0

Г ениалният Леонардо да Винчи е замаскирал и зодиака в „Тайната вечеря“ и с това обърква още повече тези, които се опитват да разгадаят шифъра му.

Като типичен представител на Ренесанса Да Винчи се е интересувал и от астрология. По това време тя е водещото тайно познание в обществото и е разгадавала Божествения промисъл, но само за посветените. Смятало се е, че астрологията обяснява всичко, в това число е могла да даде отговор на страстите Христови. Затова вкарването на зодиака и знаците му в такава важна картина като „Тайната вечеря“ - последното пасхално ядене на Исус с учениците му, нарисувана в манастира „Санта Мария деле Грацие“ в Милано, е пълно със загадки и мистерии, които само най-големите познавачи могат да разшифроват.

Тайната вечеря под формата на гравюра сувенир, който се продава в близост до манастира.

 Тайната вечеря под формата на гравюра  сувенир, който се продава в близост до манастира.

„Мона Лиза“ е картина със световна слава, най-вече защото е била обект на възхищение от крале и императори, които са поръчвали през вековете на различни експерти да разшифроват предимно тайнствената й усмивка и дали Леонардо се е нарисувал сам себе си като жена. То „Тайната вечеря“ се смята за най-голямото творение на Да Винчи и най-важното, което е замаскирало познанията на автора, а може би и на една дълга поредица от забравени тайни и явни знания за Христос и учениците му.

Код

Интересът към „Тайната вечеря“ се възобнови, когато американският писател Дан Браун публикува романа си „Шифърът на Леонардо“. И там се твърдеше между другото, че въпросната фреска в манастира е свързана с астрологията.

Тайната вечеря има и астрологически смисъл, казват изследователи.

 Тайната вечеря има и астрологически смисъл, казват изследователи.

Преди това и шведският писател Том Егеланд, както и изследователите Майкъл Бейджънт и Ричард Лий също се занимават с въпроса, дори има дела срещу колегата за плагиатство. Но фактът е, че точно Браун предизвика световния интерес към „Тайната вечеря“. И се появиха доста изследвания след това именно в закодираните тайни на астрологията.

Център

Най-общо казано Христос е в центъра и символизира Слънцето. Учениците му са разделени на групи по трима и от ляво надясно тройките символизират годишните времена – пролет, лято, есен, зима. От ляво надясно са подредени и зодиакалните знаци, като всеки ученик отговаря на един от тях и началото е от Овен.

Всеки апостол отговаря на един зодиакален знак.

 Всеки апостол отговаря на един зодиакален знак.

До дясната страна на Исус е Йоан. Но той е нарисуван като жена. Което заплита и още една от мистериите. По това време традицията е да се изобразяват младите мъже по този начин. Но в същото време астрологическите сравнения обясняват защо до Христос е жена. Знаем случая от „Шифърът на Леонардо“, където става ясно, че вместо Йоан е нарисувана всъщност Мария Магдалена. Която според тази трактовка е била жената на Исус - негов най-верен ученик и пръв последовател. И всъщност тя му е родила дете, чиято кръвна линия се предава през вековете.

Астрологията обаче добавя още по въпроса. И обяснява защо Йоан прилича на жена (което не пречи на другото обяснение). Там се пада зодиакалният знак Дева – единственият с женско име в хороскопа. Иначе тезата, че всъщност апостол Йоан е бил самата Мария Магдалена си изглежда една много съблазнителна хипотеза, приписвана на Леонардо.

Тройки

Първата тройка във фреската „Тайната вечеря“ от ляво надясно е отредена на пролетните знаци в зодиака. Тя е съставена от апостолите Вартоломей, Яков Алфеев и Андрей Първозвани. Те съответстват на зодиакалните знаци Овен, Телец и Близнаци.

Втората група апостоли са Юда Искариотски, Петър и Йоан. Те съответстват на летните знаци Рак, Лъв и Дева. Тук е и най-голямата тайна и динамика. Традиционното тълкувание е, че Юда е в сянка, макар и по-напред, изглежда уединен, изолиран от света, но изведнъж върнат в реалността от внезапното разкритие на плановете му. В ръцете си държи малка торбичка със сребро, която е получил като отплата за предателството. Петър изглежда ядосан, държи нож, насочен далеч от Исус. Най-младият апостол, Йоан, изглежда, че губи съзнание. И тук пак изниква връзката Йоан І - Мария Магдалена.

