0

Н яколко идеи за лесни ястия с коприва, идващи от прастари времена, забелязваме на receptite.com. Наистина, в момента някои казват, че по магазини и пазари копривата гони цената едва ли не на агнешкото, но пък тепърва би трябвало да започва сезонът й и тя да поевтинява.

С ориз и пролетни подправки

Необходими продукти:

  • 500 г коприва
  • 4-5 стръка зелен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 връзка джоджен
  • 4-5 с.л. олио
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданоза и джоджена. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2-3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън, докато оризът поеме течността. Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко.

Кюфтета

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 2 шепи коприва
  • 1 яйце
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 2-3 с.л. едро счукани орехови ядки
  • сол
  • олио
  • суха панировка – смес от пшеничени и овесени трици, счукано ленено семе

Начин на приготвяне:

Измитите и необелени картофи се сваряват (варя ги на пара в тенджера под налягане). Горещи се обелват и веднага се намачкват (използвам преса за картофи). Добре почистената и измита коприва само се попарва в малко вряща вода, за да омекне. Като поизстине, се нарязва на ситно. Смесват се картофите, копривата, яйцето, ситно нарязаният лук, орехите и сол. От сместа с навлажнени ръце се оформят кюфтета (котлети). Овалват се в сухата панировка. Нареждат се в тава с намаслена хартия за печене. Намасляват се добре с четка, потопена в олио. Пекат се първоначално на силна фурна – 200 градуса, и след като леко се зачервят, температурата се намалява на умерена – 180 градуса.

Може да се направи мляко с чесън и подправки като сос за топене на копривено-картофените кюфтета.

Селска каша

Необходими продукти:

  • 200 г коприва
  • 4 с.л. олио
  • 4 с.л. брашно
  • червен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Копривата се измива и се попарва за няколко минути във вряща, подсолена вода. Изважда се и се нарязва. Брашното се запържва в олиото до получаване на златист загар. Постепенно се разрежда с отварата от копривата, като се бърка непрекъснато. Добавят се червеният пипер и копривата. Дърпа се от котлона и се поднася.

Мусака

Необходими продукти:

  • 1 кг почистена коприва
  • 1 връзка пресен лук
  • 300 г ориз
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. червен пипер
  • масло или олио
  • къри
  • черен пипер
  • кимион

За заливката:

  • 4 яйца
  • 350 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Копривата се попарва във вряща вода за около 2-3 минути и се оставя да се отцеди. В тенджера се задушават в малко олио или масло лукът и оризът, добавя се копривата с червения пипер и солта. Когато оризът започне да става прозрачен, ястието се изсипва в леко намаслена тавичка, прибавят се 900 мл вода и подправките (къри, черен пипер, кимион). Пече се в загрята фурна. Когато водата изври наполовина, се залива с приготвената заливка от яйцата и млякото и се пече до зачервяване. Поднася се с кисело мляко.