0

Й оланта Делибозова – Йоли, е майсторка и на торти с рецепти от цял свят, като ги пригажда за българския вкус. Те са истинско удоволствие за сетивата - и за очите, и за апетита. Понякога ги показва в предаването „Вкусно с Йоли“ по 24Kitchen. Но огромно количество рецепти има на yoli-bg.com. Ето част от тези идеи за кулинарни вълшебства.

Шведска бадемова

Необходими продукти за торта 22-24 см:

За блата:

  • 200 г бадеми с люспи
  • 2 с.л. пудра захар
  • 5 белтъка
  • 80 г кристална захар
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон

За крема:

  • 200 мл течна пълномаслена сметана
  • 80 г кристална захар
  • 5 жълтъка
  • ванилия
  • 150 г много меко масло

Друго: запечени филирани или натрошени бадеми за гарниране

Начин на приготвяне:

За блата смелете фино бадемите заедно с пудрата захар. В голяма купа разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете кристалната захар, като продължите да разбивате, докато захарта се усвои и получите гъст крем. Внимателно смесете разбитите белтъци с бадемите и подправете с ванилия и лимонова кора. Бъркайте с лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Разпределете тестото в две форми, покрити с намаслена хартия за печене. Изпечете двата блата за около 25 минути.

За крема загрейте до горещо сметаната и захарта. В купа разбъркайте жълтъците и постепенно налейте горещата сметана, за да ги темперирате. Прехвърлете цялата смес в тенджера и на слаб огън сварете крем до леко сгъстяване. Овкусете с ванилия. Кремът не трябва да завира. Бъркайте непрекъснато, това ще отнеме няколко минути. Охладете го до стайна температура. Отделно разбийте с миксер маслото на гъст побелял крем. Добавете го лъжица по лъжица към изстиналия сметанов крем. Разбърквайте с миксер, но за кратко. Не преразбивайте сместа, нужно е само съставките да се съединят. При прекомерно разбиване се изгубва пухкавостта на крема и е възможно да започне да се отделя водата от маслото.

Поставете един от блатовете в равна чиния и го намажете с половината крем. Захлупете с втория блат и измажете с останалия крем. Поръсете с бадеми и оставете тортата да престои 2-3 часа преди сервиране. Съхранявайте на стайна температура. Да ви е сладко!

Баварска ябълкова

Необходими продукти:

За тестото:

  • 390 г брашно
  • 200 г студено масло на кубчета
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 2 щипки сол
  • ванилия
  • 1 ч.л. оцет
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат

За пълнежа:

  • 1 кг почистени и нарязани на тънки резени ябълки
  • 3-4 с.л. вода
  • 3-4 с.л. захар
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон

За крема:

  • 180 г захар
  • 2 с.л. брашно
  • 2 разбити с вилица яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 200 г меко масло

Друго: печени орехи за поръсване

Начин на приготвяне:

За тестото стрийте с ръце на фини трохи брашното и маслото. Добавете сметаната, солта, ванилията и содата, угасена в оцета. За кратко омесете тесто, колкото да го съберете на гладка топка. Разделете го на 8 части, покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете в хладилника.

За пълнежа на тих огън под капак задушете ябълките заедно с останалите продукти. След като омекнат, ги отцедете в цедка и ги оставете да изстинат напълно.

За крема смесете в тенджера брашното и захарта. Добавете яйцата и постепенно разредете с млякото, като бъркате с лъжица или бъркалка. Овкусете с ванилия и лимонова кора. На водна баня сварете крема до сгъстяване, като бъркате. Оставете го добре да изстине. (Може да сварите крема без водна баня, но в съд с незалепващо покритие. За да не се образува засъхнала кора по повърхността му, докато изстива, намажете горещия крем с малка бучка студено масло.) Разбийте много добре маслото. Трябва да увеличи обема си и да се превърне в пухкав побелял крем. С миксер разбийте изстиналия млечен крем. Добавете маслото постепенно, като бъркате с бъркалка или съвсем кратко с миксер. Оставете крема в хладилник за половин час.

