0

Г олямата ни народна певица Янка Рупкина е станала прабаба за втори път, похвали се пред „Телеграф“ самата тя.

Благата вест е дошла буквално като подарък за рождения й ден вчера. „Казва се Александър, още не съм го виждала на живо, ще го гушна, като направи 40 дни, засега само снимка ми пратиха“, разкри изпълнителката на „Калиманку Денку“.

Новороденият Александър

 Новороденият Александър
Личен архив

Наскоро тя питала големия си правнук – 5-годишния Виктор, какъв ще стане, като порасне, и той отсякъл: полицай. „Баща му е купил униформа с всичките атрибути – шапка, белезници, радиостанция, и ми прати клипче да го видя, много е сладък“, радва се щастливата прабаба.

Равносметка

Не е правила голямо тържество за рождения си ден на Голяма Богородица заради инцидент. „Тези дни отидох до магазинчето да си взема нещо за ядене, уж беше захладило, но изведнъж ме сви стомаха и ми прилоша. Извикаха линейка, закараха ме в болницата, само вечерта останах там. Сложиха ми инжекция и болката намаля след два дни, но като цяло нямам сили. Докторите нищо не казаха, може и да е от храна викат. Но най-важното е, че изследванията ми са добри. Лекарите ни погребват на тия години, а ние искаме още живот. Животът е хубав, затова искам да го живея“, казва дългогодишната солистка на „Мистерията на българските гласове“.

Комисар Виктор

 Комисар Виктор
Личен архив

А каква е нейната равносметка: „Сега си давам сметка колко много съм работила и се чудя защо толкова съм се блъскала... Като Левски съм, заради отговорността към България. Работила съм за име, за туй, за онуй и животът си отиде в работа. 64 г. професионален труд! Една почивка имам 20 дни след катастрофата със самолета, при който загинаха Паша Христова и други колеги. Бурен живот, с много концерти, филми, с много обич – най-важното! От всички народи, не само от българския! Щастлива певица съм, макар да имах доста трудности“.

Подаръци

Яна навлезе в 87-ата си годишнина и призна, че много си обича числото 7. „Имам една случка от Испания. Пред една витрина сме на магазин с кавалджията Стоян Величков. Разглеждаме какво да си купим, без никой нищо да коментира какво си е харесал. Влизаме вътре и казвам на продавача – искам този знак за еврейското число 7 да ми дадете. Стоян вика – чакай, и аз това си избрах.

Хвърлихме три пъти ези-тура и трите пъти се падна на мен. Него го почерпих, а този сувенир си пазя и до днес“, продължава звездата. Затова и домът й е като галерия, защото пази всички подаръци, костюми, обувки, дискове, плочи, има и колекция от кукли. Сред тях са и цветята от китариста на „Бийтълс“ – Джордж Харисън. „Държа ги завити отгоре на гардероба в една кошница.

Той дойде на концерта ми в Англия и ми поднесе една кошница, а после в хотела неговите хора ми донесоха още една. Веднъж на гости ми беше колежката Величка Стамболова. Отидох до кухнята да сложа нещо да се почерпим, връщам се и гледам нещо ми е празно над гардероба.

Питам я къде са цветята, а тя – махнах ги, че са изсъхнали, за какво са ти. Викам – как може, три месеца съм ги носила от летище на летище да ги докарам в България, а тя ги изхвърлила в кофата на терасата. Събрах тези, които не бяха много счупени и си ги върнах в кошницата. От Италия един керамичен лъв си донесох, щъркелчета, какво ли не. Бях бедна като малка, затова ми е сантимент и искам да ми е хубаво. Дори да не ми трябва нещо, щом ми харесва, си го купувам“, казва още емблемата на трио „Българка“.

Бащината къща

Янка Рупкина приключва ремонта на бащината къща в родното си село Богданово. „Даже скоро казвах на колежката Димка Владимирова – Диме, стягай се, да те водя да попеем и поиграем. Тя има златен глас, ние сме от един край и макар и да не бях добре, отидох да я видя в болницата.

Направих й масажче, но видях, че си отива и казах на сина й Любчо, че след 3-4 дни ще почине. Беше пълна цялата с вода, какво са правили тия лекари - не знам, но я изтърваха и тя не можа да навърши 90 г., а много исках“, сподели Славея на Странджа.

Певицата като медицинска сестра

 Певицата като медицинска сестра
Личен архив

Сега тя остава третата най-възрастна народна певица след изпълнителката на „Лале ли си, зюмбюл ли си“ Верка Сидерова (98 г.) и Славка Секутова (97 г.), прочула се с шопските хитове „Мъри Радо, радомирке“ и „Гиго, мамин Гиго“. „Така е, повечето от колежките от ансамбъла си отидоха. Не съм говорила скоро с Верка, че тя малко недочува и трябва да отида направо у тях. Със Славка също отдавна не сме се виждали. Тя има втори съпруг - доктор, живееше до операта, където съм им ходила на гости, но не знам дали са още там“, добави Яна.

С цялото си великолепие на сцената

 С цялото си великолепие на сцената
Личен архив

„Дельо хайдутин“

В разгара на лятото певицата бе вкарана в интрига с колежката си Валя Балканска. „Обадиха ми се много колеги, че тя била казала някъде: „Янка Рупкина да си гледа работата“. Даже мислех да й звънна да й кажа, че не е красиво, но е под моето достойнство.

Така ли се говори за човек като мен? Аз никога не съм казала нищо лошо за нея! Само съм казвала, че е изпяла хубаво „Излел е Дельо хайдутин“. Лично аз даже не вярвам, че тя тя е говорила срещу мен, а по-скоро някой й е сложил думи в устата и си е измислил скандал. Това, че съм казала, че песента е на Надежда Хвойнева, не е обида, защото всички го знаят. Затова и аз не пожелах да изпея „Дельо хайдутин“, тъй като имам етика към Надето. Нямам записана чужда песен, с две изключения – направих дискотечни версии на „Джоре дос“ с разрешението на Магдалена Морарова и една песен на Верка Сидерова, за която също я питах. Дори им занесох подаръци, благодарих им“, разказа още Рупкина.