Р акията е лек за душата, казват старите хора, които пият редовно, но умерено. И допълват, че ракията е лек и за тялото – с нея (когато е домашна и над 40-градусова) стават страхотни разтривки, а и за илачи. Но открай време ракията се ползва и за готвене, предимно в тестени изделия и в яхнии. Но ето няколко различни от това по въпроса, видени в az-gotvia.bg.
Пълнени мекици със сирене
Продукти:
- 1 ч.ч. брашно с връх
- 2 ч.ч. олио
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. захар
- 1 ч.ч. натрошено сирене
- 1/3 ч.ч. вода
- 1 ч.л. суха мая
- 1/2 ч.л. ракия
- 1 ч.ч. олио за пържене
Приготвяне:
В брашното правим кладенче и слагаме захарта, солта, маята и олиото. Добавяме към сместа 1/3 ч.ч. вода и ракията. Замесваме тестото. Покриваме го с кухненска кърпа да втаса за 40 минути. Натрошаваме сирене. След като втаса тестото, го разточваме на лист. В 1/2 от листа слагаме сиренето, като го пръскаме навсякъде. После го прегъваме и режем на желани форми. Слагаме олиото в тиган и го загряваме. Пържим мекичките в горещото олио.
Мариновани пържоли
Продукти:
- 4 свински пържоли без кост
- 1/2 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. суха, ронена чубрица
- 1/2 ч.л. сух розмарин
- 1 ч.л. ракия или уиски
- 4 с.л. червено вино
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. зехтин
Приготвяне:
Пържолите ги посоляваме и подправяме с черен пипер от двете страни. Поръсваме ги с червен пипер, суха ронена чубрица от двете страни и с розмарин. Правим смес в купичка от 1 ч.л. ракия или уиски, 4 с.л. червено вино, 1 с.л. зехтин и 1 с.л. соев сос. Разбъркваме сместа с лъжица и с нея поливаме пържолите от двете им страни. Оставяме настрана за 40 минути. Печем след това на грил тиган, който сме сгорещили. Печем пържолите от двете страни. Стават ароматни и много сочни.
Пита
Продукти:
- 1 кг брашно
- 3 яйца
- 1 кубче мая
- 300 мл вода
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. оцет
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. ракия
- 200 г сирене
- сусам
Приготвяне:
Всичкото брашно го пресявам в тавата, правя си кладенче по средата, в което слагам 2 яйца и белтъка на третото (жълтъка го отделям за намазване на питката), захар, сол, оцет, олио, ракия и маята, която е предварително втасала (1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и малко топла водичка за втасването на маята). Добавям водата и разбърквам, докато се получи сместа. Размесвам малко и оставям около 5 минути да постои, после доразмесвам и правя тестото на руло. Разделям го на 12-ина еднакви парчета. Всяко го разточвам в кръгче и намазвам с олио и натрошавам сиренето, навивам на рулце. Връзвам на възел - и така с всичките. Накрая намазвам питата, след като е втасала, с жълтъка и поръсвам със сусам.
Кошнички по родопски
Продукти:
- 200 г пилешко филе
- 200 г свинско филе
- 150 г печурки
- 100 г кашкавал
- 4 яйца
- 50 мл ракия (аз използвах гроздова)
- черен и бял пипер
- кимион
- 30 мл олио
- сол
За тестото:
- 250 г брашно
- 2 яйца
- 1 ч.л. оцет
- 1 к.л. сол
- 30 мл олио
- 1 с.л. кисело мляко
- щипка шарена сол
- вода
Приготвяне:
От продуктите за тестото се омесва средно твърдо. Разделете тестото на 5 топки и всяка топка разточете на тънък кръг. Всеки кръг се разстила по дъното и стените на малка глинена купа. Пече се на 180 градуса, до златисто, след което се отделя от нея. Месото се нарязва на ивички и се запържва. Прибавете гъбите и ракията. Варете 10 минути. Махнете от огъня. С тази смес се пълни тестената кошничка. Отгоре сипете смес от настърган кашкавал, смесен с яйце. Запечете 4-5 минути. От тестото може да се отдели малка част, от която да се оформи декоративен капак за кошничките.