0

О старяването при нашенските звезди е различна величина – при едни е видимо, при други не съвсем, а при трети се наблюдава направо подмладяване, поне външно.

Ако човек, който е пропуснал последните няколко десетилетия, види снимки на Лили Иванова и бъде помолен да ги подреди по възраст, може и да се обърка и да посочи тези отпреди 10-20-30 и повече години не за предхождащи съвременните, а за правени след тях. Лили от година на година младее на вид. Не че някога е изглеждала зле, но напоследък постига силно въздействащи форми в подмладяването. В началото на това хилядолетие можеше само по други белези да се съди за възрастта на примата на примите, най-вече по свадливостта, която сякаш бе на път да придобие. По едно време хвана да се сърди едва ли не на всеки. Започна да се кара с този и онзи композитор, а темата бе най-вече „като сте ме направили известна с песните си, направете и друга“. И последваха забрани – ту едностранни, ту двустранни, т.е. взаимни от нея и него. Пусна и една биографична книга, в която се изпокара с по-голямата част от миналото си. И бе на път аха да се превърне в една сприхава възрастна легенда с вид на млада сексбомба, но точно тогава нещата се обърнаха и тя промени коренно поведението си. Първо разкара една групичка сеирджии под формата на ултрапочитатели, която я следваше от концерт на концерт с идеята да види дали или по-скоро как по-точно ще се сбъдне предсказанието на Ванга, че Лили щяла да издъхне директно на сцената, пеейки някой голям шлагер. Даже се правеха облози коя ще е песента на края й. За такова предсказание се знае, но не е ясно дали то някога е било изказано наистина или е само фолклор сред почитателите, тръгнал да обикаля и извън най-върлите фенове. Така или иначе Лили започна видимо и съвсем ясно да младее като в приказките. Може и да не е, за да докаже на инат на т.нар. фенове, че нещата няма да са както си ги представят, но пък сега изглежда толкова жизнена и енергична, че даже придобива форма на положителност. И един истински случай, произлязъл с детето на колежка – когато тя му посочила Лили Иванова и казала, че това е една баба, която пее, тригодишното хлапе отговорило: „Кака е! Не е баба, не е!“.

64

Навършилата в края на юли 64 години Мартина Вачкова поне публично се кефи на белите си коси. Определено те й отиват и тя прави невероятен имидж на знаменитост, която знае годините си и не иска да не мисли за миналото, а му се наслаждава с всичко лошо и добро в него. Може би, защото част от ролите на Вачкова са комични. А от древни времена е известно, че за да бъдеш добър комик, трябва първо да можеш да се смееш над себе си. Така че Марта може и да не е аристократка по произход, но по дух е ненадмината. В последните години тя се е отдала на пътешествия от време на време. Преди да започне усиления летен сезон, бе заедно с Владо Пенев, с когото споделят общи приключения от известно време, в Италия – предимно в областта около Модена и близката Верона. Двамата приличаха на влюбени гълъбчета. Поне на снимките за спомен, които си пускаха, а Пенев упорито се опитваше да избяга от камерата на Вачкова. Тя пък му прилагаше хитри номера и все го уцелваше на заден фон, уж, че прави селфи само на себе си. След това двамата се прехвърлиха дружно по родното морско крайбрежие, където срещнаха още родни звезди на театъра и сродните изкуства. А Марта направи снимки на покъртителни места на разрухата, събрана в един кей. Тя обаче не пожела да каже на „Телеграф“ кое е мястото.

През цялото това време правеше впечатление добре обръснатата физиономия на Владимир Пенев. На по-стари години актьорът започна да играе „брадати роли“, по собствения му израз. Предпочита да не си лепи изкуствена брада, а да следва правилото за естествена и по този начин да не натоварва излишно зрителя да се чуди дали лепилото е достатъчно устойчиво и дали едно леко изпотяване няма да погоди номер на актьора, каквито през вековете са се случвали с негови колеги. Та сега в момента Пенев по собствените му думи е в процес на постигането на нова брада. Такава ще му трябва за 7 спектакъла. И както фенове казват на шега, явно вече някой режисьор, ако иска 64-годишния актьор за своя постановка, трябва да започне първо с това, че в ролята героят е с брада иначе няма никакъв шанс.

Мулти

Близката приятелка на Вачкова и Пенев - Дарина Павлова, също остарява с блясък в буквален и преносен смисъл. Явно си личи добре поддържаната жена, която не се отказва от удоволствията на живота, но и не прекалява. Та все пак тя е Г-жа Мулти и най-малкото за това не бива да изглежда на нещо различно от холивудска легенда. В края на социализма, през 1988 г., излиза филмът на Рангел Вълчанов „А сега накъде“. Там Дарина е едно нежно и направо срамежливо младо момиче, на което също толкова невинно му се виждат някои голи части от тялото. Точно тази срамежливост сякаш я прави забележима не само сред зрителите, но най-вече сред влиятелните мъже. Омъжва се за Илия Павлов, а след разстрела му се превръща във въпросната Г-жа Мулти. А дали е имала романс със Силвио Берлускони, както се говори, това едва ли някога ще стане ясно със сигурност и си остава градско предание. Дарина вече е баба. Но по дух младее. Когато не се снима служебно с някого, тя предпочита да я виждат само в компанията на мъже, които харесват други мъже, като така държи личния си живот далеч от любопитните погледи.

Стане ли въпрос за баби обаче Катето Евро е готова със зъби и нокти, или в нейния случай с добре поддържана градина с домати край София, да се бие за титлата на най-щастлива и най-горда баба на света. Филмът „Оркестър без име“ се появява през 1982 г. (заснет е 2 години по-рано), а с това Катето Евро се превръща и в тоталния секссимвол на родното кино и всички въздишат ли, въздишат по нея. 45 години по-късно звездата се радва на градината си с басейн до нея, на домати и дръвчета, но най-вече сияе от щастие, когато внучката й е при нея.

Друга легенда на секссимволите у нас е Аня Пенчева, която вече също е баба. Актрисата през септември ще навърши 66 и определено е от жените, за които остаряването минава под максимата „като катедрали“. Друг подобен пример е естрадната легенда Йорданка Христова. По нея през социализма въздишат мъжете отблизо и далеч, чак до Куба. Има версии дали наистина Фидел Кастро е бил влюбен в нея, или българската певица е имала връзка с един от генералите му и близък съратник. Подробности, които някога може и да станат ясни, но е факт, че по едно време на Острова на свободата всяко осмо момиче бе кръщавано Йорданка.