0

К учетата спасители - не, те няма да могат да окажат първа помощ, не могат да дадат и животворяща сила на човек и няма и не могат да облекчат болката, но спасителните кучета са в състояние да дадат повече - живот, като своевременно намират жертвата и уведомяват хората за това.

Представителите на кои породи могат да се занимават с толкова необходими и важни дейности и какви умения и способности трябва да имат не бих казал, че е ясно, но има определени породи спасителни кучета, които са известни със своята самоотверженост и безстрашен дух.

История

Като цяло историята пази много доказателства за предаността и безстрашието на нашите четириноги приятели. Те показаха забележителна смелост и изобретателност по време на военни действия, спасиха хората по време на наводнения и други метеорологични бедствия, пожертваха се заради децата. Освен това тези героични постъпки понякога изобщо не са свързани с породата куче. Но все пак, за да работи в тежки условия и във връзка със спецификата на дейността, кучето се нуждае от определени вродени качества, които притежават някои от следните породи: санбернар - тази порода отдавна е предназначена за спасителни работи във високопланинските райони, не е чудно, че те могат да предвидят лавината след няколко часа и да уведомят хората за това. Второто име на тази порода е лавинообразни кучета. Те могат да изкопаят човек, погребан под снега, и да го завлекат на безопасно място, или да доведат спасители на мястото. Нюфаундленд - тези представители работят в условия на друг елемент - водата. Тяхната анатомична структура и физиологични свойства са предназначени да намерят животното или човек във водата, дори в лед.

Инстинкти

Нюфаундлендът има невероятни способности за гмуркане и плуване, както и невероятен инстинкт - да се втурне на помощ на най-малкия знак, показващ, че човек е в беда. Немската овчарка - дълго време е защитавала добитъка от нападения на хищници и живеещи в тежки условия, представители на тази порода придобиха много качества, необходими за оцеляване. Естествено, без развитите интелектуални способности по този въпрос не е достатъчно. Ставайки практически универсално куче, немското овчарско куче се показа в спасителни акции. Притежават изключителна способност за намиране на хора под руини, разрушени сгради или гористи местности. Лабрадор - историята на породата е такава, че от самия си произход кучетата вече са били спасители. Те помагали на рибарите да ловят риба, а също така търсели хора по време на бури. Освен това поради силата и издръжливостта си те са били и помощници по време на лов. Съвременните интелектуални способности позволяват на тези кучета да бъдат използвани и като кучета водачи на слепи хора! Разбира се, това не е целият списък и в спасителните операции често участват представители на други породи. Излишно е да казвам, че кучето може да е единственият шанс за спасение, рискувайки себе си и не искайки нищо в замяна? Тези по-малки приятели могат да извършват героични дела, които за пореден път потвърждават своята всеотдайност и безстрашие. И не на последно място... спасителят не е порода, а призвание!

*Автор: Д-р Евгени Евтимов