0

К акто при хората, така и при животните има звезди. А най-големите са изковани от киното и телевизията. По повод тазседмичния празник на най-добрия приятел на човека (26 август) нека си припомним най-любимите лаещи тв звезди. Все пак със своите лудории и приключения на екрана те са възпитали у поколения хора любов към животните.

Овчарки

У нас немските овчарки се прочуха покрай сериала „Неочаквана ваканция“ от времето на соца. Там Цезар спасяваше нелегални комунисти и проваляше плановете на полицията. Според информация от кинолози кучето е дошло директно от южната ни граница. Неговото име е Баско и зад кадър е напътствано от своя водач – майор Филипов. Баско участва и в „Ленко“ (1979 г). Друга родна лента, която блести като класика, е „Куче в чекмедже“ (1982) с болонката Рошко.

Пет овчарски кучета пък влизат в кожата на любимия Рекс от филма „Комисар Рекс“, сниман в Австрия и Италия.

Бетовен

От началото на 90-те години на миналия век породата санбернар се радва на огромна популярност благодарение на „Бетовен“- един от най-добрите филми за кучета. Животното, завладяло сърцата и умовете на публиката в цял свят, всъщност се казва Крис. Хора от продукцията споделят, че за избора му е спомогнал неговият спокоен темперамент. Все пак той е трябвало да мине и през професионално обучение, за да може да завърши сцените, базирани на ловкост. За целта Крис е работил с прочутия холивудски дресьор Карл Луис Милър. Но усилията си стрували, защото животното е донесло на собственика си шестцифрен хонорар.

Самата порода дължи името си на манастира “Свети Бернар”, който се намира в Швейцарските Алпи. Близо до важен проход, през вековете тези животни са използвани за спасяване на затрупани от лавина пътници.

Тото

Дороти се усмихва със своето очарователно куче Тото от архивни афиши на „Магьосникът от Оз“ (1939 г.). Мюзикълът прави звезда невръстната тогава американска актриса Джуди Гарланд (1922 – 1969). А неин верен партньор е керн-териерът Тери. За разлика от Джуди той е играл в доста филми преди това, което му осигурява отлична заплата за онези години от $125 на седмица. Сумата е повече от хонорарите на доста от актьорите по онова време! При една каскада животното обаче получава тежка травма на крака. За щастие бързо се възстановява. Когато не хаби своята енергия, Тери става раздразнителен и се опитва да прегризе кабела на снимачната камера. Но това не е изненада. Генът на тази порода идва от Шотландия. Там е използвана основно за лов на зайци, които се крият в керновете - купчините огромни камъни, където керн териерите се промушват, без да се наранят. Прелюбопитен факт гласи, че те са използвани от стопаните да ловят плъхове и мишки.

Бенджи

През 80-те години на миналия век в България доста популярно стана кучето от американския детски научно-фантастичен сериал „Бенджи, Закс и Звездния принц“. Оригиналното име на кучето е Хигинс. Когато влиза в ролята на Бенджи, то е на 15 години. Така е кръстен и първият филм. В него Хигинс играе бездомно куче, което успява да спаси отвлечени деца и така става част от семейството им. Скоро след това Хигинс се пенсионира и е заменен от дъщеря си Бенджи 2. Именно тя играе в класиката „Бенджи, Закс и Звездния принц“.

Мъже в черно

Когато летният извънземен хит „Мъже в черно“ излезе на екран през 1997 г., малък мопс на име Мушу с вроден комедиен талант взе, че открадна шоуто от големите звезди Уил Смит и Томи Лий Джоунс. За да влезе в ролята си на Франк, Мушу се подлага на чести тренировки със собственичката си, Кристи Миеле. Изборът на тази порода не е случаен. Освен че изглеждат доста странно (извънземно), тя е сред фаворитите за домашен любимец на холивудските звезди. Джордж Клуни и Джесика Алба са малка част от именитите стопани на мопс. В миналото те са предпочитани от кралски особи, царе и императори. Все пак произходът на породата се свързва с китайския императорски двор. По-късно популярността на мопсовете скача до небесата, след като кралица Виктория се влюбва в тях.

Истерия

Рядко едно куче може да стане толкова популярно, че да прекръсти цяла порода. Това се случва след излизането на филмите за Ласи. В резултат поколения зрители започват да наричат колитата Ласита. Докторите пък заговориха за ефекта на Ласи – кучетата стимулират физическата активност (150 мин. на ден според СЗО).

„Ласи“ е роман от английския писател Ерик Найт. Той реди историята на едно шотландско коли, което изминава повече от хиляда километра, за да се върне при своя стопанин. В първия филм от 1943 г. името на животното е Пал. Прелюбопитен факт гласи, че бъдещата звезда е изоставена от собственика си заради лошия си нрав да преследва мотористи и да лае оглушително дори при липса на дразнение. Кучето след това става истинска сензация, донасяйки милиони на новия си собственик. Има общо 6 филма за Ласи плюс телевизионен сериал, в които участват потомците на Пал.

Спас и Нели беснели в дома на Джеки Стоев

Аналог на Ласи у нас стана колито Спас от детската комедия „Патилата на Спас и Нели“. Кучето всъщност се казва Бъки, а негов собственик е режисьорът Джеки Стоев. Котката Нели е на сценариста Христо Илиев. Веднъж, докато писаната гостува в дома на Стоев, настава голям хаос. Така се ражда идеята да се заснеме филм, аналог на холивудските хитове.