0

З одия Везни има силно изразени тъмна и светла страна, което е от основните й характеристики.

И ако може да се направи сравнение със сагата „Междузвездни войни“, то в тази зодия щеше да гъмжи от превъзходни джедаи, защото са постигнали мир между тъмната и светлата страна на душата си - между демона и ангела в нея.

Но в действителност наред с Близнаци и Рак зодия Везни проявява силен двойствен характер. Обикновено родените под знака на Везни са обаятелни и дружелюбни, трудно се обиждат за дребни неща и по всякакъв начин се стремят да не причинят нещастие на близките си, като гледат винаги да им угодят. Имат силно развита интуиция. Характерът им е весел и открит за общувания.

Но наред с тези светли страни Везните често проявяват противоречивата си природа и лесно могат да се превърнат от хрисими ангелчета в истински чудовища. Тъмната им страна е толкова неприветлива, колкото примамлива изглежда светлата. Лесно стават капризни, нервни и направо зли. Често рискуват да загубят и всичките си приятели за сметка на това да покажат цялата лошотия на характера си. Не е рядко явление в душата на Везни ангелът и демонът да живеят хармонично и понякога е въпрос на големи усилия злото да бъде потиснато, но стане ли веднъж, наистина е скрито надълбоко.

Непостоянство

Астрологично се смята, че Везни е зодия на непостоянството и в живота. Лесно сменят настроенията и решенията. От активност и неуморимост бързо преминават към пълна апатия, когато нищо на света не може да ги заинтригува и увлече.

Звездите предричат на родените под знака на Везни да са любители на познанието и книгите. Астрологично представителите на тази зодия имат склонност към четенето. При това могат да четат всякаква литература. Дори тази, която се струва изключително скучна на останалите, за тях може да е най-примамливото четиво на света.

Въпреки непостоянството на характера си Везните изглеждат удивително рационални в живота. Те наистина са способни да вземат добре премерени решения. От друга страна, даже без да подозират, Везните лесно попадат под влиянието на окръжаващите ги и се стремят да правят неща, които другите очакват от тях, но не са им на сърце. И въпреки собствената си интуиция те често предпочитат да не й се доверят, а да действат спрямо общественото мнение. Понякога се случва да пренебрегват и най-близките си заради влиянието на околните, даже непознати могат да им повлияят повече от семейството. За Везните е важно да бъдат харесвани от другите. Тези от зодията, които си дадат сметка, че характерът им е непостоянен, могат лесно да преодолеят негативите на неуравновесеното си поведение и само да спечелят от това и да се предпазят от грешки.

Мъже и жени

Мъжете Везни са щедри - както на пари, така и на съвети, които невинаги са приложими. Опирайки се на логиката и хладната преценка, те със същата лекота приравняват човешката психология към малко значим фактор. Често обичат да критикуват и даже най-добронамерените си пожелания изказват в критична форма. Везните лесно виждат грешките на другите, но със същата тази лекота се случва да не забелязват своите. Понякога са доста самодоволни от неща, които не са толкова много за гордост.

Жените Везни астрологично са надарени с чар, но и с доста мъжки черти. Имат обаятелен и жизнен характер, но зад тази фасада се крие твърд и направо суров нрав. Добре е, че жените Везни често се стараят да не показват тази си страна, вярвайки в своето превъзходство над другите. Така те изглеждат приветливи и общителни.

Стихия

Въздухът е определящата стихия на този знак. Той дарява на характера им непостоянство, но и трудна уловимост на точните определения. По природа Везните не обичат да се доверяват на никого, а някои от представителите на тази зодия не се доверяват и на себе си, което им създава огромни проблеми. Често предпочитат да стоят в сенките и да не са на показ. От тях стават прекрасни шпиони и сиви кардинали. Обичат винаги да има къде да се скрият, за да не бият на очи.

За приятелите и семейството си Везните са готови да направят всичко, но в дните, когато се проявява тъмната им страна, тази всеотдайност се превръща в кошмар за околните.

Мислители

Що се отнася до ученето, Везните сякаш получават знания от въздуха - лесно учат и усвояват нов материал, но често това им омръзва със същата скорост, с която им е харесвало доскоро. Астрологично този зодиакален знак по-лесно поражда мислители, а не работници. Затова Везните са много подходящи за професии, които не изискват физически труд, а предимно умствен. По природа са добри в игри, изискващи пресметливост и хитрост. От тях стават добри шахматисти, картоиграчи и мошеници. Комерсиалните дейности също им се удават - особено на средно ниво, но и тук незаинтересоваността им към парите и въобще липсата на проницателност често спъва напредъка им нагоре в бизнеса.

От Везните произлизат великолепни юристи и депутати заради способността им да разсъждават рационално. Те са способни обществени деятели с харизма. Мислят за бъдещето в детайли и това ги прави отлични проектанти, писатели фантасти и учени, особено футуролози. Везните са перфектни и като медици. Обикновено са дарени с творчески потенциал, но ако се занимават с изкуство, дълго време могат да останат неразбрани и недооценени. В тази зодия има много гении, които късно са разбрани от другите. Дори с много силни творчески заложби, Везните обикновено избират по-практически насочени занимания и благодарение на способностите си да вникват задълбочено в проблемите и да акумулират знания достигат до големи успехи.

Определения

Съзвездие: Везни

Планета управител: Венера

Екзалтация: Сатурн

Изгнание: Марс

Падение: Слънце

Стихия: Въздух

Зодиакално качество: Кардинален знак на тригона Въздух

Цветове: Морскосиньо, маслиненозелено, тъмнолилаво

Числа: 2 и 6

Ден: Петък

Камъни: Изумруд, сапфир, аквамарин, сардоникс

Метал: Бронз, мед, месинг

Девиз: Аз се колебая