0

П опулярният шоумен и певец Иво Танев навърши 57 години в древния хърватски град Сплит, заяви самият той пред „Телеграф“. Направи го на най-прекрасното за него място, както сам отбелязва.

Адриатика

“Посрещнах своите 57 години в любимия ми хърватски град Сплит на брега на Адриатическо море! Харесах си един ресторант с тераса, която буквално виси над града! В края на вечерта бяхме единодушни, че изборът ми на ресторант е повече от добър! Всичко беше прекрасно!“, разказа той. Преди няколко месеца жена му споделила идеята за рождения ден да пътуват за Далмация. И по-специално в града, който по необясними причини привлича със страшна сила Иво. „Често се шегувам, като казвам, че в предишен живот със сигурност съм бил роден и живял в Сплит!

Още когато преди години за първи път стъпих в града, имах невероятното усещане, че всичко там ми е познато! Невероятно чувство имах и сега, когато се завърнах. Природа, бит, език, култура, архитектура. Всичко там ми е близко. Затова с радост прегърнах идеята няколко дни по адриатическото крайбрежие да бъдат моя подарък за рождеството ми. Още повече че наши приятели - прекрасни и сладки хора, споделиха това пътуване с нас. Не обръщам особено внимание на рождените си дни. Това беше третият ми по-специален рожден ден. По ред малко неприятни обстоятелства дори не успях да отпразнувам 50-ата си годишнина. Но после пък подобаващо отбелязахме юбилея на жена ми”, разказва той. Не си пада по сладкишите, но все пак на празника имало нещо като торта с една свещичка.

„Духнах свещичката и хоп… на 57! Не усетих рязка промяна! И слава Богу! Едва ли някой усеща разлика още на следващия ден, след навършване на определена възраст. Освен ако на другата сутрин не настъпи рязка дезориентация и натежала глава вследствие на тежка вечер с многобройни наздравици и доволно количество алкохол. На мен трудно може да ми се случи. Не съм въздържател, но никога през живота си не съм се напивал. Пийвам с наслада, но и с мярка. Баба ми все повтаряше, че животът се живее с вяра и с мяра!“, казва Иво.

Наследство

На това учил и дъщеря си, а сега внучката. От 10 години той е горд дядо на малката Алина. Освен че не е любител на тортите се оказва, че е чешит и по отношение на подаръците. “Предупредих приятелите ни за моята подаръчна особеност. Помолих да не се напъват да мислят за подарък. Те се съобразиха. Направиха ми истински красив подарък. Качихме се на мощен катамаран, който за един час, порейки вълните, ни отведе на райския остров Хвар! Изумително място, включено в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО”, разказва преживяванията си той и добавя, че никога не е бил вещоман.

„Дълги години се занимавам с организация и водене на събития. Този бизнес спря напълно по време на ковид истерията и сега постепенно се връщаме към нормалността. Водя събития, пиша сценарии, пея. По ковидното време започнах и търговия. Отделям време и на тази дейност”, сподели той. В момента е в процес на работа върху подготовката, организацията и техническото обезпечаване на няколко предстоящи големи събития за 400-500 човека.

Корт

На лицето му винаги грее заразяваща усмивка. Рецептата за нея шоуменът издаде специално за читателите на “Телеграф”: “Ставам рано. От доста години насам денят ми започва с чаша топла вода с домашен ябълков оцет. После задължително йога. След това още една чаша с топла вода с малко сок от пресен лимон. И топла вода пия до обяд“. От няколко години живее буквално до гората, почти всеки ден има възможност да прави километрични преходи в Лозенската планина. “От 1987 г. не спирам да играя тенис на корт. Вечер обичам да хващам китарата.

Имам добра всекидневна организация и успявам да съчетая работа, срещи, спорт, излизане сред природата и развлечения“, с усмивка споделя Танев. Освен планината Иво Танев признава, че е влюбен в морето и неслучайно има къща на брега на морето в Резово. Лятото прекарва там с китарата. А в свободното си време се занимава с дворната и градинската работа, което му доставя уникално удоволствие.

Не послушал Ламбо, следва Дънов

Дълги години Иво си повтарял мантрата, че човек не трябва да съжалява за нищо. Но през последните години се появило известно съмнение. “Съжалявам, че не послушах съвета на Мастера Стефан Данаилов. В моята книга „Урок за мъже“ съм разказал подробно за този етап от живота ми“, казва той. Така и не се научил да мрази. “Бягам от лоши мисли и хора и следвам съветите на Учителя Петър Дънов“, добавя Танев. Радва го добротата в хората и се вдъхновява от погледа на внучката си Алина. Нещото, което го натъжава, е лошотията.