1

Д оста книги са написани за нещастния брак на Даяна Спенсър и принц Чарлз, но малко хора знаят, че този токсичен съюз се отразява негативно не само на участниците в него, но и на най-силната връзка в новата история - връзката между Елизабет II и принц Филип.

В брака на Елизабет и Филип ролите на съпрузите винаги са били ясно дефинирани по военен начин. Така че те се съгласяват още преди сватбата: да, Лилибет един ден ще стане глава на британския народ, но в собственото им семейство последната дума винаги ще принадлежи на Филип. Нейно Величество винаги се опитва да остане вярна на обещанието си, но непредвидимото поведение на снаха им Даяна Спенсър прави корекции в „брачното споразумение“ на кралската двойка. Това е един от най-болезнените разриви в съюза и Елизабет и Филип трябва да положат много усилия, за да запазят доверието един в друг и да опазят брака си.

Сделка

Даяна е най-малката дъщеря на Едуард Джон Спенсър, виконт Алтроп, по-късно 8-и граф Спенсър, и първата му съпруга Франсис. Тя е на 19 години, когато в кулоарите на Бъкингамския дворец кралското семейство и семейството на Спенсър решават да се обвържат чрез съюза на децата си. Тя и Чарлз дори още не са се сгодили, а лейди Даяна вече прекарва уикендите в замъка Балморал, пътува с наследника на кралската яхта и идва в Сандрингам на почивка. Кралското семейство одобрява потенциалната снаха.

"Тя е една от нас - пише кралицата с възхищение на един от близките си приятели.- Очарована съм и от трите момичета от семейство Спенсър."

gettyimages

Принц Филип не крие задоволството си: Даяна искрено (така поне му се струва) се смее на шегите му, държи се страхотно на масата, може да води разговор за кучета и коне и като цяло казва само „правилните“ неща. Перфектната булка, която няма нищо общо с онази „мръсница“ Камила Паркър Боулс. Остава само да изберат пръстена и да става каквото ще става.

До годеж обаче не се стигна. Пресата е по петите на младата приятелка на принца, не й позволява да мине по улицата, правейки залoзи за датата на възможната сватба и поставяйки снимката на Даяна на почти всяка вестникарска страница. Приятното очакване на важни новини от кралското семейство бързо се превръща в пълно мракобесие. И в главната му роля, волю или неволю, се оказва лейди Даяна.

Такова голямо внимание от пресата към бъдещата снаха не може да не тревожи кралицата. Определено е време синът й да направи нещо по въпроса, но толкова много години кралското семейство не е развило култура на поверителни разговори между родители и деца, че вместо да даде майчини наставления, тя споделя притесненията си с Филип.

Като глава на семейството Филип винаги действа по-решително. Той, разбира се, също не разговаря лично със сина си, а постъпва точно в стила на британските аристократи - пише писмо. Приятели на принца на Уелс си спомнят колко яростно техният приятел реагирал на думите на баща си, вярвайки, че семейството му го принуждава да се ожени за Даяна. Чарлз, чието сърце все още е заето от Камила, по дефиниция не може да поддържа хладен ум по този въпрос. Тези, които са прочели писмото на Филип, уверяват, че то е съдържало само бащински съвет, но не и ултиматум.

Търпение

След това писмо идва ред на годежа и сватбата. Даяна за една нощ става най-популярният член на кралското семейство. Затворена и потисната между стените на двореца Кенсингтън, извън него новопроизведената принцеса на Уелс неизменно очарова журналисти и поданици с безупречния си стил и открито сърце. Но колкото по-сериозни стават истинските проблеми между Даяна и Чарлз, толкова по-провокативно (съгласно протокола, разбира се) се държи тя. И, разбира се, Елизабет и Филип не могат да не видят това.

„Бъдете търпеливи и всичко ще бъде наред“, моли Елизабет снаха си. Това са кратки думи, съвсем не като това, което една възрастна жена може да посъветва по-млада жена. Но за кралицата това е истински подвиг.

gettyimages

Принц Филип, който прекрасно разбира колко тежи думата на монарха, пише утешителни бележки на снаха си, подписвайки ги нежно с „татко“. Елизабет, която предпочита да избягва сантименталностите и откровените разговори, се опитва да уреди нещата с журналистите. Дори когато Даяна е снимана бременна по бански, кралицата тихомълком събира редакторите на таблоидите в Бъкингамския дворец, апелирайки към тяхното благоприличие. Нито една критика не е отправена към Даяна.

Скандал

И все пак думите на свекъра и свекървата, които тогава все още говорят на един фронт „за“ снаха си и „против“ нещастния си син, не помагат на разбитото сърце на Даяна. Обидена от отношението на Чарлз, принцесата на Уелс започва да си отмъщава - като се навира в очите на пресата и се хвърля в любовни връзки. Елизабет и Филип още се опитват да залепят пукнатините в брака. И тогава идва 1992 г.

Кралицата и херцогът на Единбург са в замъка Уиндзор, когато е публикувана противоречивата книга на Андрю Мортън „Даяна: Нейната истинска история“. Елизабет и Филип не могат да повярват на очите си: непоклатимата и безгрешна монархия, която са създали заедно в продължение на толкова много години, получава нож в гърба. И нещастната им снаха държи ножа.

Оттогава кралицата и херцогът трудно могат да говорят на тема, която по някакъв начин да не е свързана с Даяна. След всички разкрития, последвали от Мортън, самата лейди Ди виждаше само един изход: развод. Елизабет продължава да търси допирни точки, за да угоди както на снаха си, така и на монархията. Но Филип е краен и не пропуска възможност да засрами Даяна пред аристократичния елит, упреквайки я в булимия и нездравословно психическо поведение. „Бъдете честни и признайте пред себе си“, пише тъстът в гняв, „че връзката на Чарлз с Камила е нищо в сравнение с начина, по който се държите сега.“ Няма съмнение: между Даяна и Филип е избухнала истинска война. Той продължава да я обижда от време на време и предизвикателно напуска залата, когато тя се появи на хоризонта. И тя не спира да признава на приятелите си колко много го мрази и дори издава, че той мечтае да я убие.

Дипломация

Елизабет не одобрява суровостта на Филип, вярвайки, че е необходимо да продължи да действа дипломатично. Филип е бесен, че съпругата му бави развода. Ден след ден той я убеждава, че този съюз е голяма грешка, но Елизабет по напълно необичаен за нея начин продължава да отстоява позициите си и се опитва да спаси брака на Чарлз в ущърб на своя. Това продължава още три години. Даяна не спира да саботира институцията на монархията, подкопавайки не само основите на короната, но и основите на брака на Филип и Елизабет, които се оказват от двете страни на барикадата.

През 1995 г. принцесата на Уелс дава противоречиво интервю за BBC. Кралицата е ужасена, но не показва раздразнението си, потвърждавайки на Даяна, че поканата й да прекара Коледа в Сандрингам все още е валидна. Даяна отказва.

Това е последната капка. Говори се, че Филип почти насила е настанил жена си на бюрото и я е принудил да напише молба за развод. Даяна напусна кралския двор, но херцогът на Единбург никога не й прощава за това, което е причинила на семейството му.