В днешното забързано ежедневие е много важно да направим нещо бързо и лесно, макар и не толкова здравословно. Котлонът много помага в случая, ето няколко идеи по въпроса, видени в gotvach.bg.
Дряновска
Необходими продукти:
- 10 чушки
- 5 домата
- 1 к.ч. олио
- 1 с.л. брашно
- 6-7 скилидки чесън
- 2 яйца
- сол
Начин на приготвяне:
Печем чушките и ги обелваме, като ги запазваме цели с дръжките. Посоляваме ги и изпържваме в загрято олио. Настърганите домати изсипваме върху чушките в тигана и 30 минути задушаваме на тих огън. Счукваме чесъна с щипка сол. В 2-3 с.л. хладка вода размиваме брашното и го прибавяме към ястието заедно със счукания чесън. Варим още четвърт час и изсипваме на тънка струйка разбитите яйца, смесени с 2-3 с.л. вода и също толкова лъжици от соса на чушките и доматите от тигана.
Доматена със суджук
Необходими продукти:
- 2 бр. домашен суджук или наденица
- 3-4 домата
- 1 чушка
- 1 глава лук
- чубрица
- сол
Начин на приготвяне:
Запържете суджука. В тенджера настържете доматите, добавете нарязания на ситно лук. Към тях прибавете чушката и подправките на вкус. Добавете вода и оставете ври. Малко преди да го свалите от котлона, добавете суджука. Може да добавите чесън и магданоз по желание. А ако искате яденето да стане по-бързо, може да сложите готова доматена манджа от буркан със зимнина.
Картофена с домати
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 2-3 домата
- 200 мл доматено пюре
- 1 глава лук
- сол
- черен пипер
- 2-3 с.л. олио
- 700 мл вода
Начин на приготвяне:
Измиваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме. Нарязваме лука и го запържваме в сгорещено олио. Когато лукът поомекне, добавяме картофите и ги запържваме леко, около 3-4 минути. След това сипваме вода, смесена с доматено пюре в тенджера и добавяме лука и картофите, оставяме ги да се варят, докато омекнат. Овкусяваме манджата с подправките на вкус. Накрая добавяме нарязаните домати и оставяме да поври още 2-3 минути. Сваляме от котлона и сме готови.
С червени камби, картофи и лук
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 2 едри червени камби
- 2 глави лук
- черен пипер
- сол
- 1 к.л. пушен червен пипер
- 1 с.л. брашно
- 4 ч.ч. вода
- 4 с.л. олио
- чубрица
- 1 с.л. доматено пюре
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Белим картофите, измиваме добре и нарязваме на парчета. Камбите измиваме, почистваме от дръжки и семена и нарязваме на едро. Лука белим и също нарязваме на по-едри парчета. В олио слагаме камбите и лука. Наливаме вода и оставяме да се задушават, докато останат на мазнина. Ръсваме пушен червен пипер, брашно, разбъркваме и наливаме топла вода. Прибавяме картофите, черен пипер, сол, чубрица на вкус. Варим манджата, докато всички продукти омекнат и тогава прибавяме доматено пюре, разредено с малко топла вода. Варим ястието още няколко минути. Сервираме с пресен магданоз.