0

Преди броени дни Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова Европейския парламент да отнеме имунитета на двама гръцки евродепутати, включително на Ева Кайли, която е замесена в скандал за подкупи от чужбина. Прокуратурата на Лаура Кьовеши заяви, че социалистката Кайли и нейната колежка консерваторка Мария Спираки са заподозрени в отделно дело, свързано с изплащането на възнаграждения на парламентарни сътрудници.

Кайли вече е обвинена в белгийско разследване за предполагаеми подкупи, за които се твърди, че са били платени от домакина на Световното първенство по футбол Катар, за да подобри имиджа си и да повлияе на политиката на ЕС.

По това дело белгийски магистрат заключи, че нейният депутатски имунитет няма да се прилага, тъй като се твърди, че тя е била хваната с хиляди евро в брой.

Ева Кайли е родена в Солун и учи архитектура в Аристотеловия университет. След това специализира в Пирея. Преди политическата си кариера Кайли работи като журналист в една от най-големите частни телевизии в Гърция МЕГА (2004-2007), водеща новинарската емисия през уикенда. В периода 2012-2014 г. е консултант по комуникации и публични и външни работи в гръцки фармацевтични компании и в една от най-големите медийни групи в Гърция. През 1992 г. Кайли става член на младежкия ПАСОК, социалистическата партия на южната ни съседка. През 2002 г. е най-младият общински съветник в Солун. Неин ментор в политиката се смята Спирос Вугиас, който я открива в младежката група на социалистите в Солун.

През 2004 г. тя отново е най-младият кандидат. Това е и първото й разочарование, защото тя е изместена от Георгиос Папандреу, който влиза на нейно място. Красавицата не си губи времето и става лице в телевизия МЕГА. На изборите през 2007 г. тя вече е избрана за първи път и става най-младият депутат от ПАСОК. Повтаря и през 2009.

През 2014 е избрана за евродепутат и оттогава е член на Европарламента от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европа. Избрана е за един от 14-те заместник-председатели на Европарламента и е активен участник във връзките с Арабския полуостров и емирствата. Това може би е и моментът, когато се залага основата на бъдещия мегаскандал.

Разточителство

Както отбелязва британското издание „Дейли мейл“, социалните медии разкриват разточителния начин на живот на Ева Кайли. Тя пътува често, освен родната си страна Гърция, тя посещава Париж, Лондон, Ню Йорк и Вашингтон.

През лятото на 2017 г. тя предприема пътуване до острова на милиардера Ричард Брансън в Карибите, което пътуване е резервирано чрез туристически агенции в Хърватия и Италия. „Когато срещнеш легенди“, написа тя под снимка, на която седи до Брансън, описвайки момента. Брансън обаче не е първият милиардер, с когото се снима. Тя е често и в компанията на гръцко-руския милиардер и медиен магнат Иван Савидис в нощните клубове на Атина. Савидис е скандално известният собственик на солунския футболен клуб ПАОК. Преди да емигрира в Гърция, той е бил член на Руската Дума.

През 2020 г. тя се срещна с партньора си Франческо Джорджи, чийто акаунт в Instagram е също толкова бляскав, колкото този на половинката му. Снимки на плаване в Средиземно море, каране на ски във Френските Алпи, шофиране на скъпи коли и среща с Далай Лама изпълват профила на 35-годишния италианец.

С особата на скандалната Ева се занимава и немският „Билд“, сравнявайки я с библейската Ева. „Скъпи вили, много коли и огромна банкова сметка. Тя се радва на живот в охолство - очевидно приема подкупи“, пише немското издание.

Според източници на вестника Ева Кайли има шест къщи, три коли и сериозни банкови авоари. Всъщност контактите на вече бившия вицепрезидент на Европейския парламент с руски олигарси са тема, която от години занимава гръцките политици, посочва изданието. Билд олицетворява Кайли с изкушението в историята за сътворението на света.

Партньорът

Франческо Джорджи е роден в Италия и е на 36 години. Осем години по-млад е от Ева Кайли, те се ожениха през 2020 г. и имат малка дъщеря Ариадна.

Става дума за опитен парламентарен съветник, борил се за правата на човека. Той работеше като асистент на италианския евродепутат в групата на социалистите Пиер Антонио Панцери, човека, за когото се твърди, че е „мозъкът“ на групата за подкупи.

„За името исках да е гръцко, да има гръцки корен. А той искаше да е свързано и с италианския език. Така че Ариадна на италиански е Ариана“, каза Ева Кайли за името на дъщеря им.