Разточете всяка част от тестото на правоъгълник с желани от вас размери. В средата сложете от ябълките и по желание поръсете с канела. Прищипете краищата и оформете нещо като правоъгълни банички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги надупчете с клечка за зъби или вилица. Изпечете до порозовяване за около 25-30 минути в загрята на 170 градуса фурна.

След като ябълковите банички добре изстинат, може да сглобите тортата. На дъното на равна чиния намажете малко от крема. Върху него наредете 4 банички, като образувате правоъгълник. Нанесете половината от крема, а върху него сложете останалите банички. Покрийте с останалия крем и измажете тортата отвсякъде. Поръсете обилно с орехи и оставете в хладилник за един ден. Преди сервиране непременно извадете тортата от хладилника и я оставете на стайна температура за час-два. Нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!

Вариация тирамису

Необходими продукти за торта 20 см:

За блата:

  • 1 яйце
  • 25 г захар
  • 25 г брашно
  • 2 щипки сол
  • ванилия

За пласта кафе-панакота:

  • 1 жълтък
  • 50 г пудра захар
  • 2 с.л. инстантно кафе
  • 200 мл течна млечна сметана
  • 2 с.л. кафе - ликьор
  • 1 пакетче желатин (7 г)

За маскарпоне крема:

  • 500 г маскарпоне
  • 3 яйца
  • 60 г пудра захар
  • 2 щипки сол
  • ванилия
  • 2 с.л. амарето
  • 1 пакетче желатин (7 г), разтворен на водна баня

Друго: глазура-ганаш от равни количества стопен шоколад и гореща течна сметана

Начин на приготвяне:

За блата разбийте белтъка на сняг. Добавете захарта и доразбийте още 1-2 минути, докато получите гъст целувчен крем. Разбъркайте жълтъка и го сипете при белтъка. Подправете със сол и ванилия. Отгоре поръсете с брашното и внимателно разбъркайте тестото с лопатка. Изсипете сместа в тортена форма 20 см, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 15 минути. След като блатът изстине, изрежете краищата му до големина 18 см.

За кафе-панакота залейте желатина с 2-3 с.л. вода и го оставете да набъбне. Разбъркайте жълтъка и захарта с лъжица. Не разбивайте с миксер, за да не вкарате вътре въздух. Сипете го в сметаната и добавете кафето. Сварете всичко на слаб огън или на водна баня, докато сместа съвсем леко започне да се уплътнява. Свалете от огъня и добавете ликьора и желатина. Разбъркайте, докато се стопи желатинът. След като кремът се охлади, го изсипете в малка кръгла тавичка (до 20 см), покрита с найлоново фолио. Приберете го във фризера и го оставете да се замрази. Ако тавичката ви е по-голяма от 20 см, изрежете след това замразената панакота с големината на блата 18 см.

За маскарпоне крема на водна баня разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта. Ако не се притеснявате от консумацията на сурови яйца, пропуснете водната баня. Отделно разбийте белтъците на сняг заедно със солта. Сипете маскарпонето в голяма купа и подправете с ликьора и ванилията. Разбийте на гладък крем. Към него добавете жълтъците и отново разбийте. Накрая прибавете и белтъците, като бъркате с лопатка. Налейте желатина и разбъркайте за кратко с миксер.

Сглобете тортата. Първо покрийте равна чиния с хартия за печене или найлоново фолио. Поставете подвижен ринг за торта (20 см) и покрийте вътрешната страна на стените с ленти ацетатна хартия. Ако нямате такава, може да изрежете ленти от полиетиленови меки папки за документи. На дъното сипете 1/2 от маскарпоне крема. Върху него поставете замръзналия пласт панакота и покрийте с останалия крем. Най-отгоре сложете блата и добре притиснете с ръце, за да потъне леко в крема и да се изравни с него. Приберете тортата във фризера и я оставете за няколко часа да замръзне.

Извадете тортата от фризера и я освободете от ринга. Отстранете фолиото и ацетатните ленти. Обърнете я в чиния с блата надолу. Може да я залеете с глазура-ганаш от равни количества стопен шоколад и гореща течна сметана. Да ви е сладко!