0

О фициалният глас на Мечо Пух в България навърши 80 г. и отпразнува юбилея в рибен ресторант.

Това разкри пред „Телеграф“ самият актьор Кирил Кавадарков. „Не смятам рождените си дни за кой знае какво, даже някой път съм ги и пропускал, но жена ми се сеща. Сега с нея отидохме в един рибен ресторант преди Калофер. Веднъж седмично е хубаво да се яде риба“, сподели ветеранът на Народния театър.

Магия

През лятото той живее в планината на Средна гора в наследствената къща на съпругата си, която е на 120 г. „Обикновена селска къща, с плевня. Но въздухът тук е много лечебен, даже препоръчват на деца с дихателни проблеми да идват там да дишат. Не знам на колко години се чувствам - 60-годишните в театъра са ми като деца, 40-годишните - като внуци, а 20-годишните като правнуци. Нямам болести или имам такива, дето не ме болят“, казва Кавадарков. Ежедневието му сега е изпълнено с четене на книги - има около 50-ина, които препрочита отново след 50-60 г. и за него са като нови, все така интересни. „Ходя и на интересни спектакли, но свои не искам да гледам, за да не се разочаровам от себе си. В театър 199 Младен Киселов постави пиеса на един съветски автор, с много интересно режисьорско решение - всички герои да говорят едновременно. Идва писателят за премиерата с идеята да му откъсне главата, че си позволява такова нещо, но накрая остава очарован. И до днес не мога да си обясня магията на този спектакъл“, признава актьорът.

Тенджери

На 80 Кирил Кавадарков продължава да играе в две постановки - в „Откачена фамилия“ на сцената на хасковския театър „Иван Димов“ и „Колко е важно да бъдеш сериозен (години по-късно)” в Народния театър „Иван Вазов“. Първата ще е на 9 октомври на сцената на Театър „Българска армия“, а ден по-късно ще се изяви и с колегите си от първата ни трупа. За комедията „Откачена фамилия“ актьорът сподели: „Става дума за мъж, който живее незаконно с две жени в атмосфера на лъжи. Тя има голям успех, може би защото историята е съпричастна с живота в момента“. „Другата пиеса е подигравка на американски автор над английската аристокрация - те все пак имат право, след революцията във Вашингтон, аристокрацията сдава багажа във Втората световна война и даже слагат тенджери, че няма шлемове за всички“ - така той обяснява защо с колегите му Антон Радичев, Емануела Шкодрева и Вяра Табакова са с кухненски съдове върху главите.

1000 лв.

Последната му роля в киното също си партнира с Антон Радичев. Филмът е „Като за последно“ на Ивайло Пенчев и докато го снима, Мария Бакалова отива на кастинг за „Борат 2“, който променя съдбата й и я превръща в холивудска звезда. „Нямам някакви конкретни спомени от снимките, всичко си вървеше доста бързо и стегнато, не е имало някакви проблеми, които да се преодоляват. Обикновено, като другите снимат, аз си чета репликите. В киното е важно как изглеждаш, а не е нужно да играеш нещо особено. Има филми с едно бебе или с една мечка - не можеш да кажеш, че играят страхотно. Моят покоен колега Досьо Досев казваше, че на филмите гледа като на 1000 лв., по някой път и аз мисля така“, споделя Кавадарков. За историите му с Антон Радичев пък може да се напише цял роман. „Той не беше член на партията, но партийният секретар на театъра Стефан Данаилов му беше кум и на двата брака. Толкова пъти сме играли заедно и имаме толкова много истории, че сега не мога да откроя една“, добави Кирил.

Липсва му героят на Алън Милн

Кирил Кавадарков призна пред „Телеграф“, че му липсва Мечо Пух и мисли да си вземе от тези големи кукли мечета, които пеят и говорят с неговия глас. „Само не знам дали ги има още. Но това е само моя работа, а на много сериозен екип. В Народния театър сме в една гримьорна с Христо Чешмеджиев, който озвучава по няколко роли в един филм, без това да се забелязва. Той е такъв виртуоз, при това без да подчертава себе си, въобще българското озвучаване е на много високо ниво“, добавя актьорът. След като е озвучил много анимационни филми и сериали, от десетина години вече не говори с гласа на героя на Алън Милн заради операция на гласните струни. „Получих писмо, че ми се извиняват от САЩ, че трябва да се презапише един момент в един кладенец, защото се усещало, че съм възрастен човек, а не Мечо Пух. Те казват - ние се извиняваме на този артист, защото той е най-добрият след американския“, разказа Кавадарков.