И ван Звездев е прекарал години из Южна Америка, като е имал възможност да изучава дълго време кухнята на Аржентина. От там предлага една прекрасна рецепта, съобразена с родния вкус, още на zvezdev.com.
Лучник по аржентински
Необходими продукти:
За тестото:
- 300 г брашно
- 150 г краве масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. смлян черен пипер
- 1 яйце
- 50 мл студена вода
За плънката:
- 6 едри глави кромид лук – половин килограм
- 50 г краве масло за задушаване
- 200 г кашкавал
За заливката:
- 200 мл готварска сметана
- 3 яйца
- 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
- 1 ч.л. мащерка
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява на плота за месене. Посолява се, слагат се смлян черен пипер и бакпулвер. В средата се прави кладенче и се добавят разтопено масло и яйце. Замесва се гладко тесто, като се добавя по малко вода. Отлежава, покрито в хладилник за 30 минути. Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 1 см и се оформя според размера на тавата (в случая 26 см) за печене. Кората се слага в тавата.
За плънката лукът се нарязва на полумесеци. Задушава се 5-10 минути в загрято масло на средна степен. Посолява се с 1/2 ч.л. сол и поръсва с една щипка захар. Оставя се да се охлади. Яйцата се разбиват с тел за кратко, налива се сметана. Подправя се с индийско орехче и мащерка. Върху кората се слага задушеният лук и се залива с млечната заливка. Поръсва се с едро настърган кашкавал. Пече се 5 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, като тавата се поставя на най-ниското ниво. След това температурата се намалява до 180 градуса, печенето продължава 45-50 минути или докато се получи златист цвят. Изпеченият лучник се разрязва на триъгълни парчета и се сервира.