0

С поред древното познание не всяко бижу, колкото и красиво да е то, става за носене от всеки, а някои направо могат да бъдат опасни – поне така са готови да се закълнат астролози.

На български най-добре това е обобщено от поговорката „На свинче звънче“. Но подобно нещо от стари времена има и в астрологията, макар там да се занимават с енергетиката на скъпоценните камъни и метали, а не с красотата им. Във ведическата астрология дори съществува отделна категория, посветена на ценните камъни и метали, на това как обикновено речно камъче може да предпазва повече дори от скъп диамант. Известна е като ратна - „скъпоценен“. Правят се индивидуални хороскопи за това какъв материал и какви камъни могат да се носят за украшения. Всичко зависи от наталната карта и стихията, на която са подчинени съответните представители на зодиака.

В наши дни като цяло, сякаш все по-слабо вярваме на подобни неща, всеки сам си решава. Но пък има интригуващи вярвания по въпроса, приспособени към съвременните зодии. Ето част от тях.

Овен

Ако се вярва на астролозите, то Овните трябва да обърнат внимание на всички камъни със зелен оттенък. И внимателно да ги проучат, защото дори сапфири и минерали от голямата група на гранатите могат да имат сияния в зелено, което не е от най-подходящите за зодията. Според специалистите идеални аксесоари за Овен биха били червени и кафяви камъни като корал, карнеол, яспис. Също така представителите на Овните могат да потърсят жълти, бели и оранжеви минерали, които са особено подходящи за огнения им характер, твърдят вещите в древното познание за зодиите и камъните.

Телец

Астролозите твърдят, че Телците не трябва да си взимат украшения с оранжев, рубинен или бял цвят, защото могат негативно да повлияят на успеха и късмета им. Дори се дава съвет, че няма страшно, ако камъните в бижута са големи, но все пак Телецът трябва да избягва да носи такива накити. При покупка на нови накити по-добре да обърне внимание на прозрачни камъни като брилянти, минерала циркон (например хиацинт, известен още и като изкуствен диамант). Спецовете твърдят, че този зодиакален знак би имал успех със зелени и тъмносини минерали, а за него като метал златото е особено подходящо.

Близнаци

Представителите на зодиакалния знак Близнаци могат да харесват лунен камък, опал или бисер, но по-добре е да ги избягват, сочат с вещина астролози с бижутерски наклонности. Също не се препоръчва да носят сребърни украшения, защото те имат удивителната способност да поглъщат енергиите, които властват над Близнаците и това определено би попречило на знака да се изяви в пълния си блясък. Според тези вещи съвети Близнаците е добре да обърнат внимание на зелени, оранжеви и розови камъни. Те идеално пасват на енергетиката на зодията. Изумруд, оникс, гранат, топаз и сапфир се смятат за силни камъни според ведическата астрология за тази зодия.

Рак

Колкото и странно да изглежда, но астролозите твърдят, че за Рака няма никакви ограничения при избора на камъни и материали. Според това познание планетата (астрологично) управител на знака, Луна, няма врагове в зодиака и следователно Ракът може да си избере каквото поиска. За засилване на положителните вибрации на Рака астроекспертите препоръчват най-горещо все пак да се носят накити с рубин, гранат, лунен камък, перли и изумруд. На Раците добре им подхождат и енергиите, които създават украшенията от сребро.

Лъв

Съобразяващите се с древното ведическо познание в астрологията твърдят, че Лъвовете не трябва да носят бижута с брилянт, циркон, сапфир и лазурит, защото при тях тези камъни влияят зле на успеха и най-вече на късмета. Макар всичките тези камъни да минават за царски и точно зодия Лъв се смята за императора на зодиака. За представителите на този знак експертите определят като най-подходящи украшенията, в които има рубин, гранат или разновидността на минерала кварц цитрин. Тези камъни увеличават енергията и обаянието на Лъва.

Дева

Вещите в древното ведическо познание твърдят, че Девите не трябва да носят сребърни украшения, съчетани с лунен камък, опал и перли, защото те направо изпиват жизнените сили на тази зодия. И за този знак отново се препоръчва да обърне повече внимание на камъните със зелен оттенък, най-вече на оникс и изумруд. Среброто не е препоръчително, но за сметка на това Девата сякаш е родена за злато, особено ако то се съчетава с прозрачни камъни – такива като диамант и циркон.

Везни

Златото силно подхожда на енергиите, витаещи около Везните. Същото важи и за брилянта, смятан неслучайно за най-разкошен скъпоценен камък. Тези царски енергии добре си пасват със силите, които подкрепят представителите на зодиакалния знак. Астролозите препоръчват украшения от бял корал, но отсичат, че за Везните не са особено подходящи, даже хич, да носят други камъни в бяло и с оттенъци на мляко, защото те потискат самочувствието. Гранат и рубин също не са определяни като подходящи за зодията, защото негативно й влияят на късмета.

