0

З а разлика от лятото есента се счита за доста подходящо време за татуиране – все пак татуировката е вид рана, която не бива да се излага на силно слънце. В последно време възрастовата граница на тази практика обаче пада непрестанно. Освен мода това си е магически акт, който не бива да се подценява, предупреждава кабалистът и езотерик Ели Маринова. Според нея всеки мастилен символ (слово, рисунка) има таен шифър.

Той влиза в енергийната обвивка на нашите тела – аура, и може да повлияе съдбата и бъдещето на човека. Не случайно много спортисти, след като си направят някоя уж невинна татуировка на рептил – око, дракон, приключват с кариерата си. При други случаи цели семейства се разпадат заради татус на т. нар. свещена геометрия. Ето какво още разкрива Маринова за този културен феномен и неговата тайна биоенергийна орисия.

В следващите редове тя отговаря на редица актуални въпроси като: знаят ли българите какви екзотични символи си слагат върху телата; могат ли те да повлияят на нашето здраве, съдба или бъдеще; кои са най-древните символи и какъв е техният скрит смисъл. И още редица други любопитни въпроси, както и откъде идва историята на татуировките.

 

Мода

В днешно време татуирането като мода е факт в целия свят. Много хора – и млади, и стари, били те с артистична или по-консервативна нагласа, прибягват до татуировките. Едни от феновете им се стремят да завладеят вниманието на публиката с красота и оригиналност на рисунките, други търсят защита и закрила, трети се стремят да привлекат в живота си здраве, късмет, пари и професионални успехи, гледайки на символите като на талисмани и амулети.

Малцина обаче си задават въпроса откъде идва терминът татуировка. По време на своите пътешествия до Полинезия капитан Джеймс Кук и целият му екипаж били силно впечатлени от покритите с красиви и сложни рисунки тела на местните жители. Полинезийците наричали тези рисунки tattoo. Терминът преминал в английския език и така се разпространил по целия свят.

Цивилизация

Но татуировките съпътстват развитието на цивилизациите още от най-дълбока древност. Те са начин да се отличим, да бъдем забелязани – за добро или зло. В миналото са указвали и ранг в племето, а при жреците – и някакво ниво на посвещение в тайните на магиите. В последните десетилетия декоративните татуировки добиха огромна популярност. Подлагаме се на процедурата, защото искаме да носим на кожата си красива рисунка на цвете, пеперуда или на митично животно.

Татуираме си още имената на децата или любимите си хора, на любимия футболен отбор. Много от нас носят на себе си изписани свещени текстове, образи на светци и молитви, като се надяваме те да ни защитят и да ни донесат късмет. Въобще символиката на татуировките е станала изключително богата през хилядолетията, но с нея трябва да се внимава.

Цели

В миналото целите на татуирането, тоест на отличаването от другите и на разграничаването от тях, са били няколко. Татуировките отличавали аристократите, воините или жреците от простолюдието, показвайки техните потекло и ранг. Знае се, че те се използвали като лечебно средство, като защита срещу зли духове и зли влияния и като средство за привличане на късмет, богатство и благоденствие. Но тази практика има и тъмна страна, свързана с още едно масово приложение по света – жигосването (което също е вид татуиране).

С него се заклеймявали в буквален смисъл роби, престъпници, проститутки и военнопленници. Когато поема управлението на Източната Римска империя, император Константин забранява тази практика, но жигосването продължило да се прилага в Европа по един или друг начин. Този вид татуиране се е прилагало и в Древен Китай, в Древна Гърция, в средновековна и ренесансова Европа. А испанските завоеватели пренесли практиката на жигосването в двете Америки. Не случайно преди 1989 г. татуировките у нас също се считаха за непрестижни. С тях се гордееха единствено хора от по-ниските социални слоеве в обществото като трудоваци, битници и затворници.

Гробница в Луксор

Но рангови, сакрални, религиозни, магични или лечебни, татуировките винаги са съпътствали развитието на човека, като много от древните артефакти са се запазили и до днес. През 2014 г. в Египет, в гробница в Луксор е открита мумията на Амунет, жрица на богинята Хатор. Тялото на Амунет било покрито с много сложни свещени татуировки. Те са се запазили и до днес, а жрицата е живяла преди повече от 4000 г. Едно от най-старите доказателства за практиката на татуирането в Европа е мумията на Йоци, живял 30 века пр. Хр. Йоци е открит на 19 септември 1991 на брега на езеро близо до италианско-австрийската граница в Алпите. Мумията на прачовека е покрита с 61 татуировки, направени с лечебна цел. Мумии с подобни рисунки са открити и в Гренландия, Сибир, Монголия, Западен Китай, Филипините, Андите и пр.

