0

В секи стопанин на котка знае, че няма кутия, в която тя да не може да се напъха. Дори да не й е мярка, писаната успява да промени това. И като жената каучук се свива на топка, намърдвайки се удобно в скривалището си. 

Е, колко пък да е скрита, след като ушите й стърчат навън? За котките няма значение дали ги виждате, след като са намерили мястото на своя комфорт. И то обикновено не е в „къщите“, за които ще изръсите цяло състояние в зоомагазина. Котешкият стандарт признава за лукс всяка картонена кутия. А котешкият нрав предизвиква любимците по някое време да започнат да гризат и декорират дома си. Ето кои пет причини карат котките да се заседяват в кашони.

1. Хищнически инстинкт

Въпреки сладките очи, пухкавите опашки и розовите лапи обикновената домашна котка е не само сладко създание, но и сръчен хищник с определени инстинкти и навици. Собствениците на котки вероятно неведнъж са забелязвали, че техните домашни любимци се крият в готовност за нападение зад ъгъл, саксия и т.н. Това не ни учудва - подобно поведение е естествено за тези животни. Контейнерите са просто друго място за скриване. Между другото не само малките, но и големите котки проявяват любов към кутиите (например лъвовете в зоологическите градини).

2. Нужда от подслон

Да си в малко затворено пространство, откъдето можеш да наблюдаваш целия свят и да си сигурен, че никой не се прокрадва към теб отзад или отстрани и може да те изненада. Звучи добре, нали? Котките са съгласни. Нещо повече, любовта им към кутиите е отчасти проява на любовта им към всички малки пространства. Котките са лош модел в разрешаването на конфликти и когато попаднат в стресова ситуация, те обикновено искат да се скрият някъде: в чекмедже, под диван или в кутия.

3. Антистрес

Котките се справят по-добре със стреса и се адаптират към новата среда по-бързо, когато имат наблизо подходяща кутия според проучване. Ето защо, ако планирате да се преместите на друго място, не прибирайте всички кашони, след като ги разопаковате на новото място. Оставете няколко празни кутии за вашия пухест домашен любимец.

4. Тишина и удобство

Котките спят 13-14 часа на ден, понякога до 20 часа. Ето защо удобното и уютно място за спане е много важно за животните. В картонена кутия се чувстват уютно и топло, защото картонът предпазва добре от студа. 

5. Игра

Друг важен аспект е текстурата на картонената кутия. Тя привлича котката с факта, че е удобна за гризане, надраскване, разкъсване на малки парчета - с други думи, по-добри играчки все още не са измислени. Затова не трябва да се обиждате на вашия домашен любимец, ако той предпочете кашона пред скъпия подарък, закупен от зоомагазин. В края на краищата и ние понякога обичаме да пукаме мехурчетата на пликовете и опаковките.