0

Н АСА категорично отсече: Никакви извънземни не са прихванали космическата сонда Вояджър 1.

Апаратът стана човешкото творение, стигнало най-далеч в космоса, преди дни бе на повече от 157,488 астрономически единици. Една така единица е разстоянието между Земята и Слънцето и е почти 149 млн. км. В километри Вояджър 1 е отдалечен на близо 23,600 млрд. километра. Сондата напусна Слънчевата система официално на 20 март 2013 г., когато измина 18 млрд. км. Тя е най-бързо движещия се обект, създаден от човек в познатата ни история.

НЛО

През май в НАСА започнаха да получават странни сигнали от далечната космическа сонда. Веднага се появиха теории, че след напускането на Слънчевата система Вояджър 1 е прихванат от извънземни и те по този начин се опитват да ни съобщят нещо за добро или за лошо. Дори сериозни учени се заеха да разгадават посланията на братята по разум, а за кратко в науката се появиха сравнения с НЛО – както има неидентифицирани летящи обекти, така има и неидентифицирани сигнали.

В НАСА обаче решиха, че проблемът е технически и съвсем земен. След редица проверки се оказа, че има бъг в компютъра и по-точно в системата, която поддържа антената да е ориентирана към Земята, за да има връзка. Тази система е активирала компютър, който отдавна е прекратил работа. Той е захванал пращането на данни и се получава серия от безсмислици. Другите компютри обаче са продължили да си работят нормално.

Шегата настрана, но наистина имаше и астролози, които съзряха дългата ръка на съдбата – когато се появиха проблемите беше ретрограден Меркурий, какъвто очакваме да започне още тази седмица. А той по астрологически определения носи проблеми точно с комуникациите.

Резултати

Сюзън Дот, която е мениджър на проектите Вояджър, обяснява, че от Земята е била изпратена заповед до сондата да рестартира системата за връзка. Всичко е преминало добре и вече Вояджър 1 изпраща точните резултати. „В тях обаче няма информация за връзки с извънземни“, съобщи с шега Дот. Тя обаче остава оптимист и смята, че рано или късно космическата сонда ще срещне друга цивилизация по пътя си.

А ние пък, перефразирайки също с шега Дот, можем да кажем, че засега Дельо хайдутин на Валя Балканска отлага извънземните връзки и те не могат все още да дойдат и да го търсят, както гласи един популярен виц от близкото минало.

Ловците на извънземни обаче си държат на връзката с НЛО. Уфолозите смятат привеждат примери как преди 12 години, когато Вояджър 1 на ръба на Слънчевата система, отново се появиха подобни странни сигнали. А тогава работеха всички компютри. Уфолозите смятат, че и сега НАСА крие информация за посланията на извънземните.

История

Новината за поправката на Вояджър 1 пристигна вчера, когато се навършиха 45 години от изстрелването му - то бе на 5 септември 1977 г. В апарата особено място е отредено за и специална кутия, в която има указания за местоположението на Земята и Слънчевата система. Там е и легендарната златна плоча, на която са записани дигитално различни звуци от нашата планета, както и музикални шедьоври, в това число и „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска.

Що се отнася до малките зелени човечета, то астрономът Карл Сейгън, който е от основните движещи сили в проекта, навремето вярва, че апаратът е обречен да срещне високоразвита извънземна цивилизация.