Европа

Религиозните и свещени татуировки са били доста разпространени и сред древните племена на Европа. Келтите например татуирали свещени символи по телата на жреци и крале. Този обичай бил пренесен в Рим и за кратко преминал в раннохристиянската църква. По време на османското владичество в Босна и Херцеговина при кръщението татуирали кръстове на гърдите на децата, за да демонстрират християнската им идентичност и да ги разграничават от ислямската среда.

Татуирането на религиозни символи е запазено и в Коптската църква в Египет. Сакрални татуировки, главно на висши жреци и аристократи, се правели и в Африка. Но поради тъмния цвят на кожата на населението те не представляват обикновени рисунки, а релефни изображения. Методът е много болезнен, дори рисков.

Индия

В Индия, в много тесен и специализиран кръг от посветени, се правят татуировки, в мастилото на които има малко количество отрова на определен вид змия. От една страна всяка отделна татуировка е инициация, знак за постигане на определен ранг, а от друга самата татуировка предпазва човека, ако той бъде ухапан от змията, чиято отрова е използвана при татуирането.

Интересен, много красив и сложен за изпълнение вариант е индийската практика за рисуване с къна. При този вид татуировки сюжетите са изпълнени с героични, защитни, мистични и магически символи. По едно време по тях бе луднала певицата Мадона.

През XVII-XVIII век татуировките започнали да се използват и за демонстриране на принадлежност към дадена професия, особено при упражняване на тежък физически и рисков труд, най-често в средите на моряци и докери. Тогава символът на котвата във всичките му варианти или на комбинацията котва, сърце, кръст – вяра, надежда и любов, се е използвал масово.

Таен шифър

Така стигаме и до сложния въпрос със смисъла на знаците, които слагаме върху телата си. Те са базирани главно на универсалния символичен език, с който трябва да се борави много внимателно. Колкото е по-стар един символ, толкова неговото значение е по-многопластово и сложно, а влиянието му в нашето ежедневие и съдба – по-силно. Например един арабски символ може да извика някой демон/джин от друго измерение, ако съвпадне с негова първа буква.

Това се отнася и за латински названия, египетски или китайски йероглифи. Те невидимо си кореспондират със символите, изобразявани на свещени места, в храмове, гробници, върху камъни, папируси или пергаменти. Така тяхното влияние става още по-мощно. Живеем в глобален свят, в който освен интернета, който създадохме, го опасва и една сложна мрежа от енергийни канали, чиито закони още не сме разбрали. Но едно е сигурно, словото и символът оказват влияние върху тези енергии, а с тях шега не бива. Това са специални и много мощни кодове, чиято задача е строго определена.

Супермен

Всеки символ, дори цветята и пеперудите, Покахонтас, Супермен или други приказни герои, които са съвсем невинни на пръв поглед, не само оставят трайна и неизлечима следа по кожата ни, но и в нашата аура, променяйки бъдеще, кариера, семейство. Когато решим да премахнем татуировката дори с лазер или посредством хирургична намеса, следата от нея остава трайно в нас. Получава се нещо като заличен с киселина сериен номер на пистолет или на двигател, който, ако се постараем, лесно можем да открием. Защото и металът, и човешката аура помнят всичко.

Винаги е добре да се съобразяваме с енергиите Ин-Ян в човешкото тяло. Когато правим апотропейни, защитни татуировки, те трябва да са на лявата ръка, защото лявата страна на тялото е женска, приемаща. Когато целта е привличане на здраве, късмет и благополучие, тоест татуировката трябва да изпълнява ролята на амулет, то тя трябва да се намира на дясната ръка, защото дясното винаги е мъжката, даряваща, инициираща страна.

Правете ги временни, водете си дневник

За да проверим до някаква степен ефекта от желаната татуировка, би било добре първо да я направим във временен вариант. За да можем да проследим за около месец-два как ни влияе избраното от нас изображение. Водете си дневник, записвайте какво ви се случва през това време, как се чувствате, какви събития привличате в живота си, какви сънища сънувате.

Уроборосът е доста мощен символ

Всеки символ влияе на всеки човек по различен начин в съответствие с неговия възрастов, здравословен, социален, имуществен и професионален статус, защото всеки човек е една малка вселена. Например на един човек изображението на уроборос - змията, захапала опашката си, символ на времето и безкрайността, на извечното единство, на венчалния пръстен, на един човек може да донесе силен и успешен старт, но на друг провал. Същото важи и при прилагането на руни, на йероглифни, арабски, еврейски или прочие текстове на свещени езици, на свещени изображения, които не разбираме или разбираме само частично.