Следващата тройка апостоли е съставена от Тома, Яков Зеведеев и Филип. Това са есенните зодии Везни, Скорпион и Стрелец. Последната тройка са апостолите Матей, Юда Яковов и Симон Зилот, отговарящи на зимните знаци Козирог, Водолей и Риби.

Планети

Освен зодиите във фреската „Тайната вечеря“ са закодирани планетите и тяхната подредба, каквато се е смятала по времето на Леонардо, твърдят изследователи. Така от ляво надясно се подреждат Меркурий, Венера, Земя, Марс, Церера (по-късно става ясно, че това е астероид), Юпитер, Сатурн, Слънце (самият Христос), Луна, Уран, Нептун, Плутон и Харон (която е спътник на Плутон).

По времето на Леонардо голяма част от тези планети (в астрологичния смисъл) още не са били открити, но астролозите са смятали, че са някъде там и са се съобразявали с тях в прогнозите си. В съвременната астрология също има някои, които правят прогнозите си, съобразени с положението на тези космически тела. Трябва да се отбележи обаче, че едно подобно тълкуване на планетите спрямо апостолите е доста непълно и противоречи на посочената по-горе астрологическа подредба във фреската, ако такава въобще е имало.

И тук веднага изниква споменът за вица как един художник нарисувал картина, като го попитали какво искал да изобрази на нея, казал, че след смъртта му критиците ще съобщят, а той самият просто си рисувал.

Ред

По-горната астрологическа подредба, която показва апостолите в „Тайната вечеря“ на Леонардо според техните зодиакални знаци, а не според характеристиката на самата зодия. Започваме с Овен отляво на масата с Вартоломей и завършваме с Риби (Симон вдясно). Юда Искариотски е роден под знака на Рака, но в същото време символизира Луната, управляващата планета на Рака.

Исус седи в центъра и представлява Слънцето. Тези групи от по трима апостоли символизират четирите годишни сезона, а Исус в центъра символизира Слънцето. Юда е най-тъмната фигура в „Тайната вечеря“, противоположна на Исус, който блести като слънце. Апостолите и техните зодиакални знаци са подредени по следния начин: Вартоломей – Овен, Яков Алфеев – Телец, Андрей Първозвани – Близнаци, Юда Искариотски – Рак, Петър – Лъв, Йоан Евангелист – Дева, Тома – Скорпион, Яков – Везни, Филип – Стрелец, Матей – Козирог, Юда Зилотски – Водолей, Симон – Риби.

Според изследователи Да Винчи е имал тайно познание, което е определяло кой апостол кога е роден. Що се отнася до зодия Рак и свързването й с Юда, то по времето на Леонардо този знак е свързван с тайните мистерии на древността, с тайното познание. Това е и символът на древен Рим, защото най-известният, роден под знака на тази зодия, е бил Юлий Цезар – най-легендарният управник и основател на империята. Тоест зодия Рак е символът на езическия Рим, на стария ред и мъчителите на Исус.

Шедьовър

Шедьовърът „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи пленява въображението на хората от векове. Този стенопис се намира в трапезарията на „Санта Мария деле Грацие“ в Милано, днес е значителна туристическа атракция.

Санта Мария дела Грацие

 Санта Мария дела Грацие

Масивната картина е с размери 460 см х 880 см и покрива цяла стена на трапезарията. Тя е рисувана от Леонардо да Винчи между 1495 и 1498 години и е смятана за едно от най-великите му произведения. Картината изобразява момента точно след като Исус Христос е обявил на своите ученици, че един от тях ще го предаде. Картината улавя реакциите на учениците към това съобщение, майсторско изобразяване на човешките емоции.

Има много скрити символи и значения, които интригуват историците и ентусиастите на изкуството от векове. Значително е например разположението на фигурите в картината. Исус Христос е поставен в центъра, а учениците са групирани по трима от двете му страни. Картината съдържа и много религиозни символи и алегории. Дават се за пример хлябът и виното на масата, които представляват тялото и кръвта на Христос. Картината съдържа и много скрити значения, които все още не са напълно разбрани от учените. Въпреки огромния си размер картината е оцеляла векове наред и е реставрирана многократно. Някои учени тълкуват картината като изявление за силата на Църквата и не случайно Петър е най-дейната фигура.