З вездев предлага и различни рецепти със зеленчуци, подходящи за летния сезон, което се вижда на zvezdev.com.

Снежанка от тиквички

Необходими продукти:

  • 2 тиквички – 400 г
  • 2 с.л. майонеза
  • 4 с.л.олио
  • 8 с.л. гъсто кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л.сол
  • 2 ч.л. захар
  • 2 ч.л. брашно
  • шепа орехови ядки – 20 бр.
  • 1 ч.л. сушен копър или 5 стръка пресен

Начин на приготвяне:

Тиквичката се настъргва на едро ренде. Орехите се счукват в хаванче или се мелят. В загрят зехтин тиквичката се пържи за 3-5 минути, поръсва се с малко захар, брашно и счукани орехи. Посолява се и се пържи минута. Оставя се да изстине. В купичка се смесва мляко с майонеза и чесън и се разбива. Като се смесят добре, се добавят тиквичките. Обърква се и оставя да отлежи половин час преди сервиране.

Пълнени патладжани по гръцки

Необходими продукти:

  • 4 патладжана – 1 кг
  • 1 глава лук – 80 г
  • 250 г телешка кайма
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 250 г домати, ситно нарязани
  • 60 мл. червено вино
  • 2 пъпки карамфил
  • 1/4 ч.л. канела
  • 2 клонки риган (1 ч.л. сушен)
  • сол на вкус

За белия сос:

  • 30 г масло
  • 30 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 3 щипки индийско орехче
  • 150 г сирене гравиера (балкански кашкавал или пекорино романо)

Начин на приготвяне:

Патладжаните се почистват от дръжките и се режат надве по дължина. С нож се правят ромбчета и се осоляват. Оставят се за 45 минути да се отцеди горчивият сок. След като се отцедят, с лъжица се издълбава вътрешността и се измива. Наситнява се. Измиват се и издълбаните патладжани. Нарязват се на дребно лук и чесън. В тенджера се затопля зехтин и се пържат лук и чесън за минута. Добавя се нарязаната вътрешност на патладжана и се запържва за 1-2 минути. Добавя се кайма и се пържи 4-5 минути, като се бърка. Тогава се слагат домати и се заливат с вино, което се оставя да се изпари за минута. Карамфилът се стрива заедно с малко сол и канела. Слагат се в тенджерата. Всичко се посолява и задушава, докато остане на мазнина. Тогава се подправя с риган. Издълбаните патладжани се пълнят с плънката.

Прави се бял сос, като се пържи масло с брашно на умерен огън в малка касерола за минута. Залива се със студено прясно мляко и се бърка, докато се сгъсти. Подправя се с индийско орехче. С този сос се покрива всеки патладжан и се поръсва с настъргано сирене гравиера или балкански кашкавал.

Патладжаните се пекат в предварително загрята фурна до 200 градуса за 15 минути, след което температурата се намалява на 180 градуса и печенето продължава около 30-40 минути.