0

В ъв филмите на ужасите редовно присъстват такива персонажи, от които те побиват тръпки. Някои ги носят на ръце и ги отрупват с подаръци, ако заронят такива сълзи, други ги замерят с камъни за същото. Когато се натъжи, от очите на Хасна потичат кристалчета. Комшиите на Савитри смятат, че е обладана от зъл дух, освен ако не е преродена богиня. Но за всички общо е, че роненето на кървави сълзи си е женски патент.

Звезда

Преди няколко индийката Рашида Катун се изгуби. Преди няколко години тя бе звезда. Камерите я следяха, пред дома й се стичаха тълпи от поклонници или просто сеирджии. Камерите я следяха, пред дома й се стичаха тълпи от поклонници или просто сеирджии. Рашида Катун пропусна златния си шанс да се превърне в рекламно лице на прах за пране. Тя беше само поредната сензация. Кой знае дали очите й са пресъхнали или е била засенчена от някоя плачеща мадона? Няма обяснение на това, което се случи с нея и я превърна в атракция. Славата е преходна и жителката на Патна осъзна това, когато почитателите й започнаха да оредяват. А може би тълпата просто се премести пред нечий друг праг.

Шокиращо

Рашида Катун не е нито първата, нито последната, която в даден момент е започнала да рони истински кървави сълзи. Какво е това? Чудо, шарлатанство, проклятие или благословия? “Аз не чувствам никаква болка, когато това се случва, но наистина е доста шокиращо, когато от очите ти вместо сълзи тече кръв. А на мен това ми се случва по няколко пъти на ден”, каза Рашида по времето, когато журналистите я преследваха, за да „попият” поредната доза кървав плач и да онагледят репортажите си с автентични снимки. Тя на практика бе щастливка, защото хората пред дома й бяха добронамерени. А можеше да я сполети и съдбата на съотечественичката й Туинкъл Диведи, която се разтичаше буквално отвсякъде - кръв се лееше не само от очите, но и от шията, носа, петите й. Това налагаше периодично да й се прелива кръв, иначе щеше да умре. А най-страшното е, че земляците й изобщо не я боготворяха, а напротив - проклинаха я. Тя не можеше да се разходи спокойно по улицата, защото отвсякъде я замеряха с камъни, целеха я с храчки, проклинаха я. Майката на Туинкъл - Нандани Диведи, отчаяно се опитваше да помогне на своята дъщеря, която до първата кървава сълза си беше съвсем нормално дете - ходеше на училище, играеше си с връстниците, обожаваше рисуването. Докато един ден тялото й започна да кърви. А после това се превърна в ежедневие.

Заболяване

За кървавите сълзи се говори не от вчера. Обикновено в научните среди ги свързват с рядкото заболяване Haemolacria. През септември 2002 г. се разчу случаят на Хинд Муджаха - 23-годишна студентка от алжирския град Маскара, при която кървавите сълзи се появяваха ежедневно, в зависимост от външните дразнители.

За първи път този феномен се проявил в един банков офис, където Хинд карал стажа си като нотариус. Тя си седяла пред компютъра, когато нейната колежка от съседното бюро се разпищяла от ужас. Кървавите сълзи на стажантката заинтригували лекарите. Отначало те предполагали, че тя има силно кръвоизлив. Изследвали я, но не открили никаква патология. Впоследствие пресата съобщи, че това е някаква неизвестна досега на медицината болест. Други симптоми, които я съпътствали били периодичните пристъпи на повръщане и главозамайване.

Зрънца

Туинкъл Диведи и Хинд Муджаха си имаха сестра по съдба в Ливан. Тя се казва Хасна Мохамед Меселмани. Само дето от очите на Хасна не се лее кръв, а падат… прозрачни кристалчета. Те са миниатюрни, с размер на зрънца, но на ден се събират по 20 и повече такива кристалчета. Девойката от Ливан рони кристалните си сълзи от 12-годишна възраст. За щастие, това не й причинява никаква болка, тъй като стъкълцата са с желеобразна обвивка. При появата си те изглеждат като напълно нормални сълзички, но след това се втвърдяват, леко побеляват и стават остри като елмаз, с тях даже може да се реже стъкло.

Мистика

По думите на Хасна, тази история започва през март 1996 г. и в нея има немалка доза мистика. Девойката била в училище, когато почувствала някакво чуждо тяло в окото си. Това се оказал първият й кристал. След няколко дни си седяла вкъщи, когато чула потропване по прозореца, погледнала натам и видяла човек в бяла одежда, яхнал бял кон. Ездачът помолил Хасна да излезе, представил се като небесен посланик и разказал, че тя плаче с кристали по волята на Аллах. На въпрос на Хасна кога тези каменни сълзи ще секнат, странникът отговорил: “Когато небето реши”.

Белият конник се появил още няколко пъти и давал на девойката различни съвети как трябва да се държи в този живот. Хасна е убедена, че е под закрилата на пророк Мохамед.

Това събитие хвърля в смут арабския свят. Историята става достояние на обществеността, благодарение на телевизията, вестниците и списанията. Религиозни дейци, учени и врачки търсят отговор на въпроса, как от очите на девойката могат да се появяват такива остри кристали и при това да не нараняват роговицата. Имало е и период, в който се смята, че това е чиста проба мошеничество. Репортажите на живо опровергават това.

Западните медици са убедени, че “ливанското” чудо е форма на рядката болест цистиноза - вродено нарушение на метаболизма на аминокиселините, които води до прекомерно високо съдържание на цистин в кръвта, бъбреците и лимфната система. При това в органите и тъканите се получава натрупване на цистин и отлагането му във вид на кристали, в това число и в роговицата, а понякога и в предната камера на окото, на очното дъно и даже в зрителния нерв.

Логика

Девойка, плачеща с камъни - това е напълно подходящ сюжет за фантастичен сценарий. Но тук няма никакъв елемент на фантастика. В индийския щат Джаркханд живее Савитри, от ъгълчетата на очите на която вместо сълзи се сипят камъчета, колкото трошички. Това започнало, когато тя била на 15 години. Лекарите, които се заели със задачата да изяснят на какво се дължи това, не намерили разумни доводи. Обяснение на феномена така и не било намерено. Местното население обаче си има своя трактовка и тя е, че Савитри или е обладана от зли духове, или, напротив, се явява преродена индуистка богиня.

Самата Савитри изобщо не смята каменните си сълзи за благословия. Работата е там, че всеки път, когато закапят, в главата й се появява ужасяваща болка. Между другото, камъчета падат не само от нейните очи, но и от ушите, носа и устата.

Савитри се намира под лекарско наблюдение. Камъчетата от устата имат някакво научно обяснение и то е, че се произвеждат от слюнчестите жлези. За трошичките от носа и ушите също може да се намери някаква логика. ”Но за пръв път чувам някой да плаче с каменни сълзи”, казва отоларингологът Раг-хо Саран, който се опитва да лекува Савитри. Той смята, че е възможно това камънообразуване да е свързано с повишеното съдържание на калций в кръвта на девойката. Според други медици това би могло да е ефект от хронични възпалителни процеси в слъзните канали. На един арабски сайт може да бъде видян видеозапис от медицински център, където един от лекарите разказва за необичайна пациентка, от очите на която излизат камъчета с различна форма и размер. Има дори кадър, който показва точно този момент: медикът подлага бяла салфетка, когато от очите на девойката започва да се отделя поредното тъмно (или дори черно) камъче.