0

Е страдната прима Лили Иванова първа е поздравила за юбилея колоритния си колега Радо Шоу. Той навършва 60 г. в понеделник, 3 юли, но вече е получил подарък от звездата – новата й книга „Моят личен дневник“ с персонален автограф.

Двамата ги свързва дългогодишно взаимно уважение след общ концерт в родния й Кубрат. „Организаторът беше настанил нея и Чочо Владовски в една вила и ме пита дали искам да съм при тях или в общежитие при група „Ерекция“. Второто ми се стори по-интересно и отидох при тях. Те свиреха рок с фънк елементи, аз се погрижих за визията им - събух ги по къси панталони, единият беше бос, сложих им джуфки в косите. На концерта пях преди Лили и ме помоли да изпълня още 2-3 песни, за да се подготви тя за излизането си на сцената. Накрая на концерта й дадоха една статуетка. Данчо Стълбицата, като й я връчи, Лили щеше да падне - толкова беше тежка, сигурно имаше едно 10 кг“, разказа пред „Телеграф“ Радо. Първият му дует пък е с Мими Иванова - „Любовта отвсякъде“. Покрай него имат много съвместни изяви, а една от тях остава паметна: „Беше през зимата, много студено и на сцената в едно читалище бяха запалили печка с кюмюр. Като свърших да пея, сложих 2-3 бучки и така се запуши, че Мими, като излезе, се закашля, а салонът - претъпкан, всички билети продадени“.

Кебапче

Под псевдонима Радо Шоу гласовитият софиянец е записал над 200 песни във всички жанрове. „Само на китайски не съм записвал, макар че имам една песен, дето пея едно куплетче от нея на участия и става много весело. В първото ми интервю по телевизията ме питаха дали мога да рапирам и веднага импровизирах. Веднъж пях джаз стандарти с кебапче в устата – аз още си хапвах, когато започна програмата, но никой не разбра“, смее се певецът. Първата песен, която е записал за албум, е „Запил ми се Стоян у меана“ от граовския фолклорен регион. „Лудо вино“ пък му е първата авторска песен на композитора Петър Станков, по стихове на съседката му Жива Кюлджиева, с аранжимент на Христо Кралев. “Дадох я за Пирин Фолк, но недвусмислено ми се каза – защо не я дам друг да я изпее, била много тежка, пък аз съм весела натура. Комисията, като я чу, видях израженията по лицата им, явно се уплашиха, че с нея ще им разваля схемите. Отказах и повече реших да не се явявам на никакви фестивали. Веднага отидох в радиото и я пуснах в ефир“, добави музикантът. Мислел сега да я презаписва, но видял, че няма смисъл, защото и до днес звучи идеално.

Рекорд

Песента, която остава като негова визитна картичка, е „Дими, Дими“. Въпреки че преди него е записана от Росица Пейчева и Виевска фолк група, неговият вариант остава най-запомнящ се. „За пръв път я чух на турски, после на индийски и започнах да се интересувам. Никой не можа да ми каже кои са авторите, била фолклорна мелодия. С режисьора Теди Бекяров направихме текста, като моя е идеята за кюфтетата. Заради тях той ме направи на нищо, но пък собственикът на един ресторант ми каза, че заради тая песен, когато пожелая, мога да ходя да ям безплатно там. Кого ли не заведох“, спомня си Радо Шоу. Във видеото с лятна жълта рокля участва внучката на легендарната кебапчийка на Халите – баба Мара. Въпреки че съавторът му смята частта за кюфтетата за простотия, песента става тотален хит в цяла България. „6-7 пъти ми е рекордът да я изпълнявам за една вечер, и то един след друг. Няма да забравя абитуриентските балове в НДК през 1997 г. Имаше 2000 души и като ме видяха, почнаха да викат, да ме дърпат, слагаха ми пари във врата, в ризата, а една дебелана като ме сграбчи, вика: „Сега си ми паднал“. Като започна песента, всички почнаха да скачат и имах чувството, че щеше да падне НДК“, разказва певецът. Наскоро отново му искали на бис „Дими, Дими“, но вече било минало 23 ч. и заради вечерния час я изпял пианисимо, а това му донесло хубав бакшиш.

Празнува с концерт на 10 октомври

Понастоящем Радо Шоу гастролира в цирк Колозеум в ролята на клоуна заедно с носителката на Икар 2023 за цирково изкуство Лукреция Малеволти Валдемар. След броени дни тръгва с цирка на турне из България. Заради това ще празнува юбилея през есента с голям концерт на 10 октомври от 19 ч в ОКИ Искър – Дружба. Той го е нарекъл „Добре дошъл 60-и номер“ и е посветен на житейските му 60 и 35 г. на сцената. Да го поздравят с песен, ще излязат негови любими колеги и приятели като Зорница Дамянова и Богомил Спиров от Музикалния театър, Вокална група „Трендафилът“ с Вера Аджова от легендарните сестри Аджови, неговият ученик Валентин Велчев – лауреат на „Пирин Фолк“, носител на наградите „Певец на годината 2021“ за дебют и „Албум на годината 2023“ за „Аз съм Валентин“, неговата дамска вокална група „Наслада“, Венци Пенев, илюзиите на Star boy Айвън, клуб по спортни танци „Зумба“ с ръководител Виктория Павлова.