Е то няколко рецепти, подходящи за лятото, забелязани на gotvach.bg.
Гювеч
Необходими продукти:
- 2 домата
- 2 тиквички
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 1 картоф
- зелен фасул
- 300 г грах
- 20 г масло
- 100 г кисело мляко
- 1 ч.л. брашно
- 100 г кашкавал
- индийско орехче
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Белим, почистваме и нарязваме на парченца картофа, тиквичките, морковите и зеления фасул, прибавяме и граха. Пускаме зеленчуците за пет минути във вряща подсолена вода. Нарязваме на ситно лука и го изпържваме с 20 г краве масло на умерено силен огън. Прибавяме към него отцедените зеленчуци и обелените и нарязани на кубчета домати. Засилваме огъня и оставяме да поври за 3 минути. Към сместа прибавяме млякото, в което сме разтворили една лъжичка брашно, посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Ароматизираме с индийско орехче, като продължаваме да бъркаме, най-добре с дървена лъжица още за 2-3 минути на силен огън. Готовата смес разпределяме в гювечета, поръсваме със ситно настърган кашкавал и слагаме за 20 минути в загрята до 180-200 градуса фурна. Сервираме горещи.
Филе с тиквички във фолио
Необходими продукти:
- 250 г пилешко филе
- 1 тиквичка
- олио за намазване
- сол на вкус
- черен пипер
- риган
- копър
- къри
Начин на приготвяне:
Едно пилешко филе се срязва през средата на две части. Овкусяваме със сол, черен пипер, къри, олио и риган. Тиквичката се измива и нарязва на средно дебели кръгчета. От алуминиевото фолио се режат големи правоъгълни парчета и се намазват с олио. Отгоре се нареждат кръгчета тиквичка и се поръсва със сол, черен пипер и нарязан на ситно копър. Върху тиквичките се нарежда парче пилешко месо и се завива на пакетче. Пекат се върху загрята скара от двете страни за по 3 минути, ако се препече няма да е сочно, а става сухо. Сервираме със зеленчуци, а още по-вкусно с млечно-чеснов сос.
Чушки сиврия с млечен сос
Необходими продукти:
- 16 чушки сиврия
- 500 мл прясно мляко
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 5 стръка магданоз
- олио
Начин на приготвяне:
Една любима бабина манджичка всяко лято извиква мили спомени. Чушките сиврия са с много тънка люспица и са много подходящи за това. Преди да пържа чушки винаги ги промушвам с острието на ножа, така не пръскат. В тиган се сгорещява олио и чушките се изпържват, като се обръщат от двете страни. Изваждат се в една паница и се поръсват със сол.
В чист съд от същото олио се отделят 3 лъжици и в него се запържва една лъжица брашно. Разбърква се и като позлатее, се залива със студено прясно мляко, за да не стане на бучки. Бърка се непрекъснато да се посгъсти малко.
Като се сервира, чушките се заливат с млечния сос. В друг съд се сгорещява 2-3 лъжици олио и се отдръпва от огъня. Сипва се 1 ч.л. червен пипер, разбърква се и тази запръжка се разнася по млечния сос. За завършек се поръсва с пресен магданоз, допринася още повече за приятния вкус. Мирише на лято.
Пиле с картофи и топено сирене
Необходими продукти:
- 1 кг пилешки бутчета
- 1 кг картофи
- 2 глави кромид лук
- 100 г кашкавал
- 100 г топено сирене
- 200 мл портокалов сок
- 1 ч.ч. грах
- 1 буркан домати
- подправки - по избор
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на кубченца и ги запечете във фурната. Когато се зачервят, към тях прибавете нарязаният на шайби лук. Върху тях наредете бутчетата. Посолете и поръсете с подправки. Залейте ястието с портокаловия сок и върнете във фурната за 30 минути. След това поръсете с настърганите кашкавал и топено сирене. Залейте с доматите (обелени и леко намачкани, без водата) и граха. Върнете обратно във фурната и печете около 35 минути.