0

- Йоана, как може да се спести истината на човек, на когото звездите не предричат нищо добро. Случва ли се астрологът да вижда черна надвиснала сянка?

- В астрологията ние работим с методи за прогностика, не с предсказания и неясни предчувствия. Има случаи, когато картата показва доста тежки влияния, подсказващи за сериозни трансформации, но човекът се справя успешно и е доволен от прозренията, до които достига. Има и случаи, когато картата не показва нищо толкова притеснително, но човек мрънка, оплаква се, нищо не му е наред. Хороскопът е карта на нашето пътуване, а не прокоба, която тегне над нас и определя дали ще спечелим куп пари, или ще катастрофираме. Той е ориентир, приятел, съветник – стига да можем да чуем и да разберем какво ни казва.

- Как се съобщава нещо, което никой не би искал да чуе? И няма ли истината да убие надеждата?

- Зависи за каква истина става въпрос. Например, ако видим, че един човек има в своята карта много огън, можем да му обясним какви са позитивите и негативите от това. Този човек ще има много енергия, ще действа решително и самостоятелно, но съществува риск да прегори или да има проблеми във връзките, защото не умее да се поставя на мястото на другия. Човек не може да промени тези изначални свои характеристики, но ако наистина се появи проблем в отношенията, би могъл да си спомни написаното в хороскопа, да попита партньора си за обратна връзка и в някаква степен да се коригира.

Или друг случай: ако си пренебрегвал нуждите си много дълго време, работил си до изнемога и в един момент се разболееш, наистина няма как да върнеш времето назад. Има такива моменти и обикновено те са свързани с уроците на Сатурн, който ти казва по доста недвусмислен начин: „Ето, ти си го надроби, това ще сърбаш. Може да мрънкаш, да се оплакваш, да обвиняваш когото искаш, но това няма да помогне. Вземи си бележка и повече не прави така.“ И най-хубавото е, че въпреки че не можем да върнем времето назад, ако се смирим и разберем какво ни се казва, нищо чудно и физическата болка да отслабне и да се справим по-лесно с дискомфорта.

Такива истини е добре да се казват, защото дават на човека различна гледна точка. За фатални събития и болести не се говори преди клиентът да ни е казал за такива. Чувала съм предсказания от типа на: „Нещо фатално ще се случи с баща ти“ само защото планетата на смъртта Плутон прави аспект към Слънцето, което е символ на бащата. А знаете ли Слънцето колко още неща значи? И дори да има още показатели за подобна прогноза, с какво тя помага на човека?

- Къде е границата между вярата в астрологията и суеверието?

- Проблемът е, че все още битува едно схващане за астрологията, което е много, много остаряло. Това е схващането, че ролята на астрологията е да познава бъдещето. Вероятно в миналото очакванията към нея са били такива и тя доста добре се е справяла с предсказанията, защото хората тогава са били доста по-възпрепятствани да създават сами живота си, защото са били под един много плътен похлупак. Тогава е било много по-трудно човек да надмогне своя произход, възпитание, социален статус и т.н. С други думи хороскопът е бил огледало на твоята съдба.

Това обаче се променя все повече и за все повече хора с всеки изминал ден. Днес ние знаем, че бъдещето не е фиксирано – то е въпрос на възможни сценарии. Наистина рамки има (ние дори не си даваме сметка колко много са тези рамки), но със себеопознаването лека-полека нарастват и възможностите за свободен избор. Можеш да избираш дали да следваш сляпо програмата за живота си и да преповтаряш модела от миналото, или ще разчупиш рамките и ще създадеш нов живот за себе си. Последното не зависи от хороскопа или от астролога – зависи само от нас.

Ето защо аз съм приела като моя лична мисия да обяснявам, че наталната карта е нещо като първоначален софтуер за компютърната игра, наречена живот. Там са основните параметри – нашите задачи, теми, ресурси, потенциали. Оттук нататък от нас зависи дали и как ще актуализираме тези първоначални програми, така че да живеем по-пълноценно и да сме в хармония със самите себе си. Не е лесно, защото преобразуването винаги изисква сериозно вглеждане в себе си и работа върху своите подсъзнателни убеждения и модели на поведение. Хубавото е, че все повече хора се събуждат и започват да работят в тази посока.

- По филмите гледаме колко изтощително е общуването с другите светове. Клише ли е това или наистина този непрекъснат контакт със звездите изтощава човека?

