0

А урата ни свързва с божественото и това става чрез един от слоевете й, казват древните източни философи и мислители.

Той е наречен каузално тяло (от причинна връзка, зависимост, взаимозависимост, обусловеност, закономерност, последователност). Според схващането за чакрите това е една от границите на душата. Тя свързва нашето настояще с бъдещето и с нашето минало.

Смята се, че слоевете на аурата са етepнo тялo или пъpви cлoй; eмoциoнaлнo тялo или втopи cлoй; мeнтaлнo тялo или тpeти cлoй; аcтpaлнo тялo, което е чeтвъpти cлoй; етepeн двoйниĸ или пeти cлoй; сeлecтиaлнo тялo или шecти cлoй; кayзaлнo тялo или ceдми cлoй нa aypaтa.

Промени

Каузалното тяло променя нашата съдба и я управлява. Този процес не ни е подвластен в пълна степен, но специалисти по чакрите твърдят, че никога не е късно да се следват духовни закони и правила, които могат да променят живота към по-добро.

Каузалното в същото време е и едно от петте тела на човека и негова аура. Първо е физическото тяло - това е нашият организъм, който помага да натрупаме опит в настоящето въплъщение. Следва ефирното тяло – това е, което в повечето религии се нарича душа. По същността си това е тънка структура, която обединява в себе си останалите тела. Тя е свързващо звено. Следва астралното тяло, което наричат още и емоционално тяло. Това е нашата енергия, която излъчваме. Четвъртото в поредицата е менталното тяло – това са нашите съзнание и интелект.

Идва ред на каузалното тяло. То е нашето първородно духовно тяло, което се приема, че никога не умира и съществува извън времето. Каузалното тяло пътешества през световете.

Именно каузалното тяло пътешества през световете, живее в различни отрязъци от времето различни животи, опитва се да събере познание, да научи нещо, да промени нещо.

Карма

Някои наричат каузалното тяло още кармическо, защото именно то съдържа в себе си цялата информация за нашите предишни постъпки, вярват експертите в жанра. То е своеобразен носител на памет – нещо като флашка с твърда памет за лаптоп, но на духовно равнище, ако трябва да използваме съвременната битово компютърна терминология. Каузалното ни тяло събира нашите постъпки на физическо и астрално равнища, анализира ги и ги синхронизира с кармата и съдбата, като помни всичко – и хубавото, и лошото.

Но в същото време каузалното тяло съдържа в себе си информация и за това през какво ни предстои да преминем в този живот, но и в следващия, учат древните философи. То съдържа в себе си информация за нашите постъпки във всички прераждания на душата ни – и изминали, и бъдещи. По същество кармата работи именно с каузалното тяло, когато налага възвръщане на духовни дългове и изправяне на грешки от миналото. В него са записани нашите задачи, които кармата поставя преди началото на този живот. В него се отразява това, което е нужно да променим. Ние не се досещаме за това, но мирозданието ни направлява, като ни свързва с каузалното тяло. То ни дава отговор на причинно следствените връзки – защо страдаме, защо сме лоши, защо обичаме, защо сме добри и т.н.

Безкрай

Смята се, че каузалното ни тяло никога не умира, както и душата ни е безсмъртна. Те са свързани с неразтрогващи връзки. Ако астралното, физическото и менталното тяло можем по някакъв начин да измерим и да си представим като нещо понятно, то каузалното тяло не можем да разберем и да си представим. Това е напълно невъзможно, отсичат философите още от едно време. В съвремието обаче за леснота каузалното се представя като лъчение около тялото ни – последния слой на нашата аура, оцветен в лилаво, който я обхваща. Но това е по-скоро визуализация за по-лесно разбиране, отколкото истинско изображение.