Двойката изживява безброй безгрижни моменти, без да изглежда, че им пука за разходите. Снимки от ваканцията им с лодка в Италия постоянно се качваха в социалните мрежи. При всяка възможност Джорджи се наслаждава на ски в заснежените Алпи с добри приятели или организира малки пътувания винаги с партньорката си до него, като любимата им дестинация, разбира се, беше Доха, столицата на Катар.

„Направих всичко за пари, които не ми трябваха“ бяха думите според италианския „Ла Република“, които Джорджи проронва, за да потвърди участието си в аферата. „Франческо Джорджи се срина пред брюкселските съдии, призна, че е действал незаконно и изрази разкаяние“, добавя италианският вестник.

Семейството

Бащата на евродепутатката е държавен служител.

Той е известна личност в Солун, като оказва интензивна подкрепа на дъщеря си по време на цялата й политическа кариера.

Както се посочва в автобиографията на евродепутата, роденият в Истанбул машинен инженер е и заместник-началник на Главна дирекция за транспорт и съобщения на регион Централна Македония. След като беше хванат с торба пари в Брюксел, той има забрана да напуска Белгия, въпреки че беше освободен от ареста. Сестра й Мадалена се занимава с неправителствени организации и консултации по европроекти.

Пари

Големият ръст на банковите депозити на Ева Кайли е записан в годишните отчети за 2018-2020 г., които са публикувани на уебсайта на парламента. Според тях сред заместник-председателите на Европейския парламент показва удвояване на банковите си депозити.

През 2019 г. за 2018 г. той декларира 550 000 евро доходи, 340 000 евро от които оправдава от продажбата на имот през пролетта. Нейните банкови депозити по това време достигат 210 000 евро. В същото време показва регистрации на 5 имота, в четири от които има пълна собственост, а в петия 25%. През 2020 нейните депозити нарастват с 461 846 евро, като недвижимите й имоти не показват промяна. Агенцията за борба с изпирането на пари в Гърция идентифицира фирма, създадена преди месец с цел търговия и експлоатация на недвижими имоти и която е на името на Ева Кайли и нейния съпруг. Фирмата е базирана в скъпарският и аристократичен атински квартал Колонаки и вече е запорирана, докато се извършва ревизия на общата й дейност.

Тя има и мезонет от около 170 кв.м в друг атински богаташки квартал Психико. Апартаментът, който се намира на третия и четвъртия етаж на сградата, е бил мястото, където майка й е живяла до избухването на скандала.

Другите

Димитрис Псаракис дълги години беше близък сътрудник на Ева. От началото на мандата си в Европейския парламент тя бе един от най-близките хора на гръцкия политик и смятан за човека зад бързия й възход. „Спрях да бъда партньор на Ева преди почти две години, но никога не сме спирали да бъдем приятели. Не се чувствам предаден, нито ядосан, въпреки че НАПЪЛНО разбирам тези, които се чувстват така. Но съм невероятно разочарован, че тя си позволи да се замеси в нещо толкова гнило и мръсно“, споделя той във Фейсбук.

Още по-крайна в оценката си за Ева е бившата нейна колежка и журналистка София Мандилара. Ето какво споделя тя в отворено писмо: „В далечната 2013-2014 г., преди цял живот, работих с Ева Кайли. Красивата, вулгарна, безсрамна, арогантна, мръсната Ева Кайли.

Тази жена след разместване в съправителството Самарас-Венизелос пое поста президент на Изследователския център по проблемите на равенството, където работих като скромен чиновник след конкурс. 

Тя беше доведена при нас от Вангелис (бившия лидер на ПАСОК и вицепремиер), който иска да се изписва Евангелос. Тя беше близка приятелка на Андонис (премиера Самарас) и всъщност се чу в коридорите, че jfx е осигурил PR позиция във фармацевтични компании.

Ева, в нарушение на правилата за вътрешна работа, веднага назначи сестра си Мадалена, която обаче така и не видяхме и така и не разбрахме колко е ощетила гръцкия данъкоплатец”, казва бившата колежка.

Епилог

„Момиченцето от Солун, което никога не си е представяло позицията на вицепрезидент в Брюксел. Солунците са първите, които не трябва да се изненадват, защото знаят... Простият свят мъдро казва, че който иска много, губи и малкото. Кайли, без никакъв журналистически опит, води предавания, води новинарски бюлетини, повишава популярността си, влюбва се лудо, но конкретно е избирана за общински съветник, депутат, евродепутат, има десетки позиции и награди за нейната "многостранна" дейност. Кой може да спре такива локомотиви? Очевидно в Брюксел могат.“ Така завършва коментарът по повод аферата една от най- известните гръцки онлайн медии „Джунгла“.