0

Е дин от най-могъщите наркобарони в света, Исмаел "Ел Майо" Замбада, лидер на мексиканския картел Синалоа, беше арестуван от федерални агенти на САЩ в Ел Пасо, Тексас. 76-годишният Замбада основава престъпната организация с Хоакин "Ел Чапо" Гузман, който в момента е в затвора в САЩ. 

Арестуван със Замбада миналия четвъртък беше синът на Ел Чапо, Хоакин Гузман Лопес, съобщи министерството на правосъдието на САЩ. През февруари Замбада беше обвинен от американските прокурори в заговор за производство и разпространение на фентанил, наркотик, по-мощен от хероина, който е обвиняван за кризата с опиоидите в САЩ. 

Хитрост

Позовавайки се на мексикански и американски служители, Wall Street Journal съобщава, че Замбада е бил измамен да се качи на самолета от високопоставен член на Синалоа след продължила месеци операция на Разследванията по вътрешна сигурност и ФБР. Вярвайки, че ще инспектира нелегални писти в Южно Мексико, Замбада вместо това е откаран до частно летище извън Ел Пасо, Тексас. Лопес също беше арестуван заедно със Замбада от федерални агенти, когато самолетът кацна. Длъжностни лица казаха, че Замбада е бил „примамен“ на частен самолет под „фалшив претекст“ от Лопес, съобщава New York Times.

Министърът на сигурността на Мексико Роза Родригес каза, че правителството му е било уведомено за задържането на Замбада и Лопес от правителството на САЩ, но че мексиканските власти не са участвали в операцията по задържането им. Президентът на Мексико призова за пълна прозрачност от страна на Съединените щати относно залавянето. „Правителството на Съединените щати трябва да предостави пълен доклад, а не само общи изявления... трябва да има прозрачност“, каза Андрес Мануел Лопес Обрадор на редовната си сутрешна пресконференция в петък.

Отрова

Кореспондентът на Fox News Брайън Ленас каза, че Лопес се е предал на американските власти и се е насочил срещу Замбада, защото е "обвинил Майо за залавянето на баща му". В писмено изявление в четвъртък вечерта главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че двамата мъже ръководят "една от най-жестоките и мощни организации за трафик на наркотици в света". „Фентанилът е най-смъртоносната заплаха от всички наркотици, пред която нашата страна някога е била изправена, и министерството на правосъдието няма да се успокои, докато всеки един лидер на картел, член и сътрудник, отговорен за отравянето на нашите общности, не бъде подведен под отговорност“, добави той.

Октопод

Американските прокурори твърдят, че картелът Синалоа е най-големият доставчик на наркотици за САЩ. Властите на САЩ по-рано отбелязаха, че фентанилът е водещата причина за смъртта на американците на възраст от 18 до 45 години. Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) предлагаше награда до 15 милиона долара за залавянето на Замбада.

По време на процеса срещу „Ел Чапо“ през 2019 г. неговите адвокати обвиниха Замбада, че е подкупил „цялото“ мексиканско правителство в замяна на това да живее открито, без страх от съдебно преследване. „В интерес на истината (Гузман) не е контролирал нищо“, каза адвокатът му, Джефри Лихтман, пред съдебните заседатели. „Майо Замбада го направи“, твърди той. 

Според Държавния департамент на САЩ Замбада също така е собственик на няколко легитимни бизнеса в Мексико, включително „голяма млечна компания, автобусна линия и хотел“, както и на недвижими имоти. Наред с обвиненията в трафик на фентанил, той също е изправен пред обвинения в САЩ, вариращи от убийство, отвличане, пране на пари и организирана престъпност.

При първоначалното явяване пред Федералния съд Замбада пледира невинен по всички обвинения. Адвокатът му Франк Перес каза, че няма коментар "освен да заяви, че не се е предал доброволно. Доведен е против волята си". 

Главатар

През май племенникът на Замбада - Елисео Империал Кастро, който беше известен като "Чейо Антракс" - беше убит при засада в Мексико. Той беше издирван и от американските власти. Замбада е може би най-големият наркобарон в света и със сигурност най-влиятелният в Америка. Той се е укривал от властите в продължение на десетилетия и като такъв арестът му е шок в Мексико.

В изявление министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас каза, че картелът Синалоа е "пионер в производството на фентанил и от години го е трафикирал в нашата страна, убивайки стотици хиляди американци и опустошавайки безброй общности и семейства". 

Директорът на ФБР Крис Рей каза, че арестите са "пример за ангажимента на ФБР и нашите партньори за разбиването на насилствени транснационални престъпни организации като картела Синалоа", каза той. С появата на повече информация арестът на Замбада без съмнение ще бъде обявен от администрацията на президента Джо Байдън като една от най-значимите операции на DEA от години. 

Финал

Замбада е съосновател на картела Синалоа след разпадането на картела Гуадалахара в края на 80-те години. Докато Хоакин „Ел Чапо“ Гузман беше публичното лице на организацията и най-известният от двамата мъже, мнозина вярваха, че всъщност Ел Майо е този, който е неговият истински лидер. Не само безмилостен, но и иновативен, създавайки и поддържайки някои от най-ранните връзки с колумбийските картели, за да наводнят САЩ с кокаин и хероин.

И отскоро фентанил. Неговото ръководство на престъпната империя издържа на фона на сменящите се президенти в Мексико и САЩ, на фона на многократни офанзиви срещу наркотиците от последователни правителства и постоянни усилия на враговете му в други организации за трафик на наркотици да го свалят.

Това не е нищожно постижение в насилствения, опасен и коварен подземен свят, в който той работи като непобедим крал в продължение на много години. И все пак тази изключителна устойчивост изглежда се е изчерпала в Ел Пасо, Тексас – град, поразен от притока на синтетичния опиоид, фентанил, голяма част от който е внесен контрабандно от неговата организация.