0

З а да демонстрираш любов, не е нужно да има специален ден, но пък на човек му става хубаво, когато се прояви такова уважение. Ето идеи за една истинска китка за обич, както се пее в няколко песни, но този път от сладости, забелязана на receptite.com.

Бели бонбони

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 белтък
  • 2 ч.ч. нарязани орехи
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

В тенджера слагате да заврат захарта с водата - така приготвеният сироп ври приблизително около 10-15 минути. Правите проверка, като капвате капка в чашка със студена вода - капката трябва да остане цяла.

Разбийте белтъка (на стайна температура) с щипка сол, до побеляване. Към белтъка на тънка струя добавете захарния сироп. След като белтъците са поели сиропа, се спира разбиването и се добавят ядките, разбъркайте сега с дървена лъжица. На хартия за печене с помощта на лъжица оформете бонбоните.

Влюбено сърце

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 250 мл сметана
  • 1 ч.ч. захар
  • 200 г сгъстено сладко кондензирано мляко
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 200 г меко масло
  • 200 г сгъстено подсладено кондензирано мляко

За декорацията:

  • 1 ч.ч. натрошени орехи, къпини, ягоди, захарни перли, листа от мента или маточина

Допълнително:

  • 1 компот по избор

Начин на приготвяне:

За блата яйцата се разбиват със захарта, добавят се сгъстеното мляко, сметаната на струя, содата и накрая се ръси брашното. Бие се непрекъснато. Сместа се изсипва във форма, обилно намазана с маргарин и се пече на 180 градуса 50-60 минути. Блатът се оставя да изстине нацяло и се разрязва с конец на три части. За крема маслото се избива със сгъстеното сладко кондензирано мляко.

Всеки блат се напоява със сок от компота, намазва се с 1/4 от крема, ръсят се плодове от компота, слага се следващият и процедурата се повтаря. Само на последния не се слагат плодове, а се маже с крем, отвсякъде. Налепят се отстрани счуканите орехи, отгоре се украсява по желание, в случая с останалата последна 1/4 от крема, шприцован, с ягоди и къпини, оформени като цветя, с листа от мента и златни захарни перли.

Торта с шоколадов крем

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 150 г смлени орехи
  • 5 яйца + 9 жълтъци
  • 1 ч.ч. захар
  • За крема:
  • 500 г сметана
  • 500 г течен шоколад

За сиропиране:

  • 2 ч.ч. прясно мляко

За украса:

  • шоколадови сърчица или други шоколадови формички по избор
  • бял и кафяв шоколад

Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват на сняг със захарта, после се прибавят жълтъците. След това брашното и орехите. Получената смес се разделя на пет. Печем в тавичка с диаметър 24 см намазана с масло и покрита с хартия за печене и се изпичат 5 блата един след друг. Сметаната се разбива с течния шоколад. Блатовете сиропираме със студено мляко, намазваме с крем и украсяваме по желание.

(9-те жълтъка - може и да не се слагат, просто ми останаха от друга торта.)

Монте

Необходими продукти:

  • 6 белтъци
  • 6 с.л. захар
  • 6 с.л. брашно
  • 50 г едро смлени орехи

За кремовете:

  • 1 л прясно мляко
  • 6 жълтъци
  • 2 пудинг с вкус на ванилия
  • 100 г захар
  • 250 г масло
  • 100 г натурален шоколад

Още:

  • 200 г течен шоколад
  • около 15 бисквити за торта или други ваши любими бисквити

Начин на приготвяне:

Блатът се приготвя, като белтъците се разбиват със захарта на гъст сняг. Постепенно се прибавят брашното и орехите (разбърква се леко на ръка). Така получената смес се изсипва в покрита с хартия за печене тортена форма, с диаметър 26 см и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 15 минути.

Кремовете се приготвят, като жълтъците, заедно с пудингите и 300 мл от млякото се разбъркват добре. Останалото мляко със захарта (100 г) се слага на котлона и, след като заври, към него се прибавя яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. Дърпа се от котлона, прибавя се маслото и се разбърква, докато се интегрира изцяло. Кремът се разделя на две части, към едната се прибавя начупеният шоколад и отново се разбърква, докато се разтопи. Двата крема се оставят леко да се охладят (покриват се със стреч фолио, за да не хващат коричка).

След като блатът и кремовете са готови, започва сглобяването на тортата. Блатът се намазва с течния шоколад, върху него се подреждат бисквитите, следва шоколадовият крем и най-накрая ваниловият крем. Тортата се оставя за няколко часа в хладилника да стегне и след това се украсява по желание.

Мъфини с грис

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. грис
  • 1/2 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 жълтъка
  • 100 г шоколад
  • 25 г масло
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Млякото се загрява леко и захарта се разтваря в него. В купа се смесват сухите съставки и се добавят млякото, олиото и жълтъците. Разбива се с миксер около 7 минути, за да набъбне грисът. Печем във формички за мъфини на 180 градуса около 35-40 минути.

Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня и заливаме изстиналите мъфини. Отгоре украсяваме с белтъчен крем - 2 белтъка, разбити на сняг с 3 с.л. захар.

Целувки на водна баня

Необходими продукти:

  • 5 белтъци от средно големи яйца
  • 450 г ситна захар
  • 3 ванилии

Начин на приготвяне:

Пригответе тавата, в която ще печете, застелете отгоре с кухненска хартия. Формичка за тулумбички фиксирайте в ъгъла с тиксо на здрава достатъчно голяма торбичка, за да поберете цялото количество целувчена смес.

Нужни са две тенджери, една по-голяма и една по-малка, да влизат една във друга. В голямата тенджера налейте вода до половината и сложете на котлона да се загрява. В малката тенджера сложете 5 белтъци и разбийте с миксер на висока степен за 1 минута, прибавете захарта на 3 пъти, след това ванилиите и бийте още 1 минута, поставете тенджерката в голямата, но дъното да се опира във водата. Разбивате още 15 минути без значение в коя посока въртите. Ако водата заври през това време изключете котлона. Сместа става гъста - като обърнете тенджерата да не пада нищо. Ако остане неразбита захар в целувчената смес, при печенето се стопява.

В приготвената торбичка сложете сместа и шприцовайте върху хартията, каквато форма и големина желаете, може да поръсите с орехи. Включете фурната на 100С и сложете целувките да се пекат. За около 1 час са готови, като ги бутнете с пръст да се отлепват, когато започва да излиза течност от ръбовете или (плюнчат) те са готови. Отдолу да са леко бежови, да не се изсушат много и да бъдат с крем отвътре. Торбичката с шприца се измива, подсушава и се ползва до следващия път.

Наслада

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 9 с.л. захар
  • 6 с.л. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 2 ванилии
  • 200 г течен шоколад
  • 1/2 ч.ч. смлени орехи
  • 1 голяма целувка

Начин на приготвяне:

Белтъците и жълтъците се разделят внимателно. Белтъците се разбиват с 1 с.л. захар на твърд сняг. Жълтъците с 4 с.л. захар и 1 с.л. хладка вода се разбиват с миксер, докато утроят обема си и сместа добие вид на гъст крем. Като се разбърква внимателно с бъркалка, постепенно се добавят лъжица брашно, част от белтъците, и така до изчерпването им. Слага се едната ванилия. Какаото се пресява в отделен съд и с малко хладка вода се разбърква, докато добие вид на течен крем, след което там се изсипва половината от тестото и внимателно се разбърква до оцветяването му с какаото. На дъното на форма с диаметър 26 см, в която ще се пече тортата, се поставя леко намазнена с олио хартия за сладкиши. В центъра се изсипва една голяма лъжица от светлата смес; върху нея, пак в центъра, се изсипва една лъжица от тъмната смес и така се редуват до изчерпването им. Пече се 20 минути в предварително загрята фурна, отначало на 200 градуса, а след 5-6 минути фурната се намалява на 170-180 градуса. Блатът е готов, когато се бодне с клечка за зъби, по нея не остава тесто, но не и по-рано от 15-20 минути печене (зависи от фурната). Оставя се леко да се поохлади във формата, след което се изважда и поставя в чинията за поднасяне. С останалата захар и 1 ч.ч. вода се прави лек сироп, който се ароматизира с втората ванилия. Блатът, след като вече е изстинал, се набожда на десетина места с вилица и внимателно се сиропира с горещия сироп. След около половин час течния шоколад се загрява леко, за да се втечни добре и внимателно се излива върху тортата. Размазва се като глазура отгоре и отстрани. Смлените орехи се налепват отстрани и като кант отгоре по периферията, а в средата се нареждат парченца от натрошената целувка. Отгоре се доукрасява с течен шоколад.

Тортата се получава много лека и вкусна, независимо, че е с течен шоколад.

Любовни сладки

Необходими продукти:

  • 1/2 ч.ч. масло
  • 2 с.л. захар
  • 1 ванилия или 2-3 капки ванилова есенция
  • 1 ч.ч. брашно
  • 3/4 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.ч. орехи нарязани на ситно

Начин на приготвяне:

Смесват се маслото, захарта и ванилията. Пресяват се заедно брашното, бакпулвера и солта. Постепенно се добавя сместа към разбитото масло, и после се смесва с ядките. Оформят се малки топки и се нареждат върху намазнена хартия за печене. Внимателно се притискат топките, за да се сплескат. Пекат се на 180 градуса за около 20 минути. По желание, след като изстинат, можете да се овалят сладките в пудра захар.