З вездев предлага и различни рецепти със зеленчуци, подходящи за летния сезон, което се вижда на zvezdev.com.
Снежанка от тиквички
Необходими продукти:
- 2 тиквички – 400 г
- 2 с.л. майонеза
- 4 с.л.олио
- 8 с.л. гъсто кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л.сол
- 2 ч.л. захар
- 2 ч.л. брашно
- шепа орехови ядки – 20 бр.
- 1 ч.л. сушен копър или 5 стръка пресен
Начин на приготвяне:
Тиквичката се настъргва на едро ренде. Орехите се счукват в хаванче или се мелят. В загрят зехтин тиквичката се пържи за 3-5 минути, поръсва се с малко захар, брашно и счукани орехи. Посолява се и се пържи минута. Оставя се да изстине. В купичка се смесва мляко с майонеза и чесън и се разбива. Като се смесят добре, се добавят тиквичките. Обърква се и оставя да отлежи половин час преди сервиране.
Пълнени патладжани по гръцки
Необходими продукти:
- 4 патладжана – 1 кг
- 1 глава лук – 80 г
- 250 г телешка кайма
- 5 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 250 г домати, ситно нарязани
- 60 мл. червено вино
- 2 пъпки карамфил
- 1/4 ч.л. канела
- 2 клонки риган (1 ч.л. сушен)
- сол на вкус
За белия сос:
- 30 г масло
- 30 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- 3 щипки индийско орехче
- 150 г сирене гравиера (балкански кашкавал или пекорино романо)
Начин на приготвяне:
Патладжаните се почистват от дръжките и се режат надве по дължина. С нож се правят ромбчета и се осоляват. Оставят се за 45 минути да се отцеди горчивият сок. След като се отцедят, с лъжица се издълбава вътрешността и се измива. Наситнява се. Измиват се и издълбаните патладжани. Нарязват се на дребно лук и чесън. В тенджера се затопля зехтин и се пържат лук и чесън за минута. Добавя се нарязаната вътрешност на патладжана и се запържва за 1-2 минути. Добавя се кайма и се пържи 4-5 минути, като се бърка. Тогава се слагат домати и се заливат с вино, което се оставя да се изпари за минута. Карамфилът се стрива заедно с малко сол и канела. Слагат се в тенджерата. Всичко се посолява и задушава, докато остане на мазнина. Тогава се подправя с риган. Издълбаните патладжани се пълнят с плънката.
Прави се бял сос, като се пържи масло с брашно на умерен огън в малка касерола за минута. Залива се със студено прясно мляко и се бърка, докато се сгъсти. Подправя се с индийско орехче. С този сос се покрива всеки патладжан и се поръсва с настъргано сирене гравиера или балкански кашкавал.
Патладжаните се пекат в предварително загрята фурна до 200 градуса за 15 минути, след което температурата се намалява на 180 градуса и печенето продължава около 30-40 минути.