0

К осмическа сексология – така се нарича новата дисциплина, която астронавтите ще изучават.

Така от НАСА отвориха много по-широки хоризонти в разбиране тайните на извънземното пространство. Според тях тя ще се окаже решаваща за успеха на планираните усилия за придвижване по-дълбоко в Космоса и потенциалното изграждане на човешки селища извън Земята. Факт е, че сексът се отразява както на физическото, така и на менталното здраве на хората, въпросът е какво значение има това на земята и в Космоса. Оргазмите облекчават стреса, подобряват съня, което може да помогне по време на космическите мисии, които обикновено са съпътствани от сериозно натоварване.

Хормони

В Космоса обаче нивата на хормони се променят, либидото е по-ниско, отдавна са установили и щатските, и руските учени. Това се случва заради безтегловността, която въздейства на астронавтите. Тя причинява хормонални промени като например намаляване на естрогена при жените. Ниските нива на естроген водят до спад на сексуалното желание. За съжаление повечето информация за хормоните в Космоса, с която разполагаме, е за мъжете. Тъй като едва 11,5% от астронавтите са жени. Освен това малкото жени, които все пак излизат в Космоса, приемат противозачатъчни, за да потиснат менструацията. Безтегловността кара кръвният поток да обърне хода си и да се движи нагоре, към главата и гърдите, вместо да циркулира в долната половина на тялото. Интернет изобилства от спекулации дали това пречи на мъжете да получат задоволителна ерекция в Космоса.

Според американския астронавт Рон Гаран обаче ерекцията в Космоса е възможна. "Всичко, което се случва с човешкото тяло на Земята, може да се случи и в Космоса”, отговаря той. Сексът без гравитация със сигурност е предизвикателство. Без никакво противодействие в крайна сметка партньорите непрекъснато ще се опитват да се отблъснат един от друг. Астронавтите биха могли да последват примера на делфините: т.е. трети човек да поддържа другите двама заедно, за да останат телата им едно до друго. Другият вариант е опит да се закрепи партньорът за стената на космическата станция.

Кукли

Може да се окаже, че секс в Космоса отдавна е правен, макар да няма официална информация и признания за това. Но някои събития създават подобни предположения. Имаше слухове, че навремето Съветският съюз е изпратил в Космоса Валентина Терешкова именно с такава идея - да прави секс и да забременее.

През 1992 г. двама астронавти от НАСА, Марк С. Лий и Ян Дейвис, отидоха в Космоса заедно, предизвиквайки множество таблоидни клюки. Те стават първата и последна брачна двойка астронавти, която напускат Земята заедно.

Руският космонавт Валери Поляков, който прекарва 437 денонощия в орбита през 90-те години, отбелязва в своя дневник, че психолозите са му препоръчали да вземе със себе си секскукла, както и че на станцията имало филми за възрастни, но той бил отхвърлил всякакви подобни препоръки.

Засега, поне официално, сексът в Космоса е повече в сферата на фантастиката, догадките и порноиндустрията.

*Автор: Василена Маринова