0

Н аближи ли декември, коледният базар в Букурещ става любима уикенд дестинация на жителите на Североизточна България и не само на тях. Ако са ви омръзнали рехавите базарчета във вашия град, а искате да се почувствате наистина празнично, добра идея е да отскочите за ден-два до румънската столица. Така че палете колата и се потопете в коледния дух на един голям европейски град.

Targul de Craciun, така румънците наричат коледния базар. Този в Букурещ е част от международната мрежа на най-добрите коледни базари в Европа - Christmas Markets. Далечко е за нашите сънародници от Северозападна България, но пък на тях Крайова им е на две крачки. В този южен румънски град също могат да се радват на невероятна празнична атмосфера. Казват, че коледният базар в Крайова не отстъпвал на този в Букурещ, даже миналата година се класирал на шесто място сред най-красивите базари в цяла Европа.

Трябва все пак да знаете, че удоволствието няма да ви струва евтино. Ако тръгнете с автомобил, може да имате проблеми с паркирането, защото по Коледа румънската столица е повече от оживена. Много родни туроператорски фирми предлагат еднодневни екскурзии до Букурещ от Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, други градове в Североизточна България. От Русе например цената е 43 лева, което е добре, като се има предвид, че само таксата за преминаването на Дунав мост в двете посоки е 10 лева.

Коледният базар в Букурещ е разположен на Площада на конституцията пред Палата на парламента – втората по големина административна сграда в света след Пентагона. Слава Богу, няма да ви се налага да плащате входна такса, както бе миналата година. Заради коронавируса базарът бе разположен на по-малка площ - на Университетския площад, и трябваше да платите 7 леи вход, както и да представите сертификат за ваксинация, ако искате да пиете чаша греяно вино или да си купите нещо от търговските къщички. Да се надяваме, че пандемичните истории вече са зад гърба ни и дано никога не се връщат.

От доста време посещавам коледния базар в Букурещ и атмосферата наистина ми харесва. Столичното кметство се е постарало и тази година хората да почувстват празника, но сякаш и тук сянката на инфлацията и на енергийните проблеми се усеща. Търговските къщички вече са към 70, докато в предпандемичните години са достигали 130. Идваха производители от цяла Румъния да излагат стоката си. Особено се радвах на изделията на една жена от вътрешността на страната, която ги изработваше през цялата години и после идваше на базара в Букурещ да ги продава. От нея можеше да се купи нетрадиционна коледна украса – камбанки от изпечена глина, ръчно рисувани коледни топки, венци, различни украшения за празника, изработени от интересни материали, като например листа на царевица. Чужденците ги харесваха, защото се връщаха у дома с типично румънско изделие, а не с разпространените навсякъде китайски коледни топки. Този път не видях жената да продава, дано не се е отказала в годините на пандемията.

Решите ли да посетите коледния базар в Букурещ, трябва да отворите по-широко портфейла си в сравнение с предишни години. Четох как в социалните мрежи коментират приказката на един румънец за базара: „Нямате ли 300 леи, по-добре си стойте у дома“. И сякаш е прав. Малко парче пържено свинско месо е 14 леи, 100 г пастърма – 16 леи, чашата греяно вино – 10 леи. Но какво пък, веднъж в годината е Коледа! Иначе имате избор - можете да си купите и мамалига за 5 леи.

Коледният базар в Букурещ отвори на 28 ноември и ще работи до 26 декември, така че имате още време да го посетите. В центъра му се намира голямата украсена елха. Със запалването на светлините й е поставено началото на зимните празници в Букурещ. По-красиво е вечер. Хората минават под небе от светещи гирлянди, а огромна сцена с големи екрани от двете страни приковава погледа на посетителите. Най-известните изпълнители на Румъния правят концерти, състави и артисти се изявяват, участват и групи за автентичен фолклор. Новост тази година е гигантското колело, което е с височина 36 метра и е най-голямото панорамно колело в Румъния. От него се разкрива прекрасна гледка над коледния базар, но трябва да си заплатите за удоволствието, разбира се.

Децата много обичат да посещават къщичката на Дядо Коледа или Mos Craciun, както му казват румънците. Усмихнатият белобрад старец си говори с тях, пита ги какви подаръци искат да им донесе. Децата сядат в скута му, а мама или тате правят снимки за спомен. Много любима за малчуганите е и грейналата в светлини въртележка, обичат да се качват и на червеното камионче, преустроено в приказна шейна. Децата, а и възрастните, могат да си доставят удоволствие на ледената пързалка, която се намира на територията на коледния базар. Дължината й е 30 метра, а ширината - 20 метра, и е радост за кънкьорите.

Ако не обичате навалиците, посетете коледния базар в делничен ден. По светло на спокойствие ще можете да похапнете в зоните за хранене, да се поразходите, без да се блъскате, да огледате добре предлаганите стоки. През уикенда напливът е голям, особено вечер, когато грейнат празничните светлини. Тогава из цялото пространство пред парламента се чува разноезична реч. Може да се наложи да се наредите на опашка пред къщичките, които предлагат греяно вино. Много от посетителите на базара носят в ръце картонената чаша с топлата напитка и се разхождат с нея из навалицата, затова внимавайте да не би някой да похаби връхната ви дреха. Можете да поспрете и в зоните за хранене да опитате всякакви деликатеси – от печени наденички до типичните румънски сармички и всякакви други вкусотии. Хубави са и десертите – традиционните ръчно изработени меденки и шоколад, както и мъфини, тортички, пайове и понички.

В делничните дни базарът е отворен от 12:00 до 23:00 часа, а през уикенда – от 10:00 до 23:00 часа. По информация от кметството на Букурещ всяка година коледният базар, който продължава един месец, се посещава от над 1 милион румънци и чуждестранни туристи. Наистина си заслужава човек да се потопи в коледната атмосфера на Targul de Craciun пред Палата на парламента.

Кметството потърси партньори за безплатно украсяване на града

Истинско преживяване е и разходката по главните булеварди на Букурещ, които привечер грейват в разноцветни коледни светлини. Всяка година управата на града отпуска големи суми, за да има градът такава прекрасна украса. Но както е известно, при новите условия всички трябва да пестят, затова тази година кметът Никушор Дан обяви, че столичното кметство търси партньори за допълване на коледните светлини чрез безплатно украсяване на града.

„Приканвам заинтересованите публични или частни институции да подадат оферти и на базата на това партньорство да допринесат за създаването на една специфична атмосфера за коледните празници. Ще разглеждаме само решения за LED технология и ефективна консумация“, призова столичният кмет. Идеята бе да се осигурят безплатни коледни лампички, като общината поеме разходите по поставянето им и потреблението на електричество.

Всяка година Букурещ дава големи суми за коледното осветление на града. Според цитирани данни в румънски медии в периода 2017-2020 г. средно са били платени от кметствата на града 11 888 683 леи за празнично осветление. Най-голямата отпусната сума е била през 2019 г.- 12 900 000 леи.