0

Й оланта Делибозова – Йоли, е майсторка и на торти с рецепти от цял свят, като ги пригажда за българския вкус. Те са истинско удоволствие за сетивата - и за очите, и за апетита. Понякога ги показва в предаването „Вкусно с Йоли“ по 24Kitchen. Но огромно количество рецепти има на yoli-bg.com. Ето част от тези идеи за кулинарни вълшебства.

Мохито

Необходими продукти за торта 22 см:

За блата:

  • 130 г пудра захар
  • 3 яйца
  • 60 г меко масло
  • 130 г брашно
  • ванилия

За крема:

  • 1 консерва кондензирано карамелизирано мляко
  • 400 мл студена течна сметана
  • 1 пакетче желатин (9-10 г)

За сиропа:

  • 1 връзка прясна мента - листата
  • 50 г кафява захар
  • 40 мл вода
  • настъргана кора и сок от 2 лайма
  • 80 мл бял ром

Начин на приготвяне:

За блата разбийте много добре захарта и яйцата. След като получите гъст побелял крем, добавете мекото масло и отново разбийте. Накрая сипете брашното и ванилията. Разбъркайте с лопатка до хомогенност. Изпечете тестото на три части в малка кръгла форма.

За крема разбийте сметаната до полутвърдо. Не трябва да е на сняг, а само пухкава. Желатина стопете на водна баня в 40-50 мл вода. В голяма купа разбийте за кратко с миксер карамеленото мляко. Добавете сметаната, налейте желатина и разбийте отново. Накрая разбъркайте с лопатка.

За сиропа кипнете за кратко всички съставки. Оставете го да изстине и прецедете.

Сглобете тортата, като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен тортен ринг. Сиропирайте и нанесете част от крема. Поставете втория блат, сиропирайте и намажете с крем. Направете същото и с третия блат. Завършете тортата с крем и загладете. Ако искате отстрани на тортата също да има крем, оставете 1 см разстояние между нея и пристягащия ринг. За да се нанесе кремът равномерно навсякъде, трябва да е леко течен. Ако се стегне, не се тревожете. Сложете го за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня и разбъркайте до еднородност. Пристегнете добре ринга около тортата и я приберете в хладилника за няколко часа, докато се стегне напълно.

Украсете по желание и поднесете. Наздраве и да ви е сладко!

Ягодово-спаначена

Необходими продукти за форма 22-24 см:

За блата:

  • 50 г пресни спаначени листа
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 120 г захар
  • 100 мл олио
  • ванилия
  • 180 г брашно
  • 10 г бакпулвер

За крема (ганашът се приготвя ден предварително):

  • 200 г натрошен бял шоколад
  • 200 г гореща течна сметана
  • 300 г натурално крем сирене тип Филаделфия
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон

За ягодовия сос:

  • 250 г ягоди
  • 50 г захар
  • сок от 1/2 лимон
  • 20 г натурално царевично нишесте

За украсата: Ще са ви нужни 400 г ягоди и мента, маточина или босилек

Начин на приготвяне:

За блата залейте спаначените листа с вряла вода. Захлупете съда и ги оставете за 10 минути да омекнат. Изцедете спанака добре и го залейте с млякото. Пасирайте до гладкост. В купа разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Добавете спаначеното мляко, олиото и ванилията. Накрая сипете брашното, пресято с бакпулвера, и разбъркайте. Ще получите рядко кексово тесто. Покрийте кръгла форма с хартия за печене, а в средата сложете купичка или огнеупорна чаша. Излейте тестото във формата и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Охладете блата и изрежете краищата му за по-добър вид. Разрежете го хоризонтално на две половини.

За крема залейте шоколада с горещата сметана и разбийте всичко до гладкост с пасатор. Излейте сместа в купичка, покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 ден. На следващия ден с миксер разбийте за кратко крем сиренето. Прибавете охладения ганаш, който трябва да е с консистенция на гъсто кондензирано мляко. Подправете с ванилия и лимонова кора. Разбийте крема с миксер на средна скорост, докато стане гъст и подходящ за шприцоване.

За ягодовия сос нарежете ягодите на половинки и ги посипете със захарта. Варете на слаб огън, докато омекнат. Прибавете лимоновия сок и нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете още веднъж и пасирайте всичко до гладкост (гъстотата на соса определете сами. Ако ви харесва по-рядък, добавете малко вода или намалете количеството на нишестето до 1 ч.л.). Претрийте соса през сито и охладете.

Поставете единия блат в равна тортена чиния. Шприцовайте половината от крема и захлупете с втория блат. Отново с шприц нанесете останалия крем. Отгоре подредете плодовете, залейте с ягодов сос и украсете с прясна мента, маточина или босилек. Да ви е сладко!

Лека кокосова

Необходими продукти за торта 24-26 см:

За блата:

  • 3 белтъка
  • 120 г захар
  • ванилия
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 100 г кокосови стърготини
  • 50 г разтопено масло
  • 2 с.л. нишесте

За крема:

  • 500 г фина извара (рикота или кварк)
  • 100 г пудра захар
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 400 мл течна сметана
  • 15 г разтопен на водна баня желатин
  • 300 г ягоди, нарязани на ситно

За глазурата:

  • 400 мл бистър сок по избор: от бъз или лимонов
  • 10 г разтопен на водна баня желатин
  • 5-6 нарязани на резенчета ягоди
  • листа мента или маточина
  • по желание бели ядливи цветя

Начин на приготвяне:

За блата разбийте белтъците на сняг, прибавете постепенно захарта и разбийте до получаване на гъст крем. Подправете с ванилия и лимонова кора. С внимателно бъркане добавете кокосовите стърготини, смесени с нишестето. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте. Изпечете сместа на два блата в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна, докато блатовете се изсушат и станат твърди, хрупкави и златисти. Непременно изчакайте добре да се охладят, преди да ги махнете от хартията. От маслото стават изключително крехки и ще се начупят, ако са топли.

За крема разбъркайте изварата със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сметаната разбийте до пухкаво, а не на твърд сняг. Сипете течния желатин в изварата и разбийте с миксер. Добавете сметаната и добре размесете, като бъркате с лопатка. Накрая сложете ягодите. Оставете крема на студено, докато започне леко да се стяга, но все пак трябва да е течен.

На дъното на равна тортена чиния поставете единия блат. Пристегнете го с ринг за торта, като поставите от вътрешната страна на стените ленти ацетатно фолио. Излейте 2/3 от крема и похлупете с втория блат. (Ако желаете отстрани цялата торта да е в крем, оставете 1 см разстояние между ринга и блата. Така кремът ще се стече отстрани.) Сипете отгоре останалия крем и приберете в хладилника до пълно желиране на тортата.

За глазурата смесете сока с желатина. Също като при крема оставете на студено, докато започне леко да желира. Върху добре стегнатата торта излейте малко от глазурата. Оставете за час в хладилника, за да се стегне. Чак след това подредете отгоре ягодите, ментата и цветчетата. Внимателно излейте останалия сок. Сервирайте тортата чак след като и глазурата е добре желирана. Да ви е сладко!