0

И ван Звездев е прекарал години из Южна Америка, като е имал възможност да изучава дълго време кухнята на Аржентина. От там предлага една прекрасна рецепта, съобразена с родния вкус, още на zvezdev.com.

Лучник по аржентински

Необходими продукти:

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 150 г краве масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 яйце
  • 50 мл студена вода

За плънката:

  • 6 едри глави кромид лук – половин килограм
  • 50 г краве масло за задушаване
  • 200 г кашкавал

За заливката:

  • 200 мл готварска сметана
  • 3 яйца
  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. мащерка
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява на плота за месене. Посолява се, слагат се смлян черен пипер и бакпулвер. В средата се прави кладенче и се добавят разтопено масло и яйце. Замесва се гладко тесто, като се добавя по малко вода. Отлежава, покрито в хладилник за 30 минути. Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 1 см и се оформя според размера на тавата (в случая 26 см) за печене. Кората се слага в тавата.

За плънката лукът се нарязва на полумесеци. Задушава се 5-10 минути в загрято масло на средна степен. Посолява се с 1/2 ч.л. сол и поръсва с една щипка захар. Оставя се да се охлади. Яйцата се разбиват с тел за кратко, налива се сметана. Подправя се с индийско орехче и мащерка. Върху кората се слага задушеният лук и се залива с млечната заливка. Поръсва се с едро настърган кашкавал. Пече се 5 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, като тавата се поставя на най-ниското ниво. След това температурата се намалява до 180 градуса, печенето продължава 45-50 минути или докато се получи златист цвят. Изпеченият лучник се разрязва на триъгълни парчета и се сервира.