0

Й оланта Делибозова-Йоли предлага превъзходни рецепти, които преди това, по собствените й признания, дълго е опитвала да направи. Ето от yoli-bg.com няколко идеи, които навяват тръпка за пътешествие из Средиземно море – една своеобразна кулинарна разходка с лодка или без, но пълна с кулинарен устрем.

Мариновани сливи

Точни количества не са нужни, направете толкова, колкото желаете. Подберете здрави зрели сини сливи. Разполовете ги и махнете костилките. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене с разрязаната част нагоре. Върху всяка половинка поръсете малко сол и захар. Изсушете ги във фурна на 100 градуса за няколко часа или докато на вас ви харесат. Ако предпочитате по-сухи сливи, ги сушете по-дълго и обратно. Ако имате дехидратор, може да изсушите сливите в него. След като сливите изстинат, ги наредете плътно в буркан, като помежду им сложите нарязан чесън, люта чушка, черен или бял пипер и подправки по ваш избор. Може да ползвате сушени или пресни билки. Розмарин, мащерка, майорана и риган са най-подходящи. Залейте догоре със зехтин и приберете буркана в хладилника. Оставете сливите да се мариноват 2-3 дена. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. След като ги хапнете, може да използвате зехтина за салати. Да ви е сладко!

Средиземноморски патладжани

Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 г малки патладжани
  • 5 с.л. олио или лек зехтин за готвене
  • 2 равни с.л. сушен риган
  • сол
  • маринован лук:
  • 1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
  • 3-4 с.л. винен оцет

За заливката:

  • 5 с.л. зехтин
  • 1-2 скилидки счукан чесън
  • 3-4 с.л. вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Срежете патладжаните на половина по дължина без да ги белите и махате дръжките. Посолете и ги оставете настрана за 15-20 минути. Изплакнете патладжаните със студена вода и подсушете с кухненска салфетка. Постелете тава с лист алуминиево фолио (така ще я запазите чиста след печене). Върху фолиото налейте зехтина и сипете ригана. В тях потопете всяка половинка патладжан откъм отрязаната част. Размажете със самите патладжани ароматния зехтин, за да може риганът добре да полепне по тях. След това ги обърнете и наредете в тавата с разреза нагоре. Изпечете ги до омекване и зачервяване в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около половин час. След като се изпекат, ги оставете да изстинат. През това време подгответе лука. Залейте го с оцета и посолете на вкус. Захлупете съда и оставете лука да се маринова в хладилника.

За заливката смесете всички продукти. Сервирайте студените патладжани с маринован лук и ги полейте с чесновата заливка. За повече свежест ги поднесете със зелена салата и няколко малки доматчета. Да ви е сладко!

Скариди по сицилиански

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 шепа магданоз, ситно нарязана
  • 600 г големи почистени скариди
  • 7 с.л. зехтин
  • лют червен пипер на вкус
  • 120 мл сухо бяло вино
  • сол
  • 70 г накълцани бадеми
  • 30 г пресни хлебни трохи
  • 20 г настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Задушете лука и чесъна в 2 с.л. от зехтина. Добавете скаридите и ги запържете за кратко. Посипете с половината магданоз и лют пипер. Полейте с виното и гответе на силен огън без капак, докато от виното останат 1-2 с.л. Посолете.

В друг съд запържете бадемите в останалия зехтин. Добавете хлебните трохи, разбъркайте, докато станат златисти и махнете от огъня. Сложете останалия магданоз и пармезана. Смесете скаридите с поръската и поднесете горещи. По желание полейте с малко лимонов сок. Да ви е сладко!