0

Н ормално е децата на готвача да станат готвачи, на обущаря – обущари, и в този ред на мисли няма нищо по-нормално от това децата на звездите в шоубизнеса на свой ред да стават звезди. Една от най-известните холивудски приказки е за наследника на комедийния актьор и телевизионен водещ Ник Клуни.

В началото на актьорската кариера участва и сестрата на Ник - певицата Розмари Клуни. Младият Джордж Клуни получава своя шанс за кинодебют през 1982 г. във филма „И те си тръгват”. Интересно е, че най-загрижен за кариерата на Джордж се оказва не баща му, а братовчед му Мигел Ферер, който също е актьор и не спира да влачи Джордж на срещи с продуценти, докато не получава желания пробив.

Тогава младият Клуни е на 21 и има талант и физика, които са в състояние да разтопят всяка аудитория. Той се утвърждава като актьор, режисьор, сценарист и продуцент. Има два спечелени оскара – за „Сириана” и за „Арго”, печелил е още „Еми”, БАФТА, „Златна камера”, европейското отличие „Сатурн”, три награди „Сателит” и четири награди „Златен глобус”. Въпреки възрастта си Джордж Клуни е популярен като една от най-талантливите и сексапилни звезди на Холивуд.

Анджелина

Понякога животът е жесток към младите таланти, но ако ти е писано да стигнеш до върха, няма как да се провалиш. Първите години от живота на детето на звездата Джон Войт и френската актриса Маршелин Бертран – Анджелина Джоли, не са леки. Родителите й се развеждат, когато е едва на годинка, но тя остава в актьорската орбита. Кръстниците й са актьорите Жаклин Бисе и Максимилиан Шел. Анджелина е обект на жесток тормоз в училище. Тя била много кльощава, с огромни очила и грозни скоби на зъбите. По тази причина става обект на непрестанни подигравки.

Анджелина започва да се облича като клошар и дори стига до опит за самоубийство. Прави първи актьорски опити в късометражните филми на брат си Джеймс Хевън, когато е едва на 11. След още три години е и нейният театрален дебют. На 23 г. покорява Холивуд и печели първия си „Златен глобус”. Година по-късно главната роля в биографичната драма „Джия” я изстрелва на върха. На 25 г. печели „Оскар” за поддържаща роля в „Луди години”. През 2001 г. разбива боксофиса с главната роля в хита „Томб Райдър”. От този момент нататък започва и мисията й за социална ангажираност с изоставените деца и жертвите на трафик. Става посланик на добра воля на ООН. Има три собствени и три осиновени деца. Анджелина Джоли дарява половината от всеки свой хонорар за благотворителни каузи.

Копола

Един от най-известни холивудски кланове е този на Копола. В момента наследницата София Копола снима биографичен филм за съпругата на Елвис - Присила Пресли. В произхода й има много кино и изкуство. Дядото на София – композиторът Кармин Копола, печели „Оскар” за музиката на „Кръстникът II”. Цялата поредица е режисирана от бащата Франсис Форд Копола, който има във витрината си цели пет оскара. София получава роля в „Кръстникът III”, но бързо разбира, че силата й е зад камерата, където се изявява и брат й Роман Копола. София се налага като водещ холивудски сценарист и печели „Оскар” за „Изгубени в превода”. Печели още три награди БАФТА, „Златен лъв”, „Еми” и др. Леля й Талия Шайър също изгрява в „Кръстникът”, където се превъплъщава в Кони Корлеоне. Следващата стъпка на Талия е свързана със Силвестър Сталоун. Тя си партнира с него в „Роки”, където играе любимата на боксьора – Ейдриан Балбоа.

Друга популярна издънка на клана Копола е братовчедът на София – Никълъс Ким Копола, който през целия си живот избягва свързването с прочутото семейство и предпочита артистичния си псевдоним Никълъс Кейдж. Той е известен с това, че се опитва да се слее изцяло с образа, включително и физически. За ролята си на ветеран от Виетнам му изваждат два зъба без упойка. Лицето му е обвито в мръсни бинтове за три месеца, от което получава тежка инфекции. Когато свалят превръзките, е неузнаваем, кожата му е на дупки, а космите му прорастват на обратно. Спасяват го в последния момент да не умре. Печели всички възможни награди, включително „Оскар”, „Златен глобус”, „Еми” и т.н.

Фонда

Анджелина Джоли далеч не е първият потомствен секссимвол. Преди нея сърцата на мъжката част на Америка бяха покорени от Джейн Фонда, дъщеря на Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда. Засега най-малката от актьорското семейство е племенницата й Бриджит Фонда. През 80-те години на миналия век Джейн става символът на независимата жена в западното общество, а видеокасетите с нейните упражнения за добра фигура и тонус наводняват световния пазар.

В семейството на актьорите Лойд и Дороти Бриджис се раждат братята Бо и Джеф. От двамата по-известният безспорно е Джеф, който играе главната проля в най-известната версия за маймуната гигант Кинг Конг от 1976 г., където си партнира с Джесика Тенди. Главната роля в „Големият Лебовски” го изстрелва на върха. Печели всички възможни награди за актьорско майсторство. Той е известен филантроп и лице на инициативата на президента Барак Обама за справяне с глада сред децата.

Мартин Шийн е холивудски актьор, който никога не е крил, че е побутнал децата си по пътя към голямата кариера. Той дори се появява във филми на Чарли Шийн и по този начин го подкрепя. Известният с емблематичната си роля на чичо Чарли от сериала „Двама мъже и половина” актьор печели рекордните за времето си 1.8 млн. долара на заснета серия и с това става най-скъпоплатеният телевизионен актьор. Брат му – Емилио Естевес, има по-скромни постижения, като върхът е участието му в уестърна „Млади стрелци” в ролята на Били Хлапето.

Кравиц и Деп

Друга издънка на известни родители е дъщерята на музиканта Лени Кравиц и актрисата Лиса Боне. Зоуи Кравиц дебютира в киното, преди да е завършила гимназия. Тя си партнира с Джоди Фостър в блокбастъра „Другата в мен”. Скоро обаче Зоуи разбира, че актьорството не е за нея и предпочита да се фокусира в изявите си на модел.

Подобна е съдбата на Лили-Роуз Мелъди Деп. Тя е дъщеря на актьора Джони Деп и певицата Ванеса Паради. Лили-Роуз започва да се снима в киното, когато е едва на 15 г. Освен известните родители тласък в кариерата й дава леля й – Алисън Паради, която е певица. Лили-Роуз залага на кариерата на модел и става глобален посланик на модния бранд Chanel. Печели награда „Сезар” за най-обещаваща млада актриса.