Й оланта Делибозова – Йоли, е майсторка и на торти с рецепти от цял свят, като ги пригажда за българския вкус. Те са истинско удоволствие за сетивата - и за очите, и за апетита. Понякога ги показва в предаването „Вкусно с Йоли“ по 24Kitchen. Но огромно количество рецепти има на yoli-bg.com. Ето част от тези идеи за кулинарни вълшебства.
Мохито
Необходими продукти за торта 22 см:
За блата:
- 130 г пудра захар
- 3 яйца
- 60 г меко масло
- 130 г брашно
- ванилия
За крема:
- 1 консерва кондензирано карамелизирано мляко
- 400 мл студена течна сметана
- 1 пакетче желатин (9-10 г)
За сиропа:
- 1 връзка прясна мента - листата
- 50 г кафява захар
- 40 мл вода
- настъргана кора и сок от 2 лайма
- 80 мл бял ром
Начин на приготвяне:
За блата разбийте много добре захарта и яйцата. След като получите гъст побелял крем, добавете мекото масло и отново разбийте. Накрая сипете брашното и ванилията. Разбъркайте с лопатка до хомогенност. Изпечете тестото на три части в малка кръгла форма.
За крема разбийте сметаната до полутвърдо. Не трябва да е на сняг, а само пухкава. Желатина стопете на водна баня в 40-50 мл вода. В голяма купа разбийте за кратко с миксер карамеленото мляко. Добавете сметаната, налейте желатина и разбийте отново. Накрая разбъркайте с лопатка.
За сиропа кипнете за кратко всички съставки. Оставете го да изстине и прецедете.
Сглобете тортата, като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен тортен ринг. Сиропирайте и нанесете част от крема. Поставете втория блат, сиропирайте и намажете с крем. Направете същото и с третия блат. Завършете тортата с крем и загладете. Ако искате отстрани на тортата също да има крем, оставете 1 см разстояние между нея и пристягащия ринг. За да се нанесе кремът равномерно навсякъде, трябва да е леко течен. Ако се стегне, не се тревожете. Сложете го за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня и разбъркайте до еднородност. Пристегнете добре ринга около тортата и я приберете в хладилника за няколко часа, докато се стегне напълно.
Украсете по желание и поднесете. Наздраве и да ви е сладко!
Ягодово-спаначена
Необходими продукти за форма 22-24 см:
За блата:
- 50 г пресни спаначени листа
- 100 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 120 г захар
- 100 мл олио
- ванилия
- 180 г брашно
- 10 г бакпулвер
За крема (ганашът се приготвя ден предварително):
- 200 г натрошен бял шоколад
- 200 г гореща течна сметана
- 300 г натурално крем сирене тип Филаделфия
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
За ягодовия сос:
- 250 г ягоди
- 50 г захар
- сок от 1/2 лимон
- 20 г натурално царевично нишесте
За украсата: Ще са ви нужни 400 г ягоди и мента, маточина или босилек
Начин на приготвяне:
За блата залейте спаначените листа с вряла вода. Захлупете съда и ги оставете за 10 минути да омекнат. Изцедете спанака добре и го залейте с млякото. Пасирайте до гладкост. В купа разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Добавете спаначеното мляко, олиото и ванилията. Накрая сипете брашното, пресято с бакпулвера, и разбъркайте. Ще получите рядко кексово тесто. Покрийте кръгла форма с хартия за печене, а в средата сложете купичка или огнеупорна чаша. Излейте тестото във формата и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Охладете блата и изрежете краищата му за по-добър вид. Разрежете го хоризонтално на две половини.
За крема залейте шоколада с горещата сметана и разбийте всичко до гладкост с пасатор. Излейте сместа в купичка, покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 ден. На следващия ден с миксер разбийте за кратко крем сиренето. Прибавете охладения ганаш, който трябва да е с консистенция на гъсто кондензирано мляко. Подправете с ванилия и лимонова кора. Разбийте крема с миксер на средна скорост, докато стане гъст и подходящ за шприцоване.
За ягодовия сос нарежете ягодите на половинки и ги посипете със захарта. Варете на слаб огън, докато омекнат. Прибавете лимоновия сок и нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете още веднъж и пасирайте всичко до гладкост (гъстотата на соса определете сами. Ако ви харесва по-рядък, добавете малко вода или намалете количеството на нишестето до 1 ч.л.). Претрийте соса през сито и охладете.
Поставете единия блат в равна тортена чиния. Шприцовайте половината от крема и захлупете с втория блат. Отново с шприц нанесете останалия крем. Отгоре подредете плодовете, залейте с ягодов сос и украсете с прясна мента, маточина или босилек. Да ви е сладко!
Лека кокосова
Необходими продукти за торта 24-26 см:
За блата:
- 3 белтъка
- 120 г захар
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 100 г кокосови стърготини
- 50 г разтопено масло
- 2 с.л. нишесте
За крема:
- 500 г фина извара (рикота или кварк)
- 100 г пудра захар
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- 400 мл течна сметана
- 15 г разтопен на водна баня желатин
- 300 г ягоди, нарязани на ситно
За глазурата:
- 400 мл бистър сок по избор: от бъз или лимонов
- 10 г разтопен на водна баня желатин
- 5-6 нарязани на резенчета ягоди
- листа мента или маточина
- по желание бели ядливи цветя
Начин на приготвяне:
За блата разбийте белтъците на сняг, прибавете постепенно захарта и разбийте до получаване на гъст крем. Подправете с ванилия и лимонова кора. С внимателно бъркане добавете кокосовите стърготини, смесени с нишестето. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте. Изпечете сместа на два блата в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна, докато блатовете се изсушат и станат твърди, хрупкави и златисти. Непременно изчакайте добре да се охладят, преди да ги махнете от хартията. От маслото стават изключително крехки и ще се начупят, ако са топли.
За крема разбъркайте изварата със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сметаната разбийте до пухкаво, а не на твърд сняг. Сипете течния желатин в изварата и разбийте с миксер. Добавете сметаната и добре размесете, като бъркате с лопатка. Накрая сложете ягодите. Оставете крема на студено, докато започне леко да се стяга, но все пак трябва да е течен.
На дъното на равна тортена чиния поставете единия блат. Пристегнете го с ринг за торта, като поставите от вътрешната страна на стените ленти ацетатно фолио. Излейте 2/3 от крема и похлупете с втория блат. (Ако желаете отстрани цялата торта да е в крем, оставете 1 см разстояние между ринга и блата. Така кремът ще се стече отстрани.) Сипете отгоре останалия крем и приберете в хладилника до пълно желиране на тортата.
За глазурата смесете сока с желатина. Също като при крема оставете на студено, докато започне леко да желира. Върху добре стегнатата торта излейте малко от глазурата. Оставете за час в хладилника, за да се стегне. Чак след това подредете отгоре ягодите, ментата и цветчетата. Внимателно излейте останалия сок. Сервирайте тортата чак след като и глазурата е добре желирана. Да ви е сладко!