Скорпион

Експертите по ведическа астрология твърдят, че представителите на зодия Скорпион не е особено добре да носят украшения, в които камъните имат зелен оттенък. Това сияние в зелено при Скорпиона изгасява вътрешния огън и може да му навлече неприятности. Изпълнените с тайнственост и мистика Скорпиони обаче могат да носят червен корал или яспис. Камъните, в които има оттенъци на бордо и рубин, също се определят от астроекспертите като особено подходящи за Скорпионите, като стимулират енергетиката им.

Стрелец

Стрелците имат огнена енергия, но добре е да избягват всякакви форми на накити, в които металът е злато, а камъните са диамант или циркон. Експертите по астрология на камъните са готови да се закълнат, че хич не подхожда от енергийна гледна точка на Стрелците да носят също сердолик (карнеол), червен корал и червен яспис - колкото и на пръв или втори поглед да им се струват подходящи. Предполага се, че най-добър избор са ювелирните изделия с топаз, жълт сапфир, лунен камък и/ли перли. И тук вещите в занаята с бижутата твърдят, че сребърните украшения, независимо дали се носят във високосна или в година с един ден по-малко, усилват енергията на знака и е по-добре да бъдат носени такива, отколкото златни, независимо дали имат горепосочените камъни или не.

Козирог

Козирогът винаги има претенциите да бъде, ако не божествен, то поне царствен. Представителите на тази зодия си харесват атрибутите на властта, а при бижутата много често проявяват устрем към най-скъпите и бляскави украшения. Но последователите на ведическата астрономия смятат, че точно Козирозите трябва да избягват бижута с така характерните за високопоставените властници рубин, гранат, перли и червен корал, които имат склонност да им пречат да постигнат нужното кариерно развитие и постигането на желания статус в обществото или на работното място. Затова експертите определят като най-подходящи украшенията да бъдат със злато, диаманти, сапфири и изумруди, които пак са си типичен символ на властта. Те дават възможност точно на Козирога да разкрие пълния си потенциал и да впримчи в своя полза енергията на Вселената.

Водолей

Водолеят да избягва носенето на украшения с разноцветни камъни, особено ако в тях преобладават червени, жълти, кафяви или променящи цвета си минерали, определят експертите. Последователите на ведическата астрология твърдят, че за представителите на този толкова интригуващ зодиакален знак най-подходящи се смятат камъни с розови, зелени, сини и виолетови оттенъци. Обичащият живота, забавленията, но и склонен да прояви разсъдливост Водолей, може да носи накити с лазурит, сапфир, розов кварц и изумруд, твърдят знаещите.

Риби

За Рибите по принцип се смята, че са зодия, която има силна склонност към украшенията и по-лесно от другите знаци усеща енергетиката на бижутата, които носи. Астролозите все пак напомнят на склонните към мистицизъм Риби, че е добре да знаят как някои камъни не им подхождат. Те са оникс, зелен ахат, брилянт и бял корал. Според ведическото астрологично схващане на Рибите най-много ще им подхождат варианти с жълти оттенъци като жълт сапфир или топаз. За тях е подходящо носенето на сребро с бели камъни или минерали с блясък на мляко.

Методи за пречистване на стари енергии

Посветените във ведическата астрология казват, че ако се купуват бижута с камъни, които вече са били носени от някого, тогава си струва да запомним как те съдържат в себе си и енергията на предишния собственик, а тя невинаги може да влияе положително на нас. Но пък си има методи за почистване. Общо взето в случая принципът е, че за всяка стихия почистването става с активното участие на съответния елемент – Въздух, Земя, Вода и Огън.

Диамантът, рубинът и сапфирът, които усилват енергиите на зодиите, управлявани от елемента на Огъня, се считат за най-чисти. Но за да пречистите енергийно тези камъни, можете да ги държите над горяща свещ за няколко минути, съветват експертите и твърдят, че това наистина е изпробвано и работи.

Полупрозрачните камъни като сердолик (известен още като карнеол), топаз, аметист са подходящи за зодиите, управлявани от елемента на Въздуха. И изчистването на предишни енергии при тях става, като ги държите на течение няколко дни, например предизвикано от отворен прозорец.

Камъните, подходящи за зодиите, управлявани от елемента на Земята, като яспис, малахит и тюркоаз, обикновено са непрозрачни. Смята се, че те трябва да бъдат заровени в земята за няколко дни за пречистване. Това може да стане например в саксия за цветя, която държите на перваза на прозореца.

Камъните на зодиите, управлявани от елемента Вода, такива като аквамарин, турмалин и перла, често притежават уникална способност да си променят цвета – едни са на слънце, други са в по-тъмно помещение. За да почистите енергиите на такива камъни, се смята, че те трябва да се потопят във вода за няколко дни.