мечтите си. За тези, които се спускат по пързалката, както и за онези, които само се любуват отстрани на изпълненията им – това е истинско удоволствие за всички сетива. Очите се радват на великолепния фон на кметството на Виена, ушите на щастливите гласове на кънкьорите и оживената музика, а носът е възхитен от аромата на чист въздух и коледните аромати. Определено ледените пътеки пред кметството във Виена са истинско удоволствие за всички сетива. Ледената пързалка пред виенското кметство или както е добре позната „Ледената мечта”, има четвърт вековна история и е най-известната и голяма пързалка за зимни кънки в Европа. Тя е открита за първи път през февруари 1996 г. и всяка година привлича над 200 000 любители на зимния спорт.