0

М айка с ревящо бебе в автобуса. Майката се опитва да го накърми, за да се успокои, но то упорито отказва.

- Яж, мама, иначе ще я дам на оня чичко отсреща! - гълчи го майката.

Минава малко време и въпросният чичко се обажда нетърпеливо:

- Госпожо, ако ще я давате, давайте я, защото вече трета спирка изпускам!

Ама, госпожо, уж сте интелигентна жена...

Няма да забравя ужаса в очите на педиатърката при първото посещение в дома ми. Още ме напушва смях. Хич не очакваше, че е попаднала на класическа луда БГ мама, която възнамерява да кърми детето си на поискване.

... и продължението: Ми да не сте някаква крава!

Тази клета женица не подозираше колко е права. Девет години по-късно, докато претичвам да кърмя Крали Марко в голямото междучасие, още хихикам, когато се сетя за нея. Ще ми хранят скъпоценното със спаружена ябълка по програмата „училищен плод“, как ли пък не?! Няма нищо по-добро от майчиното мляко. Всеки ще ви го каже. Чували сте за юнака, що бозал 9 години. И други такива. Крали Марко всъщност е сукал самодивско мляко, но да не ми търсят кусури, че като подивея... всички мога да направя (само)диви и щастливи.

На опашка

Аз съм кърмачката в мола. Другата. Оная отпреди няколко години съзнателно не я назовавам. Аматьорка! Аз съм по-добрата кърмачка. За доказателство мога да накърмя всички в мола. Сеирджиите ще ми кажат на мен къде и кога. Като не им изнася, да не ходят в мола. Детето гладно ли да стои? Пък и всеки знае, че мъжът няма възраст. Вечно си остава едно непораснало момче. Дори когато започне да нарича 20-годишните лели. И вечно може да се държи за полата на мама. Даже не може, а трябва! Така че, на мама момчетата, наредете се на опашка. Не съм поискала, не съм ви подкарала всички наред. Ти, психиатърът, крачка назад! Тебе последен ще те накърмя.

Аз съм луда за връзване, но не казвай на никого за това. Нека си е нашата тайна! Достатъчно е да ме погледнеш, за да разбереш, че съм от активистките, готови да прегризат врата на всеки, който си позволи да нахлуе в свещената обител на БГ мамите с мръсни обувки. Нашата секта е едно гостоприемно място, в което новодошлите се приемат радушно. Позволят ли си да кажат нещо по напреки обаче, ще ги изядем с парцалите. МНОГО сме, СИЛНИ сме!

Синдромът БГ мама е остро заразно заболяване, което, за щастие, не е смъртоносно като „лудата крава“. Как ми хрумна това абсурдно сравнение? Не претендирам за авторство. Правя се, че не чувам подмятанията зад гърба ми: „Ето я лудата крава, дето ще кърми сина си до абитуриентския бал“.

Професура

Ха, много ми дреме от тези простакеси, дето ме одумват. Не са кърмили и един ден, защото са: безотговорни, вятърничави, прости, неуки. Пяна ми излиза от устата, докато ги квалифицирам. Можеха да си направят и те труда като мен, да се заровят в социалните мрежи, да попрочетат това-онова. Това си е цяла професура, ама си струва повече от люпенето на семки в парка. Така щяха да знаят защо до шестия месец не трябва да дават НИКАКВИ бабешки сокове, не трябва да захранват детето и прочие. Щяха да намерят съветите, които педиатърките не дават. Нарочно, най-вероятно. Не съм чула досега някоя педиатърка да обясни внятно как се поддържа лактацията – гореща кърпа върху гърдите, жито, сурови бадеми... И най-важното - често и енергично сучене и пълно изпразване на гърдите след кърменето. Напълнила съм един фризер с буркани майчина кърма. Да има!

Кърменето е хем лесно, хем евтино. Една помпа за изцеждане и друго не ти трябва. Вместо да се пилеят пари за стерилизатори, биберони, шишета. Изцеждането с помпата е малко унизителна работа. Наскоро мернах една обява в „къде-къде – базар.бг” - „Продава се вакуум помпа за доене на крави“. Отбелязах си да проверя, може да е практична. Засега и моята върши работа безотказно, рано й е за пенсия.

Смисъл

Честно, кърменето осмисли живота ми. Тези, простите и неуките, не знаят какво губят. Смъкват се от акушерското магаре и хукват навън, за да налапат моментално цигарата. Тъпчат децата си с коластра, моластра, за да са здрави. И им пафкат в лицата. На такива ми иде да им навра гадната цигара в наглите физиономии. Лудост някаква ме напушва само като се замисля за тях. Знам им целия репертоар:

- Ма туй дете има зъби, докога ще го кърмиш? (да не искате да му предъвквам пържолата, естествено, че сам ще си я дъвче)

- И как ще го отбиеш после? (като му дойде времето, ще го прехвърля на снахата да ми го кърми)

- Ми то след годинката в кърмата няма нищо полезно (ама да, как не се сетих да го поя с ракия)

Ние, кърмачките от и зад мола, всъщност не сме толкова агресивни и гадни. Пука ни за общественото мнение. Ако правим разни демонстрацийки, то е за да привлечем още привърженички. Като сватбите на Муун. В един идеален свят всички стотици хилядни БГ мами кърмят задружно, а ония простакеси, дето ни имат за върли селянки, стоят посрамени в ъгъла. И десетте.

Всъщност, ние сме малцинство. И сме онеправдано племе. Изобщо не го е еня за нас работодателя. Прави си оглушки, че имаме разни предимства и привилегии. Полага ни се време за кърмене по закон. По един час два пъти дневно или по два наведнъж. След осмия месец продължаваме да си имаме „нашия час“. Никой не е сложил летва, така че... По преценка на здравните органи мога да кърмя и 30 години. Малко трудно ще се разберем със сина в пубертета, но с помощта на моите сподвижнички от сектата, ще преодолеем този дребен проблем. Психология му е майката!

Загубени в полета

Изнемощял щъркел се върти в кръг. На клюна му виси вързопче. По някое време оттам надниква дедик и игриво отбелязва:

- Време е да признаеш, че се изгубихме.

Парола

Лошият вълк се преоблякъл в кожата на коза и се запътил към къщичката на седемте козленца, защото знаел, че майка им я няма в момента. Стигнал до вратата и почукал тихичко:

- Козленцааааа, дечица мой, отворете ми, аз съм вашата майка. Върнах се и ви нося млечицееееее!

Козлетата се обаждат отвътре:

- Абе, я ходи се пери, бе, вълк смотан. Майка ни била....Млечице ни била донесла.... Ние пратихме мама за бира.