0

С ъс смъртта на Тони Бенет, който почина преди по-малко от месец, мафията загуби един от любимите си певци. Без никакво съмнение той  имаше уникален глас, но без мощната подкрепа на сенчести бизнесмени вероятно отдавна щеше да е забравен. Приживе Бенет взема някои странни творчески решения, които на пръв поглед изглеждали нелогични, а кариерата му била смятана за обречена. 

Той печели цели 20 награди „Грами“, като за част от тях има сериозни съмнения, че са получени след натиск от лоши момчета, които са били негови приятели. През 70-те години вече за никого не е тайна, че Тони е любимият певец на влиятелната мафиотска фамилия Бонано. Той редовно получавал апетитни покани да пее в заведенията на фамилията в Чикаго и Лас Вегас. Всичко можело да продължи до безкрай, ако Бенет не бил предаден от най-голямата си слабост - жените. 

Той бил изключителен плейбой до момента, в който решил, че ценен трофей в неговата колекция ще бъде жената на гангстера Тони – Коравия - Спилотро. По онова време Спилотро е един от най-кръвожадните наместници във Вегас. Той е изигран и блестящо от Джо Пеши в незабравимия филм „Каз.ино“. Била издадена смъртна присъда на Бенет, а килър тръгнал след певеца. Бенет се разкаял и помолил за прошка. За наказание бил глобен и пратен в изгнание. Кариерата му е сложена на трупчета. Бенет изпада в дълбока депресия и почти умира от свръхдоза кокаин. Получил прошка след цели 10 години.

Връзки

Днес почти никой не се сеща кой е бил Фатс Уолър, но в първата половина на миналия век той бил суперзвезда. Бил любимец на публиката, но понякога славата има своите недостатъци. При едно от участията в Шърман Хол в Чикаго, в един от отдалечените ъгли един възпълен човек следял втренчено певеца. В един момент Уолър почувствал странно сръчкване. В гърба му бил опрян зареден пистолет. Шашардисаният певец бил извлечен и натъпкан в багажника на кола. Бандитите го информирали, че има ангажимент за частно парти, който не търпи отлагане. В този ден мафиотският бос Ал Капоне навършил 27 г. Купонът продължил три дни и нощи, а Уолър бил принуден да пее през цялото време. 

От връзките си с мафията спечелил друг гениален певец - Франк Синатра. Той израснал в бандитско предградие на Ню Йорк. Започнал да пее на 8 г. в бара на баща си. Там се продавал контрабанден алкохол. Франк станал любимец на мафиотския бос Сам Джанкана. Цели 40 години ФБР следило Франк, който бил чест гост на семейните тържества на престъпниците, в опит да го принуди да свидетелства срещу тях. Синатра никога не се отказва от приятелството на мафиотите. Всъщност неговата кариера тръгва покрай бандити от епохален мащаб като Лъки Лучано и Бин Сийгъл. Фред Кук дори описва история, когато Лъки и Франк се забавляват с леки жени в Хавана по времето на Батиста. Монахини възпитателки от девическо училище отишли в хотела, в който бил отседнал Синатра. Те били почитателки на гласовития Франк. Като видели бардака и алкохолните изпарения, набързо насмели възпитаничките си и се омели на часа.

Актьори

Малко известен факт е, че мафиотите не винаги се задоволявали с това да общуват с холивудски звезди. Бандитите искали също да бъдат звезди, а за върховно постижение се смятало гангстер да играе ролята на гангстер. Най-сигурният начин да си любимец на мафиота е ако самият ти си мафиот.

Тони Сирико е известен с ролите си в „Семейство Сопрано“ и „Добри момчета“. В кариерата си има 27 роли и 28 ареста, включително за рекет, побой и въоръжен грабеж. Сирико бил дясната ръка на Джими - Зелените очи - Клеменза и контролирал престъпната дейност в Бруклин. Тони обичал бандитския си живот, но най-много се гордеел с ролята си на Поли - Орехите в „Семейство Сопрано“. Той бил много поласкан от поканата на Мартин Скорсезе да играе в „Добри момчета“. Там дал идеята неговият герой Базил да измъчва враговете си, като им завира главите във фурната. Идеята е одобрена и сцената е заснета.

Най-любимият филм на престъпниците в целия свят безспорно е шедьовърът на Франсис Форд Копола „Кръстникът“. Бандитите обичали всички актьори, но истински обожавали Лени Монтана, който бил в ролята на убиеца Лука Брази. Монтана бил почти два метра висок и повече от 100 килограма тежък. В живота бил истински мафиот и си вадил хляба като охранител на главата на мафиотския клан Джо Коломбо.

Вживяване

Друг любимец на мафията бил Джеймс Каан. В „Кръстникът“ той играе ролята на бруталния Сони Корлеоне. В живота Каан приема покровителството на бандитите. През 2011 г. полицията арестува боса на фамилията Коломбо Анди Русо. Човекът, който се явява в съда и плаща гаранцията на престъпника, е Каан. На втрещените полицаи актьорът казва: „Това е кръстникът на сина ми Скот“.

През същата година актьорът Антъни Борджес, познат с участието си в „Семейство Сопрано“, се признава за виновен по обвинение в реално изнудване и рекет. Друг от актьорите в сериала - Майкъл Скучиарини, никога не е криел връзките си с мафията и криминалното си минало. Той е бил събирач на дългове за фамилията Кевалканте в Ню Джърси. „Когато ме изхвърлят от филмите, имам занаят, към който да се върна“, казва Майкъл в интервю за  Тhe Observer.

Актьорът Джери Орбах от „Закон и ред“ бил близък приятел на мафиота Джоузеф - Лудия Джоуи - Гало. Бандитът обаче влиза в конфликт с босовете и е разстрелян пред очите на актьора. Орбах избира да остане верен на правилото „омерта“ и отказва да разпознае убиеца, за което е щедро възнаграден. Актьорът Робърт де Ниро е бил любимец на мафиотския бос Антъни - Дебелия Анди - Руджиано. Голяма част от жестовете на престъпника са копирани и изиграни от актьора в комедията „Анализирай това“.

Опасен чар

Актрисите и певици любимки на мафията също са се радвали на луксозен живот. Кариерата на Елизабет Хърли се изстрелва нагоре не без помощта на любовника й Доминик Монтемарано, който е важна фигура от клана Коломбо. Пред медиите Лиз не отрича, че проектите й са щедро финансирани от Доминик, който лежи общо 11 години в затвора. 

Последният човек, който вижда Мерилин Монро жива, е мафиотският бос Сам Джанкана. Той трябвало да я убеди да прекрати връзката си с президента Джон Кенеди. Срещат се във вилата на Франк Синатра на езерото Тахо. На сутринта е открита мъртва.

В плен на мафиотския чар пада и певицата Лайза Минели. Тя има бурна връзка с бандита от клана Гамбино Джани Костело. Самият Костело признава в автобиографията си, че това е дало тласък на кариерата на Лайза. 

Същият клан почти ликвидирал кариерата на екшън звездата Стивън Сегал. Той заявява в съда през 2001 г., че първите му роли били благодарение на връзките с Гамбино. В един момент той решил да се откаже, но получил ясно послание да продължи да снима екшъни и да превежда на мафиотите по 150 хил. долара от всеки хонорар. Джеки Чан също дължи кариерата си на организираната престъпност. Той снима филми с покровителството на китайските триади. В един момент спира да плаща отчисления за престъпниците. Срещу Чан има два опита за атентат и той се преселва в САЩ.