- Не мога да кажа, защото аз не общувам с другите светове, а с информацията, която извличам от картите на хората. Нямам екстрасензорни възприятия, пророческа дарба или нещо от този род. Да, може би в някои случаи интуитивно получавам някакво по-висше познание за човека и неговата мисия, но то пак идва през призмата на хороскопа и неговото разчитане. Макар много хора все още да смятат, че астрологията представлява метод за гадание, всъщност тя стои доста по-близо до науката – има си свои принципи, методология, техники. Астрологията, която аз съм изучавала, има много голяма близост с психологията, защото се стреми да обяснява причините за нашето поведение и кое определя чертите на характера ни.

- Как човек, който цял живот е бил скучен и предвидим, да повярва, че в него има ярък талант, който трябва да потърси начин да излезе навън? Могат ли звездите да му помогнат в това отношение, откъде да чака сигнал, че трябва да има промяна, ново начало?

- Всеки човек има дарби и таланти, като те са свързани с мисията и задачите, които е дошъл да изпълнява в това физическо въплъщение. Ние обаче често не забелязваме тези свои дарби или ги обезценяваме. По този начин обезценяваме себе си, а после животът ни връща тази нагласа като огледало, носейки ни ситуации и преживявания, в които се чувстваме недостатъчно ценни и значими. Дарбата не е непременно талант да пееш на сцена, да си суперматематик или да управляваш много хора. Да се грижиш с любов за другите, усещайки потребностите им – това е дарба на знака Рак например. Да пазиш и съхраняваш ценното – това пък е дарба от Телец. Да готвиш вкусно, да общуваш свободно и да създаваш контакти, да мотивираш хората, да изследваш по-задълбочено живота – всичко това са заложби. И е наша отговорност – най-вече към себе си – да ги развием и споделим.

Това, което ни пречи и което създава усещането за застой, за рутина и обикновено съществуване, са преградите. Тези прегради са от най-различно естество и имат различни източници, но най-общо можем да ги назовем така: страхове, емоционални травми, подсъзнателни негативни убеждения, следването на чужди критерии за успех и щастие, зависимости от нещо външно. И когато започнем да се чувстваме така, все едно сме в затвор, значи е дошъл моментът за промяна.

- Същия въпрос искам да задам и за тези, които са изгубили надежда, примирили са се със съдбата си или имат самоубийствени мисли. Как да намерят пътя към себе си и да си дадат още един шанс?

- Ако човек има самоубийствени мисли, той вероятно е стигнал до преломен момент, в който не вижда смисъл в нищо, или е изпаднал в ситуация, която смята за безнадеждна и отчайваща. Не усеща подкрепа, нито любов, нито вижда лъч надежда. Дори да има хора, които да са загрижени за него и го обичат, той не усеща тази любов, тя не стига до него. Тъмнината го е обзела, демоните са се развилнели и в това пространство човек няма как да чуе гласа на душата – своята истинска същност. На такъв човек е много трудно да се даде съвет, но най-общо бих казала: „Потърси помощ. Намери човек, на когото да се довериш, защото има смисъл да си тук и да живееш. И щом го намериш, позволи му да те поведе, но не забравяй, че само ти имаш силата да промениш живота си и да стигнем до едно по-светло място“.

Повечето хора обаче не са чак в толкова безнадеждно положение. Ние имаме проблеми, трудности, неудовлетворени желания, емоционални липси, здравословни проблеми. На всички тези хора бих казала следното: „Тръгнете оттам, където усещате най-голям дефицит, недостиг или болка. Там, където ни боли или се чувстваме ограничени, това, което ни е на дневен ред в момента – това е заключената врата, на която да чукаме.“ После помолете по-висшата част от вас за помощ и съдействие. Попитайте защо се случва това, какво трябва да научите от преживяването. Ако трябва, питайте всеки ден. След което наблюдавайте знаците – жокерът за следващата стъпка може да дойде от книга, видео, в сън или чрез разговор с приятел. Важно е да вървим напред и да не спираме, защото някои врати са по-тежки. Те са свързани с важни уроци и е полезно да сме търпеливи и да напредваме бавно по пътя.

Това е тя:

Родена: 27.05.1982 г.

Образование: Академично: книгоиздаване; по астрология – цялостно обучение в център за психологическа астрология „Астростудио“

Професия (практикува от) прави прогнози за: консултант астролог, провежда астропсихологически консултации, изготвя писмени астропортрети и годишни прогнози

Книги/проекти: Астропланер 2024

Семейно положение: Семейна, с две деца

Хоби: четене на книги

* Следващата седмица четете: Има ли портал между нашия свят и отвъдното и какво е влиянието на магнитните бури върху живота ни