0

Л ятото настъпи с пълна сила, като последните седмици сме свидетели на изключително високи температури и жарко слънце. Горещото време често може да бъде опасно както за нас, хората, така и за животните, а обикновеното прегряване може да премине в сериозно състояние, наречено топлинен удар.

Състояние

Топлинният удар е сериозно състояние, което може да засегне както хората, така и животните, включително кучетата. Ето някои от симптомите на топлинен удар при кучетата:

1. Замаяност и учестено дишане: кучетата, които са претърпели топлинен удар, често дишат много бързо и тежко. Те може да изглеждат замаяни или да се чувстват изтощени.

2. Висока температура на тялото: телесната температура на кучетата, които са претърпели слънчев удар, може да се повиши значително. Това е важен индикатор за топлинен стрес.

3. Летаргия и слабост: кучетата със слънчев удар често се чувстват много слаби и без енергия. Те може да отказват да се движат или да реагират на стимули.

4. Припадък или загуба на съзнание: в най-сериозните случаи кучетата могат дори да загубят съзнание поради слънчевия удар.

5. Повръщане или диария: тези симптоми могат да се появят като реакция на стреса върху организма на кучетата.

Ако подозирате, че кучето ви е претърпяло слънчев удар, веднага го придвижете на хладно място, осигурете му прясна вода за пиене и се свържете с ветеринарен лекар за съвет и лечение. Слънчевият удар е сериозно състояние и изисква бърза медицинска помощ, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на състоянието на кучето.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов