0

М ного от британските кралски резиденции са обитавани от духове. Персоналът на покойната кралица Елизабет II многократно е говорил за това. Ето къде зимуват някои от тях.

Бъкингамският дворец в Лондон се счита за основната резиденция на всички минали и бъдещи крале и кралици на Великобритания. Но монархът отдавна не живее в самия дворец. Покойната Елизабет II предпочита замъка Уиндзор пред този дворец, а крал Чарлз живее в бившата си резиденция Кларънс Хаус, огромна къща почти срещу двореца Сейнт Джеймс.

Замъкът Уиндзор в гр. Уиндзор, Бъркшир, е най-старият във Великобритания.

 Замъкът Уиндзор в гр. Уиндзор, Бъркшир, е най-старият във Великобритания.
ISTOCK

Монах

Историкът на паранормалните явления Ричард Феликс, говорейки в подкаста A Right Royal, обяснява, че Бъкингамският дворец е обитаван от призрак на монах. „Бъкингамският дворец всъщност е бил построен на място, което е принадлежало на монасите от Уестминстърското абатство. Този монах, не знаем какво се е случило с него, е виждан с качулка да се скита из залите на двореца, както и задната тераса, където манастирът е съществувал някога“, твърди Феликс.

Любимото на кралското семейство имение Сандрингам е частна собственост на британските монарси от повече от 160 години. Разположено в Норфолк, това място има още по-страховита призрачна слава от Бъкингам. Именно тук от белодробни заболявания са починали двама бивши крале - Джордж VI (баща на кралица Елизабет II) през 1952 г. и баща му Джордж V през януари 1936 г.

Имението Сандрингам в Норфолк, Англия, е ваканционното място за кралското семейство от 1862 г.

 Имението Сандрингам в Норфолк, Англия, е ваканционното място за кралското семейство от 1862 г.
ISTOCK

Резиденцията бе особено известна като любимото зимно убежище на покойната кралица Елизабет II, тъй като тя прекарваше доста време в имението от средата на декември до годишнината от смъртта на баща си на 6 февруари.

Според бившия кралски иконом Грант Харолд скитането около тази страховита къща не е здравословно. Той смята, че около Сандрингам има много паранормална активност. Не е изключено двамата крале да продължават да се носят във въздуха като духове.

Молитви

В дневниците на покойния обществен колумнист Кенет Роуз се споменава, че е имало една стая в Сандрингам, която била пълен хамбар. Персоналът на двореца отказвал да вкара ред там. Това била именно стаята, в която крал Джордж VI прекарал последните месеци от живота си. Веднъж дъщеря му Елизабет II повикала свещеник да прочете специални молитви. Въпреки това стаята продължава да всява ужас и страх.

Замъкът Уиндзор със своите 1000 стаи е друго свърталище на духове. Това е последното място за почивка на съпруга на кралица Елизабет II, принц Филип, и мястото, където прекараха заедно цялата пандемия от коронавирус през 2020-2021 г. Именно тук Филип почина мирно през април 2021 г., а самата Елизабет II продължи да живее в двореца още почти година и половина.

Според някои доклади и Елизабет II, и нейната сестра принцеса Маргарет са виждали призрака на майка си кралица Елизабет в този замък. Елизабет и Джордж VI изпращат дъщерите си в замъка Уиндзор по време на войната, докато самите те продължават да работят от Бъкингамския дворец. След смъртта на крал Джордж VI неговата вдовица продължава да прекарва много време в замъка и след известно време се премества да живее в „Роял Лодж“ - сега принц Андрю, син на Елизабет II, живее в резиденцията с бившата си съпруга Сара Фъргюсън.

Мемориалът на кралица Виктория пред Бъкингамския дворец в Лондон.

 Мемориалът на кралица Виктория пред Бъкингамския дворец в Лондон.
ISTOCK

Библиотека

В замъка Уиндзор се настъпват по петите поне 25 призрака. Сред тях е крал Джордж III. Той е виждан в стаята под библиотеката. Именно там кралят бил затварян винаги когато получавал пристъп на психично заболяване. Според hauntedrooms.co.uk втората съпруга на Хенри VIII Ан Болейн също често посещавала замъка Уиндзор. През 1536 г. Ан е обезглавена по заповед на краля за предателство, магьосничество и прелюбодеяние.

Някои източници твърдят, че кралица Виктория все още царува в замъка Уиндзор, въпреки че нейната домашна резиденция е Бъкингамският дворец.

Балморал пък бе любимият замък на кралица Елизабет II в Шотландия, където тя обичаше да идва за летните си ваканции и където прекара последните месеци от живота си.

Купен е от кралица Виктория и принц Алберт. Замъкът е частна собственост на монарха. Когато кралица Виктория купува замъка, тя го намира за твърде малък, затова е разрушен и през 1856 г. е построена нова сграда.

Кралица Виктория в Балморал

 Кралица Виктория в Балморал
ISTOCK

Бившият иконом Грант Харолд твърди, че лично е чувал кикотещия се призрак на малко момче. Според него това е духът на момче, което се удавило в кладенеца - точно там, където сега е мазето.

„Може да се каже със сигурност, че кралските резиденции все още са обитавани от духове и до днес – казва Харолд. - В много от къщите, в които съм работил, са се случвали неща, които не могат да бъдат обяснени.“

Един от примерите, които той дава, е от шотландската резиденция. „Излязох да взема нещо от друга стая и се върнах, а всички столове бяха преместени. Беше ужасно, защото бях сам в къщата“. От разкази на други служители знаел, че и Елизабет II се сблъсквала с необясними явления. Но давала вид, че не я притесняват. Най-чувствителни към призраците били любимите й коргита, които редовно лаели срещу някой дух, скрит зад завесите.